Veelgestelde vragen

Alles over zonnepanelen

Zonnepanelen aanschaffen

Wanneer u een zonnepaneleninstallatie wenst, kunt u eerst online uw rendement berekenen via deze link. Erna nemen we contact met u op om af te spreken. Na afspraak komt een vertegenwoordiger bij u langs. Hij/zij legt u alles grondig uit en staat open voor al uw vragen. In de volgende stap kijken we samen voor een installatiedatum. Gemiddeld rekent u best op een leveringstermijn van 10 tot 12 weken voor we uw zonnepanelen plaatsen. Zelf vragen? Neem contact op met Jana van Advenso via de contactpagina.

Zonnepanelen plaatsen

We contacteren u tijdig om een definitieve installatiedatum vast te leggen. Zo kunt u de nodige voorbereiding treffen. De zonnepanelen plaatsen neemt gemiddeld 1 dag in beslag. Grotere zonnepanelen installeren kan uitzonderlijk om 2 dagen gaan. De keuring van het systeem is inbegrepen, maar u moet uw zonnepaneleninstallatie wel zelf melden bij uw netbeheerder. Indien gewenst kunt u uw energieleverancier verwittigen om uw maandelijkse voorschotfacturen te verlagen.

Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen schoonmaken is een kant en klaar klusje. Het systeem vereist nagenoeg geen onderhoud, aangezien regen de zonnepanelen schoon houdt bij een hellingshoek van minstens 10 tot 15 graden. Indien nodig kunt u de zonnepanelen reinigen met een doek, spons of borstel. Om de 2 jaar plant u best een grotere schoonmaakbeurt in.

Sommige zonnepanelen leveren betere prestaties dan andere. Hoeveel zonne-energie zonnepanelen effectief produceren, is afhankelijk van een aantal factoren.

• De ligging van de zonnepanelen ten opzichte van de zon
• De hellingshoek van het dak
• De intensiteit van het zonlicht
• Obstakels die voor schaduw kunnen zorgen

Bereken uw rendement en snelste terugverdientijd via onze handige tool.

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het vermogen van het systeem en de actuele energieprijs.

De terugverdientijd van zonnepanelen uitgelegd

U heeft 8 zonnepanelen die elk 270 Wp leveren. Op jaarbasis betekent dat 2.160 Wp of 1.944 kWh. Bij een energieprijs van 0,26 euro per kWh (netto levertarief, heffingen, netbeheerkosten en 21% btw) en rekening houdend met het prosumententarief bespaart u 325,44 euro. Dit bedrag stelt dan uw jaarlijkse besparing voor.

Stel dat de aanschafprijs 3.180 euro is, dan heeft u ongeveer binnen de 10 jaar uw investering terugverdiend. Als de energieprijs stijgt, wordt de terugverdientijd korter. (Vanaf december 2006 t/m juni 2013 was de stijging gemiddeld ± 5,4% per jaar)

Onze zonnepanelen hebben minstens een vermogensgarantie van 80,70% na 25 jaar. In de praktijk gaan de zonnepanelen echter vaak langer dan 30 jaar mee. Dat betekent dat er, na het terugverdienen van de initiële investering in de zonnepanelen, nog vele jaren volgen waarin u aanzienlijk bespaart op uw energierekening.

Bereken uw rendement en snelste terugverdientijd via onze handige tool.

Welk effect hebben zonnepanelen op uw elektriciteitsfactuur? Maxim legt het u uit in onderstaande video.

Met de MyEnlighten-app kunt u uw eigen energieproductie volgen, de conditie van uw systeem monitoren en uw gegevens uitwisselen met familie of vrienden – allemaal via één simpele, eenvoudig (ook mobiel) toegankelijke gebruikersinterface. Download de app in de App Store of de Google Play Store. Benieuwd wat onze klanten van de app vinden?

Tenzij u in een beschermd gebouw woont, heeft u voor de installatie van zonnepanelen normaal geen bouwvergunning nodig. U kan dit altijd dubbelchecken bij uw gemeente of stad.

Een gemiddeld huishouden heeft een jaarverbruik van 3.500 kWh. Uw eigen verbruik vindt u op de jaarrekening van uw energieleverancier. Advenso adviseert om niet meer energie op te wekken dan u zelf verbruikt. Zonnepanelen werken echter ook bij diffuus licht. Dat betekent dat het niet noodzakelijk een zonnig dag hoeft te zijn om energie op te wekken: ook op bewolkte dagen werken zonnepanelen. Het rendement van zonnepanelen ligt uiteraard wel het hoogst bij helder weer.

Zonnepanelen kopen is een verstandige investering. Hoewel er geen subsidies meer toegekend worden om zonnepanelen te kopen, kunt u wel nog altijd goedkoper lenen. Veel banken bieden een lening voor groene energie aan, maar u kan ook een beroep doen op de lening van de Vlaamse overheid.

Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat er geen extra gevaar is door zonnepanelen. De elektronica, en vooral de omvormer, loopt – zoals alle elektronische toestellen – wel gevaar op beschadiging na een inslag. Het risico van inductieschade is echter uiterst klein. In dat geval wordt de schade gedekt door de verzekering. We leggen zonnepanelen zodanig dat ze bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden. Onze zonnepanelen zijn getest op stormen, sneeuw, strenge vorst en zelfs hagelinslag. Toch raden we aan om uw zonnepanelen bij uw verzekeraar aan te melden.

Nee. Als u zonnepanelen op het dak van uw bestaande woning (of bijgebouw) laat plaatsen, heeft dit geen effect op het KI. Als u een nieuwe constructie (bijvoorbeeld een garage) bouwt om de zonnepanelen op te plaatsen, heeft deze uiteraard wel een invloed op het KI.

Zonnepanelen of fotovoltaïsche panelen zetten zonlicht om in elektriciteit. De panelen produceren dus stroom zodra er licht op valt. Hoe meer licht er op de panelen valt, hoe hoger de opbrengst.

Een zonnepaneel werkt echter ook bij diffuus licht. Dat betekent dat het niet noodzakelijk een zonnige dag hoeft te zijn om energie op te wekken: ook op bewolkte dagen werken de panelen. Het rendement ligt uiteraard wel het hoogst bij helder weer.

De uitzonderlijk lage CO2-balans van onze zonnepanelen is door Certisolis gecertificeerd. Duurzaamheid bij de productie van panelen ligt Advenso dan ook nauw aan het hart. We zijn trots dat onze CO2-footprint aanzienlijk lager ligt dan die van de concurrentie.

Wanneer u een zonnepaneleninstallatie heeft, moet u een prosumententarief betalen. Maxim legt u in onderstaande video uit wat dat juist inhoudt.

De duur van de plaatsing hangt af van de hoeveelheid panelen. Systemen tot en met 20 panelen worden in principe op een dag geplaatst. Grotere systemen vragen mogelijk twee dagen installatietijd.

De AREI-keuring door een erkende keurder is standaard inbegrepen in elk Advenso-pakket. Die keuring van zonnepanelen is verplicht door de FOD Economie en moet uitgevoerd worden voordat de zonnepanelen worden gebruikt door de klant.

Wanneer u een zonnepaneleninstallatie heeft, moet u deze aanmelden bij uw netbeheerder. Wie uw netbeheerder is, vindt u terug op uw elektriciteitsfactuur.

Bekijk hier hoe u uw zonnepanelen aanmeldt bij Eandis.

Bekijk hier hoe u uw zonnepanelen aanmeldt bij Infrax.

Alles over zonneboilers

Van zonnepanelen tot een zonneboiler: groene energie-oplossingen zijn een goede investering. De installatie van uw zonneboiler verdient u ongeveer in 8 jaar terug.

Een of meerdere zonnecollectoren vangen zonnestralen op. Die zonne-energie wordt gebruikt voor de verwarming van uw water.

Meer over de zonneboiler vind je hier.

Net als bij zonnepanelen is ook het rendement van een zonneboiler afhankelijk van een aantal factoren. Somme zonneboilers leveren dus betere resultaten dan andere. Dit komt door:
• Het kilmaat
• De installatieplaats
• De hellingshoek

Tuurlijk. Zowel zonnepanelen als zonneboilers werken ook bij diffuus licht. Het rendement van zonneboilers ligt natuurlijk hoger op een zonnige dag.

Alles over warmtepompboilers

Een warmtepompboiler is een innovatieve groene energie-oplossing om water op te warmen. Het systeem haalt warmte uit de lucht van je huis en gebruikt die warmte om je sanitair water op te warmen.

Meer over de warmtepompboiler vind je hier.

Niet veel. Enkel de ventilator maakt een zacht geluid. De systemen van Advenso zijn namelijk geoptimaliseerd voor uw gebruik en zorgen voor zo weinig mogelijk hinder.

Alles over huisbatterijen

De huisbatterij wordt net zoals zonnepanelen aangesloten op een omvormen. Van zodra u meer groene energie opwerkt dan u verbruikt, wordt de batterij opgeladen. Zo kunt u dag én nacht genieten van uw eigen groene energie.

Meer over de huisbatterij vind je hier.

De terugverdientijd van een huisbatterij is minder makkelijk te bepalen dan voor zonnepanelen of zonneboiler. Het hangt in principe af van uw huidig energieverbruik.

Alles over laadpalen

Een elektrische auto opladen via het gewone stopcontact neemt veel tijd in beslag. Een laadpaal is echter de ideale groene energie-oplossing om uw auto op efficiënte wijze op te laden. Hoe snel uw auto opgeladen is, hangt echter af van het type auto en accu.