20/01/2021

Een investering in duurzame energie, wanneer heb je dat nu terugverdiend?

Je wil investeren in vormen van duurzame energie, zoals zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij. Initieel is dit een grote investering die je maakt, maar voor je het weet heb je deze investering terugverdiend en neemt je energieverbruik een veel kleiner deel van je factuur in beslag.

Wat is het voordeel van een thuisbatterij in combinatie met je zonnepanelen?

Wat leveren die zonnepanelen en thuisbatterij nu eigenlijk op horen we je al denken. Eerst en vooral verduidelijken we je het nut van een thuisbatterij in combinatie met zonne-energie. Jouw zonnepanelen wekken energie op vanaf zodra er licht op valt. In onderstaande visual zie je wanneer er op een doorsnee dag het meest energie wordt opgewekt. Ook zie je wanneer een doorsnee gezin op een weekdag energie verbruikt.

Het is duidelijk dat de energieopwekking en het energieverbruik niet overeenstemmen. Gelukkig kan de meeste opgewerkte energie opgevangen worden voor later gebruik door middel van een thuisbatterij. De stroom die overdag wordt opgeslaan kan gebruikt worden wanneer de zon reeds is ondergegaan.

Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terugverdiend?

Wanneer je 10 zonnepanelen van Advenso op je woning plaatst, leveren die een bepaald vermogen (uitgedrukt in Watt). Bij Advenso leveren 10 zonnepanelen samen een piekvermogen van 3900 Watt (390 Watt per zonnepaneel). Een Advenso thuisbatterij is in staat om 5 kWh (5000 Watt) op te slaan.

De totale investering met thuisbatterij wordt terugverdiend na 8 jaar en 6 maanden of na 7 jaar en 9 maanden wanneer enkel 10 zonnepanelen worden aangekocht.

Hoewel de investering van 10 zonnepanelen zonder thuisbatterij sneller wordt terugverdiend, is het scenario met thuisbatterij op lange termijn (bekeken op een periode van 25 jaar) het voordeligst. Dit is duidelijk te zien op anderstaande grafiek.

De verwachte elektriciteitsprijs op een periode van 25 jaar is € 0,44/kWh. Wanneer men investeert in 10 zonnepanelen met een totaal piekvermogen van 3900 Watt zonder thuisbatterij wordt er € 0,30/kWh betaalt. Dezelfde investering met thuisbatterij resulteert in een elektriciteitsprijs van € 0,24/kWh op diezelfde periode van 25 jaar.

Met 10 zonnepanelen en een thuisbatterij bespaar je, na aftrek van je initiële investering, ca. € 19.000. Zonder thuisbatterij bespaar je ca. € 13.500 op je energiefactuur. Als dat niet de moeite waard is!

Dankzij de terugverdientijd en de dalende prijzen van PV-installaties is dit een betere belegging dan een spaarrekening. Investeren in duurzame energie blijft dus een interessante investering, ook zonder terugdraaiende teller.

Geniet van de Advenso Voorjaarspromotie!

Advenso start het jaar in stijl en jullie kunnen daarvan optimaal genieten! Bestel nu 10 zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij en geniet van een korting van 12,5% (!) bovenop de subsidies die worden ontvangen. De korting geldt ook bij aankoop van 10 zonnepanelen zonder het aanschaffen van een thuisbatterij.

Gelijkaardige blogberichten

Investeren in zonne-energie: kopen of huren?

Heb je besloten om te investeren in zonnepanelen? Dan volgt de vraag of je ervoor kiest om zonnepanelen te kopen, te huren of misschien zelfs te financieren door middel van een krediet. Sinds 2019 kan je in België namelijk opteren voor...

2020: een belangrijk jaar voor zonnepanelen

Sinds enkele jaren zijn zonnepanelen prominenter in het straatbeeld beginnen verschijnen. De ecologische en fiscale voordelen zorgen ervoor dat deze steeds meer in trek zijn, ook in Vlaanderen. Hoe zal de toekomst van zonnepanelen...

Het elektriciteitsnet als batterij

Ook door België werd het klimaatakkoord 2020-2050 ondertekend. Tegen 2050 zal op Belgische bodem enkel 100% aan hernieuwbare energie aangeboden worden. Momenteel bedraagt het marktaandeel aan groene stroom 18,6% van de totale productie...

Laadpunten: een investering in de toekomst

Het gebruik van groene energie heeft in 2019 de kaap van 20% bereikt. Hoewel het verbruik van fossiele brandstoffen nog steeds een groot deel uitmaakt van ons dagelijks leven, is stroom uit hernieuwbare bronnen goed bezig aan zijn...

  • Maak een gratis energie-analyse!

    Advenso, de energie-architect, komt graag bij u langs op een dag en tijdstip naar wens. Wij nemen binnen de 72 uur contact met u op om een gepast moment vast te leggen.

  • Mijn adres

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.