Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Beantwoord door ons team aan energiespecialisten en -architecten

Ik wil zonnepanelen kopen. Wat zijn de volgende stappen?

Zonnepanelen aanschaffen

Wanneer u een zonnepaneleninstallatie wenst, kunt u eerst online uw energie-analyse aanvragen. Erna nemen we contact met u op om af te spreken. Na afspraak komt een vertegenwoordiger bij u langs. Hij/zij legt u alles grondig uit en staat open voor al uw vragen. In de volgende stap kijken we samen voor een installatiedatum. Gemiddeld rekent u best op een leveringstermijn van 10 tot 12 weken voor we uw zonnepanelen plaatsen. Zelf vragen? Neem contact op met Jana van Advenso via de contactpagina.

Zonnepanelen plaatsen

We contacteren u tijdig om een definitieve installatiedatum vast te leggen. Zo kunt u de nodige voorbereiding treffen. De zonnepanelen plaatsen neemt gemiddeld 1 dag in beslag. Bij een grotere oppervlakte aan zonnepanelen kan het uitzonderlijk 2 dagen of meer duren. De keuring van het systeem is inbegrepen, maar u moet uw zonnepaneleninstallatie wel zelf melden bij uw netbeheerder. Indien gewenst kunt u uw energieleverancier verwittigen om uw maandelijkse voorschotfacturen te verlagen.

Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen schoonmaken is een kant en klaar klusje. Het systeem vereist nagenoeg geen onderhoud, aangezien regen de zonnepanelen schoon houdt bij een hellingshoek van minstens 10 tot 15 graden. Indien nodig kunt u de zonnepanelen reinigen met een doek, spons of borstel. Om de 2 jaar plant u best een grotere schoonmaakbeurt in.

Hoe hoog is het rendement van zonnepanelen?

Sommige zonnepanelen leveren betere prestaties dan andere. Hoeveel zonne-energie zonnepanelen effectief produceren, is afhankelijk van een aantal factoren.

  • De ligging van de zonnepanelen ten opzichte van de zon.
  • De hellingshoek van het dak.
  • De intensiteit van het zonlicht.
  • Obstakels die voor schaduw kunnen zorgen.

Vraag een gratis energie-analyse aan

Hoe lang is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het vermogen van het systeem en de actuele energieprijs.

De terugverdientijd van zonnepanelen uitgelegd

U heeft 8 zonnepanelen die elk 270 Wp leveren. Op jaarbasis betekent dat 2.160 Wp of 1.944 kWh. Bij een energieprijs van 0,26 euro per kWh (netto levertarief, heffingen, netbeheerkosten en 21 % BTW) en rekening houdend met het prosumententarief bespaart u 325,44 euro. Dit bedrag stelt dan uw jaarlijkse besparing voor.

Stel dat de aanschafprijs 3.180 euro is, dan heeft u ongeveer binnen de 10 jaar uw investering terugverdiend. Als de energieprijs stijgt, wordt de terugverdientijd korter (vanaf december 2006 t/m juni 2013 was de stijging gemiddeld ± 5,4 % per jaar).

Onze zonnepanelen hebben minstens een vermogensgarantie van 80,70 % na 25 jaar. In de praktijk gaan de zonnepanelen echter vaak langer dan 30 jaar mee. Dat betekent dat er, na het terugverdienen van de initiële investering in de zonnepanelen, nog vele jaren volgen waarin u aanzienlijk bespaart op uw energierekening.

Vraag een gratis energie-analyse aan

Zijn zonnepanelen nog steeds een interessante investering?

Welk effect hebben zonnepanelen op uw elektriciteitsfactuur? Maxim legt het u uit in onderstaande video.

Toon video

Hoe werkt de monitoringapp?

Met de MyEnlighten-app kunt u uw eigen energieproductie volgen, de conditie van uw systeem monitoren en uw gegevens uitwisselen met familie of vrienden – allemaal via één simpele, eenvoudig (ook mobiel) toegankelijke gebruikersinterface. Download de app in de App Store of de Google Play Store. Benieuwd wat onze klanten van de app vinden?

Toon video

Heeft u een bouwvergunning nodig voor zonnepanelen?

Tenzij u in een beschermd gebouw woont, heeft u voor de installatie van zonnepanelen normaal geen bouwvergunning nodig. U kan dit altijd dubbelchecken bij uw gemeente of stad.

Hoeveel zonne-energie wek ik best op?

