04/03/2022

Zonnepanelen als oplossing voor stijgende energieprijzen

Energiefacturen blijven fors stijgen: contracten gemiddeld 36 procent duurder dan in december

 

De meeste mensen die deze maand een voorschotfactuur voor gas en elektriciteit in de bus krijgen, betalen daarvoor gemiddeld ruim 36 procent meer dan in december. Dat blijkt uit een berekening van VRT NWS. Na een eerste forse stijging vorig najaar, stijgen de prijzen nu zo mogelijk nog forser. En beterschap lijkt niet meteen in zicht.

Zonnepanelen kunnen deze prijsstijgen opvangen! 

Door zonnepanelen te plaatsen produceer je zelf je elektriciteit en ben je niet afhankelijk van schommelingen op de energiemarkt. Eigenlijk zou je de investering in zonnepanelen kunnen vergelijken met een pre paid card. Je betaalt 1 keer vooraf een investering om daarna gedurende 25 jaar elektriciteit te produceren. Als je de investering afzet tegenover het aantal kWh dat je produceert, dan merk je dat de kWh prijs minder dan de helft is dan stroom aankopen van het net. Je elektriciteitsprijs wordt niet alleen geblokkeerd, ze is ook nog eens fors lager dan aankopen bij een energieleverancier op de vrije markt.

Daarnaast heeft  de Vlaamse overheid nog een extra steun in de vorm van interessante premies.

De zon is gratis en de technologie is er. Waarom nog twijfelen?

 

Een thuisbatterij combineren met zonnepanelen?

Wat is het voordeel van een thuisbatterij?

Wil je een grotere net-onafhankelijkheid en een hoger rendement op je investering plaatst dan een thuisbatterij. Zonnepanelen leveren overdag stroom. De opgewekte stroom die niet onmiddellijk wordt verbruikt, wordt op het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Wanneer het donker is en je installatie dus geen stroom meer produceert, haalt het de nodige elektriciteit van het net af. Dé ideale situatie is dus om te verbruiken op het moment van produceren. In de praktijk is dit verre van simpel. Daarom is het plaatsen van een huisbatterij de oplossing om de energie van je zonnepanelen op te slaan. Met een thuisbatterij kan je tot 90% onafhankelijk zijn van het net. Je slaat dus overdag je eigen zonnestroom op en gebruikt die ‘s avonds. Doordat je minder stroom afneemt van het net, dalen automatisch je energiekosten. Neem je geen elektriciteit van het net? Dan betaal je gewoon niks.

 

Wat is de investering in zonnepanelen?

Stel: je plaatst 12 Full Black zonnepanelen met een thuisbatterij. Samen leveren die panelen een piekvermogen op van 3.950 Wattpiek. We combineren de zonnepanelen met een thuisbatterij van 5 kWh. 

De totale investering voor 12 zonnepanelen en een thuisbatterij bedraagt ongeveer 6.900 euro incl. 6% BTW voor 12 panelen na aftrek premies. Volgens een berekening aan de huidige energieprijzen betekent dit dat je je zonnepanelen en thuisbatterij terugverdiend hebt binnen 4 jaar.

 

Bovenstaand voorbeeld is een slechts simulatie en is afhankelijk van productkeuze, merk, …. De nettoprijs is de totaalprijs na aftrek van de premies zonnepanelen en huisbatterij.

 Na 4 jaar geniet je dus nog jàrenlang van je eigen opgewekte stroom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil jij een gepersonaliseerde berekening van je voordelen, aarzel niet om onze specialisten te contacteren

Gelijkaardige blogberichten

Advenso zonnepanelen

Waarom nog investeren in zonnepanelen?

Je bent van plan om te investeren in vormen van duurzame energie. En je denkt aan bijvoorbeeld zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij. Al snel kom je te weten dat het plaatsen van zonnepanelen nog altijd een slimme...

Advenso zonnepanelen

Investeren in zonne-energie: kopen of huren?

Heb je besloten om te investeren in zonnepanelen? Dan volgt de vraag of je ervoor kiest om zonnepanelen te kopen, te huren of misschien zelfs te financieren door middel van een krediet. Sinds 2019 kan je in België namelijk opteren voor...

Advenso zonnepanelen

2020: een belangrijk jaar voor zonnepanelen

Sinds enkele jaren zijn zonnepanelen prominenter in het straatbeeld beginnen verschijnen. De ecologische en fiscale voordelen zorgen ervoor dat deze steeds meer in trek zijn, ook in Vlaanderen. Hoe zal de toekomst van zonnepanelen...