27/08/2020

2020: een belangrijk jaar voor zonnepanelen

Sinds enkele jaren zijn zonnepanelen prominenter in het straatbeeld beginnen verschijnen. De ecologische en fiscale voordelen zorgen ervoor dat deze steeds meer in trek zijn, ook in Vlaanderen. Hoe zal de toekomst van zonnepanelen evolueren en hoe rendabel zijn deze anno 2020? We lijsten het even op. 

Booming business

De voorbije jaren is de markt voor zonnepanelen sterk gestegen en deze trend zet zich nog steeds voort. Er wordt verwacht dat in 2020 meer dan 115 Gigawatt zonne-energie in de wereld geproduceerd zal zijn, wat meer is dan alle vorige generaties van technologieën samen. Tegen 2030 verwacht men tevens dat zonne-energie de meest belangrijke energiebron zal worden voor de productie van elektriciteit in een groot deel van de wereld.

 De zonnepanelensector wordt aan de ene hand elk jaar meer kostenbesparend. Er wordt immers verwacht dat in 2030 de kost van zonnepanelen met de helft zal gedaald zijn. Aan de andere hand blijft de sector steeds innoveren. De industrie beweegt zich in de richting van modules met een hogere efficiëntie die tot 1,5 keer meer energie zullen kunnen opwekken dan de modules die vandaag worden gebruikt.  

 Daarnaast wordt het productieproces telkens innovatiever wat resulteert in een kleinere nood aan dure materialen zoals zilver en silicium die deel uitmaken van de panelen. Ook de vernieuwing naar tweezijdige modules die zonlicht aan beide kanten kunnen absorberen zijn op til. Kortom, met oog op de toekomst maakt de sector een gunstige evolutie door die zeker en vast te merken zal zijn in een rendementsstijging.

 Prosumententarief versus het nieuwe nettarief

Bij het gebruiken van het elektriciteitsnet betaalt elke Vlaming standaard een prosumententarief aan de overheid. Sinds de introductie van de digitale meter in 2019 is er een andere manier bijgekomen om uw bijdrage te leveren. De intrede van het nieuwe nettarief maakt een berekening op basis van je effectieve afname. 

 De nieuwe digitale meter meet apart hoeveel elektriciteit u verbruikt en injecteert in het net. Deze meter draait niet automatisch terug zoals de oudere klassieke elektriciteitsmeters. Netbeheerder Fluvius vervangt langzamerhand de oude meters door de nieuwe digitale meters om een preciezere representatie van het verbruik  weer te geven waarbij de meter steeds virtueel terugdraait. Het jaarbedrag ligt niet vast en is niet forfaitair. De ideale keuze als je het meest verbruikt op het moment dat de zon schijnt.  U bespaar zo honderden euro’s en betaalt enkel wanneer je effectief stroom afneemt van het net.

 Met het prosumententarief betaalt u een jaarlijks forfaitair bedrag voor het gebruik van het net. Dit geldt ook als u amper stroom afneemt van het net. Verbruikt u weinig in de dag wanneer de zon het meest schijnt? Dan is het prosumententarief een voordelige keuze.

 Iedereen die zonnepanelen installeert voor anno 2021 kan vrijblijvend kiezen tussen het prosumententarief en het nieuw nettarief. Tot na 15 jaar van de installatiedatum behoudt u nog het principe van de terugdraaiende teller en heeft u gedurende deze periode de keuze. Investeert u na 1 januari 2021 in zonnepanelen, valt u standaard onder het nieuw nettarief. 

De nieuwe nettarieven vallen soms hoger of lager dan het prosumententarief afhankelijk van uw verbruik en afname van het net. Als eigenaar van zonnepanelen kan u bij Advenso terecht voor een schatting van beide tariefplannen op basis van uw persoonlijk verbruik en helpen wij u verder bij het maken van de beste keuze. 

Zicht op de toekomst

Hoe ziet de toekomst van de zonnepanelen eruit? Vlaams minister van energie Zuhal Demir ziet vooral veel potentieel in het installeren van zonnepanelen  in de vorm van grote installaties. Daken van bedrijven dienen als ideale setting voor deze plaatsingen. Bovendien zorgt de medewerking van 30% van de Vlaamse KMO’s om binnen de komende 3 jaar te investeren in hernieuwbare energie voor een positieve kijk naar de toekomst. 

Ondanks het feit dat de klimaatdoelstellingen van 2020 voor hernieuwbare energie in alle waarschijnlijkheid niet gehaald zullen worden, laat dit de minister niet ontmoedigen. “Het aantal grote zonnepanelenparken groeit. Dat is een belangrijke doorbraak voor Vlaanderen. Bovendien gaan we een zonnecoach inzetten om bedrijven te overhalen die nog geen zonnepanelen overweg.”

Minder subsidies

 In het regeerakkoord van de Vlaamse regering is afgesproken dat tegen 2025 de certificatensteun voor nieuwe projecten fors verlaagd moet zijn. Hoewel de overheid de subsidies voor zonnepanelen de voorbije jaren heeft afgebouwd moedigt de minister het installeren van zonnepanelen aan om het in 2030 beoogde potentieel van 6,7 Gigawatt piek te bereiken. “We gaan niet in het wilde weg overal dure installaties subsidiëren op gebouwen waar bijvoorbeeld geen lokaal verbruik is. Ik raad alle burgers en bedrijfsleiders aan om eens te kijken waarom er nog geen installatie op hun dak ligt. Het loont, je moet wel een heel goede reden hebben om het niet te doen. Samen zullen we die 6,7 Gigawatt,piek realiseren in 2030, maar het mag ook vroeger.”

Gelijkaardige blogberichten

Advenso zonnepanelen

Waarom nog investeren in zonnepanelen?

Je bent van plan om te investeren in vormen van duurzame energie. En je denkt aan bijvoorbeeld zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij. Al snel kom je te weten dat het plaatsen van zonnepanelen nog altijd een slimme...

Advenso zonnepanelen

Investeren in zonne-energie: kopen of huren?

Heb je besloten om te investeren in zonnepanelen? Dan volgt de vraag of je ervoor kiest om zonnepanelen te kopen, te huren of misschien zelfs te financieren door middel van een krediet. Sinds 2019 kan je in België namelijk opteren voor...