02/09/2019

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Dat is de vraag die veel mensen zich afvragen alvorens ze zonnepanelen laten installeren. Als het gaat om of jouw type dak of carport geschikt is voor zonnepanelen, is het gelukkig zo dat er veel type daken geschikt zijn voor de installatie van zonnepanelen. Dit is geweldig nieuws voor iedereen die zijn eigen elektriciteit wil opwekken, zijn energierekening wil verlagen en de invloed van zijn huis op het milieu wil verminderen.

Via de zonnekaart kan je analyseren hoe groot je dak is, welke de mogelijkheden zijn en welke de CO2-winsten zijn die je kan boeken met zonne-energie.

Nood aan een grondige dakanalyse?

Een Advenso energie-expert komt steeds gratis langs bij u thuis om uw dak te analyseren en de precieze berekening te doen voor zonnepanelen op uw dak.

Asbesthoudende dakbedekking: dak niet geschikt

Heb je een astbesthoudende dakbedekking waarop je graag zonnepanelen plaatst? Dan is het altijd aangeraden om eerst het asbesthoudend materiaal te vervangen. Onder meer kunstleien (geplaatst voor 1992) behoren tot de risicogroep. Bij asbesthoudende dakbedekking gelden een apart plaatsinsvoorwaarden voor zonnepanelen. Meer informatie hierover kun je op aanvraag krijgen door een eenvoudig verzoek via het contactformulier.

Schaduwrijk dak? Ook dan is het dak geschikt voor zonnepanelen!

Indien je dak veel schaduw opvangt kan je je natuurlijk ook de vraag stellen of het überhaupt loont om zonnepanelen te plaatsen. Het antwoord hierop is meestal ja: zelfs bij schaduw kunnen zonnepanelen interessant zijn. Er zijn veel manieren om een zonnepaneleninstallatie op een schaduwrijk dak toch heel rendabel te maken.

Power Optimizer

De Power Optimizer is intelligent kastje dat we plaatsen onder de zonnepanelen. De optimizer zorgt dat de energie-opbrengt van de zonnepanelen maximaal wordt gebruikt en omgezet in bruikbare energie. Dankzij de optimizer is het rendement van je zonnepanelen niet langer afhankelijk van de zwakste schakel in het systeem (ideaal bij daken waarop soms schaduw valt dus).

Micro-omvormers

Een micro-omvormer is een apparaatje dat wordt geplaatst op elk zonnepaneel, in tegenstelling tot de gewone omvormer die dient voor de gehele zonnepaneleninstallatie. Met een micro-omvormer wordt gelijkstroom omgezet in wisselstroom. Doordat elk zonnepaneel zo’n micro-omvormer heeft, zijn de prestaties van de zonnepaneleninstallatie aanzienlijk beter.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen en daken

In welke richting moet mijn dak zijn gepositioneerd voor zonnepanelen?

Het beste type dak voor zonnepanelen is een dak dat gericht is op het zuiden, omdat ze dan het meeste elektriciteit uit zonnepanelen genereren. Daken die op het zuiden gericht zijn kunnen het langst profiteren van de zon plus de intensiteit ervan. Daarom genereren zij de meeste energie.

Dat betekent echter niet dat daken die gericht zijn op het oosten of het westen niet geschikt kunnen zijn voor zonnepanelen. Als jouw dak in een andere richting staat, heb je waarschijnlijk nog steeds veel voordeel van het installeren van zonnepanelen. Daken op het oosten en het westen zijn ook geschikt voor zonnepanelen en zullen in de loop van de dag nog steeds veel energie opwekken. Een dak op het oosten wordt bijvoorbeeld ‘s ochtends blootgesteld aan zonlicht, terwijl een dak op het westen’ s middags en ‘s avonds meer zonlicht opneemt.

Helaas wordt het plaatsen van zonnepanelen niet aanbevolen op daken die richten naar het noorden, omdat ze in vergelijking met de rest slecht presteren.

Wat is de beste dakhelling voor zonnepanelen?

De beste dakhelling voor zonnepanelen ligt tussen 30-40 °, maar de hoek van het dak kan buiten dit bereik vallen en nog steeds effectief elektriciteit opwekken. Zonnepanelen kunnen nog steeds zonlicht absorberen, zelfs als ze horizontaal zijn. Zonnepanelen die meer dan 12 ° horizontaal liggen, zijn echter niet meer zelfreinigend en kunnen minder effectief worden als ze vuil zijn.

Is mijn dak groot genoeg voor zonnepanelen?

Dat is afhankelijk van enkele factoren. Je moet namelijk rekening houden met alle delen van je dak die obstakels kunnen vormen of de lay-out van uw zonnepanelen kunnen onderbreken. Dit omvat dingen zoals dakramen, torentjes of dakopeningen. Hoewel installateurs over het algemeen deze obstakels kunnen omzeilen, kan dit een invloed hebben op de installatiekosten. Schaduwgebieden moeten hier ook worden meegenomen, wat ons naar de volgende vraag leidt.

Hebben zonnepanelen zin als mijn dak in de schaduw ligt?

Schaduw kan de hoeveelheid stroom die zonnepanelen opwekken verminderen en de panelen zelfs beschadigen! Als je dak gedurende lange tijd veel schaduw over zich heen krijgt, wil je misschien naar andere zonne-opties kijken (bijvoorbeeld panelen die op de grond zijn gemonteerd). Installateurs kunnen je situatie beoordelen, mogelijk een schaduwanalyse uitvoeren en advies geven over de beste manier om verder te gaan.

Gelijkaardige blogberichten

Zonnepanelen op carport plaatsen

Zonnepanelen op carport plaatsen

Een carport zorgt er niet enkel voor dat je auto droog en veilig staat: een carport kan ook uitstekend dienen als plek om een zonnepaneleninstallatie te installeren....

Info avond zonnepanelen

Info-avond zonnepanelen KVO

KVO is goed op weg om het eerste CO2 neutraal voetbalstadion in België te hebben. Daarom plaatst KV Oostende 1036 zonnepanelen op de Versluys Arena. Deze constructie wekt 323 000 kw/h energie per jaar op. Dit project loopt in...

Zo bespaar je op je energiefactuur met zonnepanelen

Zo kan je het rendement van zonnepanelen berekenen

Ben je benieuwd naar hoeveel zonnepanelen kosten en wil je weten wat het financieel plaatje van nieuwe zonnepanelen is? Via de Advenso rendementscalculator weet je in enkele minuten direct hoeveel zonnepanelen op je dak kunnen kosten,...

Hoe lang gaan zonnepanelen mee

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Wie nieuwe zonnepanelen wilt kopen, stelt zich vaak de vraag hoe lang deze mee zullen gaan. De verwachte gebruiksduur hangt af van zonnepaneel tot zonnepaneel. Algemeen gezien geldt bij Advenso een minimum levensduur van 30 jaar:...

  • Maak een gratis energie-analyse!

    Advenso, de energie-architect, komt graag bij u langs op een dag en tijdstip naar wens. Wij nemen binnen de 72 uur contact met u op om een gepast moment vast te leggen.

  • Mijn postcode

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.