15/01/2020

Het prosumententarief en waar moeten we rekening mee houden in 2020?

Kies ik voor een analoge of digitale meter bij de installatie van zonnepanelen? Advenso geeft het antwoord op al je vragen.

Wat is een prosument?

Als prosument ben je een netgebruiker en beschik je over een eigen productie-installatie (zonnepanelen) met een vermogen van maximaal 10 kVA. Met die installatie kan je een deel (of volledig) van de elektriciteit die je zelf verbruikt, gaan produceren. Indien je meer produceert dan je verbruikt, dan wordt het netto-overschot automatisch geïnjecteerd in het distributienet.

Het analoge systeem met terugdraaiende teller telt vooruit of achteruit op basis van de elektriciteit die je van het net haalt of er terug af haalt – beter bekend als het compensatieprincipe. Voor de energie die je van het net haalt of erop zet krijg je éénzelfde kWh tarief. Een installatie die op jaarbasis evenveel zou produceren als verbruiken, zou je energiefactuur tot € 0 brengen. Gezien je toch nog steeds gebruik maakt van het elektriciteitsnet – en eigenlijk dubbel zoveel als een consument – werd het prosumententarief ingevoerd. Het prosumententarief is een vast jaarlijks bedrag gebaseerd op het vermogen van je omvormer x het bedrag van je persoonlijk netgebied. Bereken zelf je prosumententarief via https://www.vreg.be/nl/prosumententarief-2020

De komst van de digitale meter

Het Vlaams parlement gaf in 2019 groen licht aan de digitale meter. De digitale meter zal niet meer zoals de analoge meter kunnen terugdraaien. Hij telt de verbruikte energie en de geproduceerde energie die je weer in het net injecteert afzonderlijk. Het verschil tussen beide waarden is wat er gefactureerd zal worden.

Iedereen zal op lange termijn een digitale meter krijgen. Tot eind 2020 kan je wel nog zelf kiezen – zelfs met de digitale meter – in welk facturatiesysteem je terecht komt. Je kan kiezen tussen het compensatieprincipe of het netto afname/netto injectie principe.

Bij installaties die geplaatst en gekeurd worden voor einde 2020, kan je dus nog kiezen. De periode van compensatie is geldig tot 15 jaar na keuringsdatum.

Je kiest dus voor einde 2020 zelf voor het systeem dat het voordeligst is. Let wel op: de termijn van 15 jaar geldt vanaf de ingebruikname. Wie eerder zonnepanelen installeerde, dient dus rekening te houden met de datum van ingebruikname om te berekenen hoe lang je nog gebruik mag maken van de analoge meter. Na deze periode ga je automatisch een digitale meter gaan gebruiken.

Kies ik voor het compensatieprincipe of voor netto afname/netto injectie?

Het nieuwe systeem kan een stuk interessanter worden dan het systeem van compenseren, wanneer je energie-installatie zo goed mogelijk in balans gedimensioneerd wordt. Een hoger aandeel van zelfconsumptie kan binnen het nieuwe systeem tot aanzienlijke voordelen leiden tegenover het compensatieprincipe. Bij een hogere zelfconsumptie wordt de energie die je produceert zo weinig mogelijk in het net geïnjecteerd. Je gebruikt deze zo efficiënt mogelijk binnen je eigen woning. Gezinnen die vaak thuis zijn overdag hebben al een hogere zelfconsumptie dan gezinnen die overdag gaan werken.

Zelfconsumptie slim en efficiënt verhogen

Door in te zetten op “smart” toepassingen kan je ervoor zorgen dat je energie-overschotten van de zonneproductie gebruikt worden voor het aansturen van de warmtepomp, het opwarmen van water, het opladen van een elektrisch voertuig. En niet te vergeten: de rendabiliteit kan door middel van een huisbatterij sterk verhoogd worden. De huisbatterij slaat geproduceerde energie-overschotten op waardoor je deze later kan consumeren. Hierdoor hoef je nagenoeg geen gebruik meer te maken van het elektriciteitsnet.

Nog tot einde 2020 kan je een premie ontvangen voor de installatie van een huisbatterij. De premie voor een thuisbatterij bedraagt € 250 per kW met een maximum van € 3.200 per aansluitingspunt of 35% van de investeringskost.

Wil je meer info betreffende de premies op huisbatterijen? Ontdek dan meer via https://www.advenso.be/premie-tot-3200-voor-thuisbatterijen/

Hoe maak ik mijn huis SMART?

Welke keuze maak ik nu? Kies ik voor een compensatieprincipe of voor het nieuwe systeem? Hoe kan ik de factuur van mijn prosumententarief drukken? Onze energie-adviseurs bij Advenso maken graag een vrijblijvende vergelijking voor je. Samen met jou zoeken we de meest rendabele oplossing zodoende jouw woning energieneutraal kan worden!

Gelijkaardige blogberichten

Advenso zonnepanelen

Waarom nog investeren in zonnepanelen?

Je bent van plan om te investeren in vormen van duurzame energie. En je denkt aan bijvoorbeeld zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij. Al snel kom je te weten dat het plaatsen van zonnepanelen nog altijd een slimme...

Advenso zonnepanelen

Investeren in zonne-energie: kopen of huren?

Heb je besloten om te investeren in zonnepanelen? Dan volgt de vraag of je ervoor kiest om zonnepanelen te kopen, te huren of misschien zelfs te financieren door middel van een krediet. Sinds 2019 kan je in België namelijk opteren voor...