08/07/2021

Waarom nog investeren in zonnepanelen?

En wanneer heb je dat nu terugverdiend?

Je bent van plan om te investeren in vormen van duurzame energie. En je denkt aan bijvoorbeeld zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij. Al snel kom je te weten dat het plaatsen van zonnepanelen nog altijd een slimme investering is. Veel mensen wachten nog af en vinden het een te grote investering. En die thuisbatterij? Wat is het voordeel hier nu eigenlijk van? Laat je negatieve mindset los en stap binnen in een warme en klimaatneutrale toekomst.

Het waarom van zonnepanelen

De emoties over zonnepanelen lopen hoog op. Heel vaak worden mensen verkeerd of onvoldoende geïnformeerd. Toch is het heel erg simpel: zonnepanelen plaatsen zijn nog altijd rendabel. Meer en meer mensen zijn er zichzelf van bewust dat het klimaat beter moet. Ze willen dan ook graag hun steentje bijdragen en krijgen hierbij een duwtje in de rug van Vlaanderen door de interessante premies.

De zon is gratis en de technologie is er. Waarom nog twijfelen?

Wist je dat? Vanaf 1 juli 2022 het capaciteitstarief in voege gaat? Dit betekent: wie hoge pieken veroorzaakt zal meer betalen dan wie zijn verbruik spreidt. Lees meer >>

Een thuisbatterij combineren met zonnepanelen?

Wat is het voordeel van een thuisbatterij?

Zonnepanelen leveren overdag stroom. De opgewekte stroom die niet onmiddellijk wordt geconsumeerd, wordt op het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Wanneer het donker is en je zonne-installatie dus geen stroom meer produceert, haalt het net de nodige elektriciteit af. Dé ideale situatie is om te verbruiken op het moment van produceren. In de praktijk is dit verre van simpel. Daarom is het plaatsen van een huisbatterij de oplossing om de verloren energie van je zonnepanelen op te vangen. Met een thuisbatterij kan je tot 90% onafhankelijk zijn van het net. Je slaat dus meteen overdag je eigen zonnestroom op en gebruikt die ‘s avonds. Doordat je minder stroom afneemt van het net, dalen automatisch je energiekosten. Neem je geen elektriciteit van het net? Dan betaal je gewoon niks.

Wat is de terugverdientijd van mijn zonnepanelen?

Stel: je plaatst 12 zonnepanelen met een thuisbatterij. We combineren de zonnepanelen met een Pylontech thuisbatterij die 5000 Watt opslaat (= 5 kWh).

De totale investering voor 12 zonnepanelen en een thuisbatterij bedraagt ongeveer 6.914 euro. Rekening houdende met o.a. de verwachte elektriciteitsprijs, betekent dit dat je je zonnepanelen en thuisbatterij hebt terugverdiend over 4,4 jaar.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Bovenstaand voorbeeld is een slechts simulatie en is afhankelijk van productkeuze, merk, …. De nettoprijs is de totaalprijs na aftrek van de premies zonnepanelen en huisbatterij.

Na 4,4 jaar geniet je dus nog jàrenlang van je eigen opgewekte stroom.

Wil jij weten wat je bespaart met zonnepanelen? Doe de gratis energiescan >>

Gelijkaardige blogberichten

Advenso zonnepanelen

Investeren in zonne-energie: kopen of huren?

Heb je besloten om te investeren in zonnepanelen? Dan volgt de vraag of je ervoor kiest om zonnepanelen te kopen, te huren of misschien zelfs te financieren door middel van een krediet. Sinds 2019 kan je in België namelijk opteren voor...

Advenso zonnepanelen

2020: een belangrijk jaar voor zonnepanelen

Sinds enkele jaren zijn zonnepanelen prominenter in het straatbeeld beginnen verschijnen. De ecologische en fiscale voordelen zorgen ervoor dat deze steeds meer in trek zijn, ook in Vlaanderen. Hoe zal de toekomst van zonnepanelen...