30/04/2019

De nieuwe meter en jouw rendement, even goede vrienden?

Vanaf 1 juli begint Fluvius met het installeren van zogenaamde slimme meters. Deze zullen de elektromechanische en de terugdraaiende meters vervangen. Tegen 2022 moet één gezin op drie een exemplaar in huis hebben, waaronder de eigenaars van zonnepanelen.

De nieuwe meters draaien niet meer terug. Betekent dat dan ook minder rendement? En is het wel slim om mijn terugdraaiende meter te vervangen?

Eigenaars van zonnepanelen vrezen vooral dat ze niet langer gebruik zullen kunnen maken van het compensatiemechanisme van de terugdraaiende teller.

De netbeheerders stellen echter gerust. Ook zonder terugdraaiende teller behoudt u het recht op compensatie. Volgens hen zal de omschakeling naar de digitale teller uw rendement dus niet aantasten.

Einde prosumententarief

Bovendien werkt VREG op dit moment aan een nieuwe tariefstructuur die factureert op basis van de werkelijke energie die teruggegeven wordt aan het net. Op die manier zou het prosumententarief volledig verdwijnen. Eigenaars van zonnepanelen krijgen een overstapperiode van 15 jaar waarin ze omschakelen naar de nieuwe tarieven.

In Brussel loopt momenteel een proefproject met bidirectionele tellers. Deze teller meet hoeveel energie verbruikt wordt en hoeveel opgewekte energie teruggegeven wordt aan het net. De compensatie wordt dan berekend door de teruggegeven energie af te trekken van de verbruikte energie.

Tegen 2022 zou deze compensatie echter verdwijnen en vervangen worden door groenestroomcertificaten.

Samengevat: niet de slimme meter, maar politieke beslissingen zijn verantwoordelijk voor het verdwijnen van de compensatiemechanismen. Dit betekent echter niet dat uw rendement in gevaar komt. Wil u liever niet afhankelijk zijn van eventuele wijzigingen door de overheid? Dan kunt u nog altijd een huisbatterij installeren.

Gelijkaardige blogberichten

Investeren in zonne-energie: kopen of huren?

Heb je besloten om te investeren in zonnepanelen? Dan volgt de vraag of je ervoor kiest om zonnepanelen te kopen, te huren of misschien zelfs te financieren door middel van een krediet. Sinds 2019 kan je in België namelijk opteren voor...

2020: een belangrijk jaar voor zonnepanelen

Sinds enkele jaren zijn zonnepanelen prominenter in het straatbeeld beginnen verschijnen. De ecologische en fiscale voordelen zorgen ervoor dat deze steeds meer in trek zijn, ook in Vlaanderen. Hoe zal de toekomst van zonnepanelen...

Het elektriciteitsnet als batterij

Ook door België werd het klimaatakkoord 2020-2050 ondertekend. Tegen 2050 zal op Belgische bodem enkel 100% aan hernieuwbare energie aangeboden worden. Momenteel bedraagt het marktaandeel aan groene stroom 18,6% van de totale productie...

  • Maak een gratis energie-analyse!

    Advenso, de energie-architect, komt graag bij u langs op een dag en tijdstip naar wens. Wij nemen binnen de 72 uur contact met u op om een gepast moment vast te leggen.

  • Mijn adres

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.