De aankoop van je energie-systeem

Bij de aankoop van zonnepanelen en/of thuisbatterijen komt er heel wat kijken. Om jou, als klant, te begeleiden tijdens het hele (zonne)proces, vind je hieronder alle informatie en nodige documenten rond de aankoop van zonnepanelen en/of thuisbatterijen. Bovendien werkten wij een overzichtelijk stappenplan uit, om je stap voor stap te begeleiden.

Ongetwijfeld heb je nog vragen. Vind je antwoord snel en makkelijk bij de veelgestelde vragen.

Documenten & info

Kiezen voor Advenso is kiezen voor de meest betrouwbare oplossing. Sinds 2007 zijn wij actief als installateur en vormen wij een vaste waarde in de sector. Advenso combineert producten van de hoogste kwaliteit en bied je zo de beste totaaloplossing inzake groene energie.

Als je installatie volledig operationeel en gekeurd is, dan ben je wettelijk verplicht om de installatie binnen de 30 dagen na keuring aan te geven bij de netbeheerder. Na aanmelding bij de netbeheerder kan je pas subsidies opvragen. Het indienen van een subsidieanvraag dien je binnen de 6 maanden te regelen.

 

Premies aanvragen

Installatie aanmelden bij netbeheerder

Benodigde documenten bij aanmelding of premieaanvraag

Rescert attest

Synergrid attest (Gelijkvormigheid)

zonnepanelen geplaatst

thuisbatterijen geplaatst

jaar groene ervaring

personen tot je dienst

Levert een thuisbatterij op in mijn woning?

Deze installatie biedt mooie complementaire voordelen op. De thuisbatterij is een opslagruimte voor je energie en zorgt voor een grotere energie-onafhankelijkheid.

Ons stappenplan

Stap 1

Welkomstmail

Na je bestelling krijg je een welkomstmail met de verdere stappen die we doorlopen van aankoop tot installatie en oplevering 

Stap 2

Opmeting

Daarna plannen wij een definitieve opmeting in bij jou thuis.

Op deze manier weten we 100% zeker dat je dak en/of elektrische installatie geschikt zijn.

Stap 3

Opmeet­ verslag & bevestiging van de offerte

Na de opmeting ontvang je een definitief verslag met eventueel gewijzigde offerte met aanpassingen die nodig zijn.

Stap 4

Afspraak installatie

Na je definitieve goedkeuring contacteren we je voor de afspraak van jouw installatie. Samen leggen we een installatiedatum vast die voor beide partijen past. 

Stap 5

Installatie 

Op de afgesproken datum komen de installateurs van Advenso langs om je zonnepanelen en/of thuisbatterijen te installeren.

Jou installatie zal vanaf dan al stroom produceren.

 

Stap 6

Kwaliteits controle

Na installatie zetten we het monitoringsportaal op punt en controleren we de goede werking van de installatie. U krijgt de toegang tot het monitoringsportaal via mail

Stap 7

AREI

Keuring

Een onafhankelijk keuringsorganisme zal u doorgaans binnen de 7 dagen contacteren voor een AREI keuring van de installatie 

Stap 8

Facturatie

Na onze ontvangst van het positief AREI rapport, sturen we u de saldofactuur via email door.

Stap 9

Asbuilt dossier

Na ontvangst van uw betaling bezorgen we u het originele keuringsattest en de andere noodzakelijke documenten

Stap 10

Aanmelden!

  1. Het aanmelden van uw installatie is verplicht en dient u zelf te doen binnen de 30 dagen na de keuring van uw installatie. Pas na melding kan u uw premies aanvragen

Veelgestelde vragen

Zijn zonnepanelen nog interessant?

Jazeker! Met de stijgende energieprijzen blijft het interessant om te investeren in zonnepanelen voor je eigen groene stroom. Bovendien geeft de Vlaamse Overheid premies uit voor installaties vanaf 2021.

Hoe werkt een zonnepanelensysteem?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Ze produceren stroom zodra er licht op valt. Hoe meer licht er op de panelen valt, hoe hoger de opbrengst. Zelfs op bewolkte dagen wekt een zonnepaneel elektriciteit op. De elektriciteitsopbrengst is natuurlijk wel het hoogst bij helder weer. Jouw installatie bestaat naast panelen ook uit een omvormer en elektriciteitskabels. Een zonnepaneel produceert gelijkstroom. Jouw huishoudtoestellen verbruiken wisselstroom. Daarom heb je een omvormer (inverter) nodig die gelijkstroom in wisselstroom omzet. Wij werken altijd met een correct gedimensioneerde omvormer.

Produceren zonnepanelen alleen stroom als de zon schijnt?

Nee, zonnepanelen produceren stroom zodra er licht op valt. Natuurlijk is de opbrengst hoger wanneer er meer licht op valt, maar een zonnepaneel werkt ook bij diffuus licht. Dat is zonlicht dat de aarde niet direct bereikt, bijvoorbeeld wanneer het bewolkt is. De elektriciteitsopbrengst is echter het hoogst bij helder weer.

Wat is het rendement van een zonnepanelensysteem?

Het rendement van een zonnepanelensysteem is afhankelijk van factoren zoals de ligging van de panelen ten opzichte van de zon, de hellingshoek van het dak waarop de zonnepanelen liggen, de intensiteit van het zonlicht, enzovoort. Hetzelfde zonnepaneel levert daarom op het ene dak betere prestaties dan op het andere.

Batterijen en zonnepanelen combineren, een goed idee?

