20/05/2019

Premie tot 3200 voor thuisbatterijen

De Vlaamse regering heeft op voorstel van minister van Energie Lydia Peeters een premie voor thuisbatterijen goedgekeurd. Een batterij kan opgewekte energie die niet onmiddellijk lokaal kan worden verbruikt, opslaan om later te gebruiken. Tegelijk zorgt energieopslag ervoor dat het distributienet op piekmomenten niet overbelast wordt. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Slimme opslag van lokaal opgewekte groene energie is een volgende stap in onze energietransitie. Met een premie willen we eigenaars van zonnepanelen over de streep trekken om een batterij aan te schaffen.”

Wie thuisbatterij koopt, krijgt tot 3.200 euro terugbetaald

Stroom afkomstig van zonnepanelen die niet meteen kan worden verbruikt, wordt op dit moment op het net gezet. Voor het gebruik van het net betalen zonnepaneleneigenaars een prosumententarief. Met een batterij kunnen kleine producenten hun overtollige stroom voortaan opslaan en achteraf weer ontladen, wanneer hen dat het beste uitkomt.

Een batterij voor huishoudelijk gebruik heeft een capaciteit tussen de 4 en 8 kW. Voor de zwaarste thuisbatterij betaal je al gauw 8000 euro. De premie zal 250 euro per kilowattuur bedragen met een maximum van 3200 euro per aansluitingspunt of 35 procent van de investeringskost. Voorlopig is de premie verkrijgbaar tot eind 2020.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Batterijen maken de productie van groene stroom interessanter, maar vandaag ligt de prijs nog erg hoog ten opzichte van het geschatte rendement. Met een premie geven we nu dat extra duwtje in de rug.”

Informeer je over huisbatterijen

Een Advenso-energiespecialist bezorgt je meer info

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Rendementsberekening huisbatterij: gemiddelde daling in stroomkosten. Bron: iinno-benelux

Digitale meter

Om een batterij goed te kunnen benutten is het van belang dat ze slim wordt aangestuurd. Daarom is een digitale meter die de afname en injectie van stroom op het net apart registreert, een voorwaarde om voor een batterijpremie in aanmerking te komen. De uitrol van de digitale meter start op 1 juli, maar wie nog niet direct aan de beurt komt en toch al een batterijpremie aanvraagt, krijgt de kosten voor de installatie van een digitale meter vergoed.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Door een batterij slim aan te sturen en pas te laden als er een overproductie is, wordt zij een belangrijke schakel tussen de zonnepaneleninstallatie en het distributienet. De batterij kan het distributienet ontlasten als er een piekproductie is. Maar ze kan net zo goed stroom aan het net leveren als de energievraag groot is.”

Andere voorwaarden

De premie is alleen van toepassing voor milieuvriendelijke batterijen, bijvoorbeeld op basis van zoutwatertechnologie. Een loodbatterij is uitgesloten voor een premie. De batterij moet ook geplaatst worden door een erkend installateur.

Hoeveel bedraagt de premie?

Vaste premie van 250 EUR per kWh capaciteit van de batterij met een maximum van 3.200 EUR per aansluitingspunt. De premie kan nooit meer bedragen dan 35% van de investeringskost.

De totale investeringskost is de som van:

 1. Aankoopprijs incl. BTW van het opslagsysteem.
 2. De kostprijs van de batterijomvormer. Bij een hybride PV en batterij omvormer wordt 50% van de kostprijs van de omvormer in rekening gebracht.
 3. De installatie -en plaatsingskosten.

In geval van leasing verstaat men onder investeringskost de totale leasingkost gedurende de eerste tien jaar van het leasecontract (optelsom van de maandelijkse premies)

Op dit moment beperkt tot de jaren 2019 en 2020.

Wie komt in aanmerking voor de subsidie?

Natuurlijke personen die eigenaar zijn van een PV installatie aangesloten op het net in Vlaanderen.Rechtspersonen zoals vennootschappen zijn dus uitgesloten.
Per aansluiting (EAN nummer) maximaal 1 premie om de 10 jaar.

Technische voorwaarden

 1. Enkel woningen voorzien van een bi-directionele en digitale meter komen in aanmerking. Wie nog geen digitale meter heeft bij de aanvraag van de premie krijgt bijkomend ook de kost voor de plaatsing van zo’n meter vergoed tot een maximum van 300 EUR. Bij aanvraag voeg je dan een kopie van de goedgekeurde offerte voor de plaatsing van zo’n meter toe. De premie kan niet gecombineerd worden met het 15-jarig recht op terugdraaiende teller.
 2. De installatie moet geplaatst worden door een erkend installateur, gekeurd zijn, en aangemeld worden bij de netbeheerder (bv via de website van Fluvius).
 3. De installatie is aangesloten op een PV installatie met een maximaal AC omvormer vermogen van 10kW.
 4. De geplaatste batterij wordt niet als een loodaccu beschouwd. Uiteraard vallen de opslagsystemen van AlphaESS met hun kobalt vrije lithium ijzerfosfaat technologie allemaal onder de scope van het ontwerpdecreet.
 5. De installatie moet beschikken over een tweerichtingscommunicatie-interface.
 6. De toestellen van AlphaESS zijn hier uiteraard geschikt voor.
 7. Ze beschikt over een injectielimiet van 60% van het maximale omvormervermogen of een slimme sturing van de installatie die minstens hetzelfde resultaat oplevert. Het AlphaCloud EMS en monitoringsysteem stuurt de hele installatie op een slimme manier aan. Via ons monitoringssysteem kan men op ieder moment nagaan dat het eigengebruik van de installatie nog een stuk hoger zal uitvallen.

Gelijkaardige blogberichten

Advenso zonnepanelen

Investeren in zonne-energie: kopen of huren?

Heb je besloten om te investeren in zonnepanelen? Dan volgt de vraag of je ervoor kiest om zonnepanelen te kopen, te huren of misschien zelfs te financieren door middel van een krediet. Sinds 2019 kan je in België namelijk opteren voor...

Advenso zonnepanelen

2020: een belangrijk jaar voor zonnepanelen

Sinds enkele jaren zijn zonnepanelen prominenter in het straatbeeld beginnen verschijnen. De ecologische en fiscale voordelen zorgen ervoor dat deze steeds meer in trek zijn, ook in Vlaanderen. Hoe zal de toekomst van zonnepanelen...

Het elektriciteitsnet als batterij

Ook door België werd het klimaatakkoord 2020-2050 ondertekend. Tegen 2050 zal op Belgische bodem enkel 100% aan hernieuwbare energie aangeboden worden. Momenteel bedraagt het marktaandeel aan groene stroom 18,6% van de totale productie...

 • Maak een gratis energie-analyse!

  Advenso, de energie-architect, komt graag bij je langs op een dag en tijdstip naar wens. Wij nemen binnen de 72 uur contact met je op om een gepast moment vast te leggen.

 • Mijn adres

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.