27/08/2020

Investeren in zonne-energie: kopen of huren?

Heb je besloten om te investeren in zonnepanelen? Dan volgt de vraag of je ervoor kiest om zonnepanelen te kopen, te huren of misschien zelfs te financieren door middel van een krediet. Sinds 2019 kan je in België namelijk opteren voor de huur van zonnepanelen.

Veel gezinnen hebben anno 2020 interesse in groene stroom en zonnepanelen in het bijzonder. Toch kan het financiële kostenplaatje een spelbreker zijn bij de overstap naar zonne-energie. Vooral jongere gezinnen die reeds heel wat andere kosten hebben, zien zich vaak genoodzaakt om een investering uit te stellen. We maken een analyse van de verschillende mogelijkheden.

Kopen

De aankoop van zonnepanelen is de meest gekende manier om te investeren en sinds kort was dit ook de enige. Aangekochte zonnepanelen leveren een hogere gemiddelde besparing op per jaar in vergelijk met gehuurde zonnepanelen. De keerzijde van de medaille is echter dat je meteen moet beschikken over het budget vooraleer de panelen van jou zijn. Daarbovenop zijn ook alle onderhouds- en herstellingskosten voor jou aangezien je als eigenaar van de panelen de volledige verantwoordelijkheid draagt.

Huren

In het najaar van 2019 sloegen Brico en Belgisch zonnepanelenspecialist Earth de handen in elkaar. Recent kan je bij hen terecht voor de verhuur van zonnepanelen. Indien je hiervoor opteert, dan ga je een huurcontract aan van 20 jaar. Het contract opzeggen voor het einde van die 20 jaar kan, maar dan betaal je een vergoeding voor de demontage.

Zonnepanelen huren klinkt als muziek in de oren, toch moeten er enkele afwegingen gemaakt worden vooraleer je een beslissing maakt. Enerzijds zijn de kosten van de technische analyse, onderhoud, herstellingen en de verzekering inbegrepen in de prijs. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over onverwachte bijkomende kosten in de toekomst. Ook de elektriciteitsprijs die je betaalt blijft gedurende de huurperiode ongewijzigd aangezien deze bij huren niet wordt geïndexeerd. Anderzijds is de financiële besparing en de winst die je uit zonnepanelen haalt een stuk lager dan wanneer je deze koopt.

Ter illustratie

Volgens Brico zorgt de aankoop van zonnepanelen voor een gemiddelde jaarlijkse besparing van 1.611,25 euro en is deze na 5 jaar terugverdiend. Kies je voor huren? Dan bekom je een gemiddelde jaarlijkse besparing van 1.182,84 euro. 

Ook het bedrag op de eindfactuur verschilt aanzienlijk. Zo betaal je volgens Brico 7078,29 euro voor de aankoop en installatie van 14 panelen terwijl je bij het huren aan 70 euro per maand zo’n 16.800 euro betaalt op een termijn van 20 jaar. Er is een duidelijk verschil merkbaar, maar let op! Je bent bij een aankoop nog steeds verantwoordelijk voor de kosten van een mogelijk onderhoud, reiniging, een nieuwe omvormer, etc.

Financiering met krediet

Tot slot is er ook nog de optie om de panelen te financieren op krediet. Het voordeel van deze financieringsmethode is dat je geen startkapitaal nodig hebt, de lening gespreid kan worden en de prijs van de maandelijkse terugbetaling vastligt. Ook hier zijn er enkele keerzijdes van de medaille. Geld lenen kost geld, je betaalt dus steeds een rente op het geleende bedrag. Daarbij zijn de maandelijkse bedragen die je afbetaalt een pak hoger dan bij huren en ben jij de eigenaar van de panelen. Je moet dus ook rekening houden met bijkomende kosten.

Wat kiezen?

Elk plan heeft zijn voor- en nadelen. Ook al lijkt de aankoop van zonnepanelen een stuk voordeliger, de huur van zonnepanelen kan op termijn voor meer financiële ademruimte zorgen niettegenstaande dit op het einde van de rit een hoger prijskaartje met zich meebrengt. De keuze die je maakt hangt echter af van de situatie waarin je je bevindt en de middelen waar je momenteel over beschikt. Bij Advenso begeleiden we je graag met alle beschikbare informatie bij het maken van jouw keuze. Maak een gratis energie-analyse of vraag alle informatie aan via info@advenso.be.

Bron: Ecobouwers

Gelijkaardige blogberichten

Advenso zonnepanelen

Waarom nog investeren in zonnepanelen?

Je bent van plan om te investeren in vormen van duurzame energie. En je denkt aan bijvoorbeeld zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij. Al snel kom je te weten dat het plaatsen van zonnepanelen nog altijd een slimme...

Advenso zonnepanelen

2020: een belangrijk jaar voor zonnepanelen

Sinds enkele jaren zijn zonnepanelen prominenter in het straatbeeld beginnen verschijnen. De ecologische en fiscale voordelen zorgen ervoor dat deze steeds meer in trek zijn, ook in Vlaanderen. Hoe zal de toekomst van zonnepanelen...