Zeker weten. Voor alle zonnepanelensystemen met een digitale meter valt het principe van de terugdraaiende teller weg vanaf 2021. In het nieuwe tariefsysteem betaal je nettarieven op basis van de hoeveelheid elektriciteit die je daadwerkelijk van het net haalt. Je hebt er dus baat bij om zo weinig mogelijk extra elektriciteit van het net te halen. Een thuisbatterij zorgt ervoor dat je de energie die jouw zonnepanelen overdag hebben geproduceerd en die je niet direct hebt gebruikt, kan opslaan. Je kan die opgeslagen energie dan gebruiken op momenten dat jouw zonnepanelen geen (of onvoldoende) energie opwekken. Je kan dan ook ’s avonds of ’s nachts genieten van jouw opgewekte zonne-energie. Hierdoor hoef je dus minder stroom van het net te halen. Zo word je onafhankelijker van het net en kan je je zelfconsumptie verhogen. De prijs voor thuisbatterijen daalde al sterk de laatste jaren en zal nog blijven dalen door de toenemende massaproductie en stijgende vraag naar elektrische wagens.

Wat gebeurt er met teveel opgewekte stroom?

Stroom die je niet zelf gebruikt wordt op het net geplaatst. Hiervoor sluit je een contract af met een energieleverancier zodat je een injectievergoeding ontvangt. Dit wordt geregistreerd door jouw digitale meter en valt onder ‘injectie dagtarief’ en ‘injectie nachttarief’. De stroom die je van het net afhaalt valt onder ‘afname dagtarief’ of ‘afname nachttarief’. Dit geldt ook in het geval van een enkelvoudig uurtarief. Dan worden beide meterstanden opgeteld.

Wat is een digitale meter?

De digitale meter is een elektronische meter die de traditionele elektromagnetische meter vervangt. Net als de huidige meter meet de digitale meter het elektriciteits- en aardgasverbruik. Het belangrijkste uiterlijk verschil tussen de 2 meters houdt in dat het klassieke telwerk is vervangen door een elektronische display. Aan de nieuwe meter is communicatietechnologie toegevoegd. In heel Vlaanderen wordt eenzelfde type digitale meters geplaatst.

Waarom is het interessant om te kiezen voor zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen is de laatste 10 jaar in België met ruim 80% gedaald. Dit dankzij efficiëntere productiemethoden, wereldwijde massaproductie en een verbetering van het rendement van de zonnecellen. Dit betekent dat een huishouden 10 jaar geleden voor een set zonnepanelen van 2.000 kWh vermogen ongeveer € 10.000 moest betalen en nu nog maar € 2.000 (voor alleen de panelen en excl. btw). Dit heeft invloed op het financiële rendement en de terugverdientijd van zonnepanelen. Enkele interessante voordelen:

  • Besparen op je energiekosten
  • Goed voor het klimaat
  • Onuitputtelijke energiebron
  • Waardestijging van je huis
Moet ik bijkomende maatregelen treffen omwille van de brandveiligheid?

Je moet geen extra maatregelen nemen wat betreft brandveiligheid na de installatie van jouw zonnepanelen. Wel meld je je zonnepanelensysteem best aan bij de brandverzekering. Zo vermijd je dat je onverzekerd bent. Dit betekent niet automatisch dat je meer zal moeten betalen voor je brandverzekering. Controleer altijd goed in je contract voor welke gevaren je verzekerd bent. Daarnaast kan je ook preventief een signalisatie bij de meter plakken die aangeeft dat je zonnepanelen hebt liggen op jouw dak.

Wat is het prosumententarief?

Het prosumententarief is een forfaitair bedrag dat zonnepaneleneigenaars met een analoge meter betalen om gebruik te kunnen maken van een terugdraaiende teller. Zo compenseert de overschot aan stroom tijdens de zomer het tekort aan stroom tijdens de winter. Wie een digitale meter heeft, kan sinds maart 2021 niet meer genieten van de terugdraaiende teller en betaalt voor zijn werkelijke energieafname. Heb je een digitale meter? Dan betaal je geen prosumententarief meer. Heb je nog een analoge meter en geniet je van de terugdraaiende teller? Dan betaal je wel een prosumententarief.

Wat is het verschil tussen Wp en kWh?

De eenheid Wattpiek (Wp) geeft aan hoeveel vermogen een zonnepaneel onder laboratoriumomstandigheden oplevert. Het rendement van je zonnepaneleninstallatie wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh): het aantal watt dat wordt opgewekt per uur. Die opbrengst is echter onderhevig aan variërende klimaatomstandigheden en kan bijgevolg hoger of lager uitvallen. Een paneel van 360 Wp levert in België 324 kWh. Hierbij gaan we uit van een optimale plaatsing: schaduwvrij, zuidgericht, onder een hoek tussen 25° en 55° op een hellend dak. Op een plat dak worden de zonnepanelen onder een ideale hoek van 15° gemonteerd.

Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelensysteem?

Je hoeft de zonnepanelen niet schoon te maken. Het glas van de panelen staat schuin, de regen houdt ze proper. Zijn de panelen toch vuil, spoel ze dan schoon met lauw water. Je kan ook een glazenwasser vragen om dit voor je te doen. Gebruik in geen geval schoonmaakmiddelen of een hogedrukreiniger, daarmee kan je de panelen beschadigen.

Het is mogelijk dat vogels een nest bouwen onder jouw zonnepanelensysteem. Je kijkt dit best éénmaal per jaar na en indien nodig verwijder je het nest.