29/11/2020

Glas-glas vs. glas-folie: welk type panelen plaats ik het best?

Heb je besloten om zonnepanelen te plaatsen? Dan maakte je een slimme en weloverwogen keuze, zowel voor het milieu als voor je energiefactuur! Toch staan er nog enkele belangrijke keuzes op je agenda: welk merk zonnepanelen zullen er geplaatst worden en in welk type uitvoering? Het is vooral deze laatste kwestie die een belangrijke impact heeft op de levensduur van jouw panelen. Wij maakten een korte analyse van de voornaamste verschillen tussen zonnepanelen vervaardigd in glas-glas en glas-folie.

De verschillen tussen glas-glas en glas-folie zonnepanelen

Vandaag de dag wordt het merendeel van de geplaatste zonnepanelen afgewerkt met een glas-folie uitvoering. Deze uitvoering heeft een identieke opbouw als een glas-glas uitvoering, maar het verschil zit hem in de bescherming van de cellen. Bij een glas-glas afwerking wordt de achterzijde van de zonnecellen namelijk afgeschermd met een glazen plaat in plaats van tedlar-folie.

Zonnecollectoren met een glas-glas afwerking zijn dus een stukje zwaarder dan deze met een glas-folie afwerking (zo’n 6 kilogram meer). Toch heeft een glas-glas uitvoering enkele voordelen ten opzichte van de traditionele panelen. Dankzij de hogere duurzaamheid van glas hebben de glas-glas panelen op termijn een grotere opbrengst. Het materiaal beschermt de zonnecellen beter tegen extremere weersomstandigheden en is steviger dan tedlar-folie.

Toch dient het grote verschil tussen folie en glas in rekening gebracht te worden. Doordat folie sneller buigt, brandt en verweert, kunnen zuurstof, schadelijke stoffen en slechte gassen gemakkelijker binnendringen en verliezen zonnepanelen sneller hun vermogen. Dit is niet mogelijk bij de volledig glazen variant aangezien de cellen worden afgeschermd door glas aan beide kanten. Een bijkomend nadeel van glas-folie zonnepanelen is dat ze ook vaker worden blootgesteld aan trekspanning. Dit ontstaat doordat doordat ze kwetsbaarder zijn. Wanneer ze vaak aan trekspanning worden blootgesteld, kan dit het vermogen van de panelen stevig beïnvloeden.

Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen? Contacteer onze specialisten of lees er alles over onder de rubriek “zonnepanelen”, we helpen u graag verder.

Gelijkaardige blogberichten

Advenso zonnepanelen

Waarom nog investeren in zonnepanelen?

Je bent van plan om te investeren in vormen van duurzame energie. En je denkt aan bijvoorbeeld zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij. Al snel kom je te weten dat het plaatsen van zonnepanelen nog altijd een slimme...

Advenso zonnepanelen

Investeren in zonne-energie: kopen of huren?

Heb je besloten om te investeren in zonnepanelen? Dan volgt de vraag of je ervoor kiest om zonnepanelen te kopen, te huren of misschien zelfs te financieren door middel van een krediet. Sinds 2019 kan je in België namelijk opteren voor...

Advenso zonnepanelen

2020: een belangrijk jaar voor zonnepanelen

Sinds enkele jaren zijn zonnepanelen prominenter in het straatbeeld beginnen verschijnen. De ecologische en fiscale voordelen zorgen ervoor dat deze steeds meer in trek zijn, ook in Vlaanderen. Hoe zal de toekomst van zonnepanelen...