Compensatiepremie of terugdraaiende teller?

Maxim
Expert bij Advenso

02/09/2021

Sinds de afschaffing van de terugdraaiende teller in januari 2021 voelen veel zonnepaneleneigenaars zich benadeeld. Maar desondanks deze afschaffing, kan je zonnepanelen installatie nog altijd rendabel blijven.

Wat is er gebeurd?

In januari 2021 besliste het Hooggerechtshof om het systeem van de terugdraaiende teller te vernietigen. Deze beslissing heeft voor veel verwarring gezorgd voor zonnepaneleneigenaars. De overtollige stroom die eigenaars van zonnepanelen produceerden, wordt niet meer afgetrokken van hun elektriciteitsfactuur. Vroeger kenden we enkel de analoge terugdraaiende teller. De geïnjecteerde energie in het net werd 1 op 1 verrekend in de teller zelf. In het nieuwe systeem wordt injectie en afname afzonderlijk verrekend met een digitale teller. Omdat de tarieven voor injectie lager liggen dan afname is het belangrijk om zo veel mogelijk energie zelf te verbruiken. Anderzijds betaal je in het nieuwe systeem ook geen prosumententarief meer (gemiddeld 350 euro per jaar).

Niettegenstaande dat zonnepanelen ook in het nieuwe systeem nog steeds rendabel zijn, besliste de Vlaamse overheid toch om een retroactieve premie toe te kennen aan bestaande installaties die ongewild met deze nieuwe manier van verrekenen te maken krijgen.

Voor eigenaren die nog geen digitale meter hebben, is er een overgangsperiode voorzien: je kan tot 2025 de digitale meter weigeren. Als eigenaar van zonnepanelen ben je niet verplicht om de digitale meter te laten plaatsen, daarna wel. Dat wil zeggen dat je op dit moment vrijwillig kunt kiezen om je analoge meter te behouden en dat alles bij het oude blijft.

Maar wat doe je nu als zonnepaneleneigenaar? Is het beter om je terugdraaiende teller te behouden tot 2025? Of kies je voor de digitale meter met bijhorende premies?

Premie of terugdraaiende teller?

Wil je de terugdraaiende teller behouden?

  • Dan betaal je nog 4 jaar prosumententarief. Wij verwachten dat het prosumententarief de komende jaren alleen maar zal stijgen.
  • Bovendien mis je de premies. De digitale meter wordt vanaf 2025 verplicht in elk huishouden en dan heb je helaas geen recht meer op premies.

Wil je overstappen naar een digitale teller?

  • Dan stap je mee in het nieuwe systeem van verkoop en aankoop van elektriciteit. Voor het leveren van elektriciteit geldt een lager tarief dan voor het afnemen.
  • Hierbij is het belangrijk dat je dan onafhankelijker wordt van het net. Concreet betekent dit dat je je zelfconsumptie best verhoogt. Dit kan je doen door je huishoudtoestellen zoals een wasmachine, vaatwasser en droogkast zo veel mogelijk te gebruiken op de uren dat je zonnepanelen stroom opwekken.
  • Je ontvangt een premie voor het verlies van de terugdraaiende teller. De subsidie heeft het voordeel dat ze meteen betaald wordt en zo de investeringsinspanning verkleint.

De compensatiepremie van de terugdraaiende teller is aanzienlijk. Dat bedrag houdt rekening met:

  • Het piekvermogen van de installatie;
  • De gemiddelde kostprijs van de zonnepanelen in het jaar van installatie;
  • De al ontvangen overheidssteun. Ook het al ontvangen voordeel van de terugdraaiende teller wordt in mindering gebracht.

 Jaar van indienstname zonnepanelen
200620132014201520162017201820192020
Eenheidsbedrag in euro per kWp in 202114012289383436382348336327

Je hebt nog tot 2025 de tijd om te kiezen of je de terugdraaiende teller wilt behouden of je overstapt naar een digitale teller.

