Het gebruik van groene energie heeft in 2019 de kaap van 20% bereikt. Hoewel het verbruik van fossiele brandstoffen nog steeds een groot deel uitmaakt van ons dagelijks leven, is stroom uit hernieuwbare bronnen goed bezig aan zijn opmars. Ook in Vlaanderen wordt groene energie voortdurend populairder, elektrisch rijden in het bijzonder.
In België zitten hybride en elektrische wagens in de lift. In 2019 steeg de vraag naar elektrische wagens met 65%. Niettegenstaande België sterk achter zit op de andere Europese landen zal in de toekomst het elektrisch rijden naar alle verwachting nog meer aan populariteit winnen. Er komt steeds meer variatie in het elektrisch wagenpark en deze kunnen ook een grotere afstand afleggen van gemiddeld 250 kilometer per laadbeurt.
Steunmaatregelen overheid
De Belgische overheid wil elektrisch rijden meer stimuleren door middel van premies, fiscale voordelen en subsidies. Het bedrijfsleven in het bijzonder ondervindt hiervan de meeste voordelen en het is dan ook geen verrassing dat bedrijven meer opteren voor elektrische wagens. Volledig elektrische wagens zijn in 2020 namelijk 100% fiscaal aftrekbaar voor vennootschappen en zelfstandigen en dat is dé drijfveer die de overheid wil uitspelen om meer in te zetten op groener rijden. Daarnaast geldt een vrijstelling van belasting op inverkeerstelling en is ook de aankoop van laadpalen voor 100% aftrekbaar.

Elektrische toekomst
Ondanks een stijging van het aantal laadpalen met 111% in 2019, blijft het aantal laadpalen in Vlaanderen relatief laag in verhouding met het aandeel van elektrische wagens op de Vlaamse wegen. Op 1 januari 2020 bracht het Vlaams Departement Omgeving 3.814 publieke laadpalen in kaart waarvan slechts 90 snellaadpunten. De Vlaamse overheid blijft investeren in meer laadpalen en is de voortrekker van het Europees project BENEFIC dat tegen midden 2020 snelle en ultrasnelle laadpalen voor elektrische personenwagens, taxi’s en bussen wil verwezenlijken.
Voordelen voor bedrijven
Niet alleen hebben elektrische wagens en laadpalen fiscale en ecologische voordelen te bieden, ook op bedrijven zelf hebben deze een positieve impact. Laadpunten in het bijzonder maken bedrijven meer bestendig met oog op de toekomst. De druk van de overheid en de samenleving op het bedrijfsleven om te opteren voor milieuvriendelijkere (bedrijfs)wagens neemt toe. Met de toename van verscheidene elektrische modellen is het slechts een kwestie van tijd vooraleer elektrisch rijden het nieuwe normaal wordt. Een goede voorbereiding op de toekomst met de installatie van laadpalen is dan ook geen slechte investering. Laadpunten kunnen bedrijven voorzien van een hele pak data. Zo kunnen bedrijven meer inzicht hebben in de kosten, CO2-besparing, verbruik en activiteiten van de stations. Hieruit kunnen gegevens gemakkelijk worden opgehaald en kan men rapporten voor de interne administratie of belastingaangifte snel en eenvoudig opstellen. Bovendien kunnen de laadpalen opengesteld worden voor het brede publiek en bezoekers zodat bedrijven terugverdienen aan hun investering. Naast de eerder vermelde fiscale aftrek van laadpalen kunnen bedrijven ook de geleverde elektriciteit van de laadpalen voor 75% aftrekken.
Doorbraak elektrisch rijden anno 2020
Met de uitbreiding van de infrastructuur, extra laadstations en een verwachte groei in elektrische wagens wordt anno 2020 een gunstig klimaat gecreëerd voor groen rijden. Bedrijven kunnen hierop inspelen en het voortouw nemen zodat zij niet alleen het milieu meer ademruimte geven maar ook zichzelf klaarstomen voor de toekomst.
Wilt u als bedrijf op de kar springen richting een innovatieve en groenere toekomst? Bij Advenso helpen we u hier graag mee verder. Ontdek dan meer informatie via https://www.advenso.be/producten/laadpalen/.