Veelgestelde vragen over airco

Beantwoord door ons team aan energiespecialisten en -architecten

Maken airco’s lawaai?

De systemen die vandaag geproduceerd worden zijn een pak zuiniger en stiller in vergelijking met die van vroeger. Veel airco’s zijn voorzien van een functie die het geluid dempt en aircosystemen die speciaal voor de slaapkamer zijn bedoeld zijn nauwelijks te horen. De ventilators in de systemen die dienen om de luchtstromen te regelen maken haast geen geluid, wel is de windverplaatsing te horen.

Kan u ziek worden van airco?

Een aircosysteem kan u niet ziek maken. Het koelt en droogt de lucht en zuivert bovendien de lucht van pollen, stof en chemicaliën. Een jaarlijks onderhoud van de airconditioning is aangewezen om een prima kwaliteit van de circulerende lucht te garanderen. 

 

Men denkt vaak een verkoudheid opgedaan te hebben door een aircosysteem. Dit is meestal helemaal niet het geval. Airco koelt en haalt het vocht uit de lucht. Hierdoor drogen de neus en keel uit en zal het lichaam meer slijm produceren om de vochtbalans in evenwicht te houden. Deze slijmproductie wordt dikwijls gezien als een (valse) verkoudheid. Wel dient u best de basisinstellingen en temperatuurregeling van het systeem aan te passen om een verkoudheid te vermijden. Bij een verschil van meer dan 6 graden tussen de binnen- en buitentemperatuur kan u sneller een verkoudheid oplopen.