Zonnepanelen combineren met of zonder thuisbatterij?

De zonnepaneleneigenaars die na de afschaffing van de terugdraaiende teller een te lage zelfconsumptie hebben, kunnen ervoor kiezen om een huisbatterij te plaatsen. Deze batterij zorgt ervoor dat je je zonne-energie die je niet meteen verbruikt, tijdelijk opslaat. Zo kan je ’s avonds of ’s nachts toch nog energie verbruiken, zonder dat je hiervoor het net nodig hebt. Met een thuisbatterij verhoog je al snel je zelfconsumptie van 30% naar 65%. Bovendien ontvang je bij de aankoop van een batterij een mooie premie.

Wat is nu het voordeligst?

Er zijn dus 3 scenario’s mogelijk om te kijken wat er in jouw situatie het voordeligst is. Hieronder vind je een rekenmodel op basis van een reële situatie.

Dit voorbeeld gaat over een bestaande zonne-installatie (gezin van 4 personen), geplaatst in 2018, zonder huisbatterij. De installatie heeft een vermogen van 4.125 kWp en een omvormer van 4.0 KW. Dit zijn de verschillende mogelijkheden:

Terugdraaiende teller*Digitale teller +
zonne-installatie ZONDER batterij*
Digitale teller +
zonne-installatie MET batterij*
Netkost: € 304,16Netkost: € 456,00Netkost: € 228,00
Je betaalt prosumententarief.Ver- en aankoop elektriciteitVer- en aankoop elektriciteit
In deze situatie wordt er geen rekening gehouden met het effectieve gebruik van het net.Hou rekening met je effectieve gebruik van het net (60%).Hou rekening met je effectieve gebruik van het net (30%).

* Dit voorbeeld is gebaseerd op berekeningen en premies die voor 2021 van toepassing zijn.

De kostprijs voor een batterij installatie, zoals in bovenstaand voorbeeld, bedraagt € 3.869,41. Dankzij de premie voor een thuisbatterij (5,12kWh) ontvang je € 1.547,76. Daarbovenop heb je, in dit voorbeeld, recht op de éénmalige retroactieve investeringspremie van € 1.437,24.

Tenslotte bedraagt de netto investering voor deze batterij installatie € 884,41.

Tot 2025 worden er subsidies gegeven indien je een digitale teller laat installeren. Deze subsidies dalen echter elk jaar aanzienlijk. In 2025 zal er zonder uitstel een digitale meter worden geplaatst in elk huishouden.

Ongeveer 100.000 gezinnen met zonnepanelen en digitale meter krijgen hun premie dit jaar al terugbetaald. Er zijn nog 470.000 huishoudens met een analoge meter en zonnepanelen. Deze mensen ontvangen hun premie nadat de digitale meter is geïnstalleerd.

Meer informatie over het bedrag van de compensatiepremie vind je op https://www.energiesparen.be/retroactieve-investeringspremie/bereken-uw-retroactieve-investeringspremie.

Gelijkaardige blogberichten

Advenso zonnepanelen

Waarom nog investeren in zonnepanelen?

Je bent van plan om te investeren in vormen van duurzame energie. En je denkt aan bijvoorbeeld zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij. Al snel kom je te weten dat het plaatsen van zonnepanelen nog altijd een slimme...

Advenso zonnepanelen

Investeren in zonne-energie: kopen of huren?

Heb je besloten om te investeren in zonnepanelen? Dan volgt de vraag of je ervoor kiest om zonnepanelen te kopen, te huren of misschien zelfs te financieren door middel van een krediet. Sinds 2019 kan je in België namelijk opteren voor...

Advenso zonnepanelen

2020: een belangrijk jaar voor zonnepanelen

Sinds enkele jaren zijn zonnepanelen prominenter in het straatbeeld beginnen verschijnen. De ecologische en fiscale voordelen zorgen ervoor dat deze steeds meer in trek zijn, ook in Vlaanderen. Hoe zal de toekomst van zonnepanelen...