Een gemiddeld huishouden heeft een jaarverbruik van 3.500 kWh. Uw eigen verbruik vindt u op de jaarrekening van uw energieleverancier. Advenso adviseert om niet meer energie op te wekken dan u zelf verbruikt. Zonnepanelen werken echter ook bij diffuus licht. Dat betekent dat het niet noodzakelijk een zonnig dag hoeft te zijn om energie op te wekken: ook op bewolkte dagen werken zonnepanelen. Het rendement van zonnepanelen ligt uiteraard wel het hoogst bij helder weer.

Kan ik een lening afsluiten voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kopen is een verstandige investering. Hoewel er geen subsidies meer toegekend worden om zonnepanelen te kopen, kunt u wel nog altijd goedkoper lenen. Veel banken bieden een lening voor groene energie aan, maar u kan ook een beroep doen op een lening van de Vlaamse overheid.

Ik wil zonnepanelen plaatsen. Moet ik bijkomende maatregelen treffen m.b.t. brandveiligheid?

Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat er geen extra gevaar is door zonnepanelen. De elektronica, en vooral de omvormer, loopt – zoals alle elektronische toestellen – wel gevaar op beschadiging na een inslag. Het risico van inductieschade is echter uiterst klein. In dat geval wordt de schade gedekt door de verzekering. We leggen zonnepanelen zodanig dat ze bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden. Onze zonnepanelen zijn getest op stormen, sneeuw, strenge vorst en zelfs hagelinslag. Toch raden we aan om uw zonnepanelen bij uw verzekeraar aan te melden.

Stijgt het kadastraal inkomen (KI) van mijn woning door nieuwe zonnepanelen?

Nee. Als u zonnepanelen op het dak van uw bestaande woning (of bijgebouw) laat plaatsen, heeft dit geen effect op uw kadastraal inkomen. Als u een nieuwe constructie (bijvoorbeeld een garage) bouwt om de zonnepanelen op te plaatsen, heeft deze uiteraard wel een invloed op uw kadastraal inkomen.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen of fotovoltaïsche panelen zetten zonlicht om in elektriciteit. De panelen produceren dus stroom zodra er licht op valt. Hoe meer licht er op de panelen valt, hoe hoger de opbrengst.

Een zonnepaneel werkt echter ook bij diffuus licht. Dat betekent dat het niet noodzakelijk een zonnige dag hoeft te zijn om energie op te wekken: ook op bewolkte dagen werken de panelen. Het rendement ligt uiteraard wel het hoogst bij helder weer.

Hoe milieuvriendelijk zijn zonnepanelen?

De uitzonderlijk lage CO2-balans van onze zonnepanelen is door Certisolis gecertificeerd. Duurzaamheid bij de productie van panelen ligt Advenso dan ook nauw aan het hart. We zijn trots dat onze CO2-footprint aanzienlijk lager ligt dan die van de concurrentie.

Hoe milieuvriendelijk zijn zonnepanelen?

De uitzonderlijk lage CO2-balans van onze zonnepanelen is door Certisolis gecertificeerd. Duurzaamheid bij de productie van panelen ligt Advenso dan ook nauw aan het hart. We zijn trots dat onze CO2-footprint aanzienlijk lager ligt dan die van de concurrentie.

Wat is het prosumententarief?

Wanneer u een zonnepaneleninstallatie heeft, moet u een prosumententarief betalen. Maxim legt u in onderstaande video uit wat dat juist inhoudt.

Toon video

Hoe lang duurt de plaatsing van zonnepanelen?

De duur van de plaatsing hangt af van de hoeveelheid panelen. Systemen tot en met 20 panelen worden in principe op één dag geplaatst. Grotere systemen vragen mogelijk twee dagen of meer installatietijd.

Moeten zonnepanelen gekeurd worden?

De AREI-keuring door een erkende keurder is standaard inbegrepen in elk Advenso-pakket. Die keuring van zonnepanelen is verplicht door de FOD Economie en moet uitgevoerd worden voordat de zonnepanelen worden gebruikt door de klant.

Ik heb een zonnepaneleninstallatie. Wat nu?

Wanneer u een zonnepaneleninstallatie heeft, moet u deze aanmelden bij uw netbeheerder. Wie uw netbeheerder is, vindt u terug op uw elektriciteitsfactuur.

Bekijk hier hoe u uw zonnepanelen aanmeldt bij Eandis of Infrax.

Hoe meld ik zonnepanelen aan bij Eandis?

Hoe meld ik zonnepanelen aan bij Infrax?