Veelgestelde vragen over warmtepompen

Beantwoord door ons team aan energiespecialisten en -architecten

Wat is een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de omgevingslucht en geeft deze af aan een hydraulisch centraal verwarmingssysteem. Zo bekom je op een energiezuinige manier warm water voor je sanitair of verwarming.

Hoe werkt een geothermische pomp?

De geothermische warmtepomp gebruikt de bodem als warmtebron. Afhankelijk van het model warmtepomp haalt het haar energie uit grondwater of aardwarmte. Uw woonomstandigheden en beschikbaar budget spelen een rol in de keuze van het type.
Het geïnstalleerd pompsysteem pompt een koude vloeistof in de grond door middel van een buizensysteem. Toegevoegde energie wordt zo gecreëerd door het opwarmen van de buizen en vloeistof door het afgeven van de natuurlijke warmte van de aarde. De investeringsprijs van dit geothermische warmtepompen ligt hoger dan andere warmtepompen. Om deze te plaatsen, zijn er grondboringen nodig. Dit hoger rendement zal dus ook sneller terugverdiend worden.

Wat is geothermie?

Geothermie ook gekend als aardwarmte is de energie die ontstaat door het verschil in temperatuur tussen het aardoppervlak en de warmtereservoirs gelegen in een diepere laag van de aarde. Energie van de aarde kan worden gebruikt voor het verwarmen van uw woning of het opwarmen van sanitair water.

Vraagt een warmtepomp veel onderhoud?

Warmtepompen hebben minimaal onderhoud nodig en hebben een levensduur van minstens 20 jaar.

Wanneer is een warmtepomp interessant?

Een warmtepomp is geschikt voor verschillende types woningen. Zowel nieuwbouw als gerenoveerde woningen komen hier in aanmerking. De warmtepomp kan eenvoudig op bestaande verwarmingstoestellen worden aangesloten. Het hoogste rendement halen én een laag verbruik doet u het best met een lucht-water warmtepomp zoals een vloerverwarmingsinstallatie. Voor uw zwembad kan u een warmtepomp gebruiken om uw zwembadwater te verwarmen en op ideale temperaturen te brengen.