02/08/2019

Vlaamse regering keurt premie voor thuisbatterijen goed

Op 1 augustus werd het geven van een premie voor de thuisbatterij goedgekeurd door de Vlaamse regering. Met een batterij kunnen kleine producenten hun overtollige stroom opslaan en achteraf weer ontladen, wanneer hen dat het beste uitkomt. Op die manier wordt men minder afhankelijk van het distributienet.

Een batterij voor huishoudelijk gebruik heeft een capaciteit tussen de 4 en 8 kW. Voor de zwaarste thuisbatterij betaal je al rap 8000 euro. De premie zal 250 euro per kilowattuur bedragen met een maximum van 3200 euro per aansluitingspunt of 35 procent van de investeringskost. Voorlopig is de premie verkrijgbaar tot eind 2020.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “ Met een premie willen we eigenaars van zonnepanelen over de streep trekken om een batterij aan te schaffen.

Waarom kiezen voor een premie? Wie meer stroom opwekt dan hij nodig heeft en niet beschikt over een batterij dient die overtollige stroom op het net te zetten. Voor dit gebruik van het net wordt een prosumententarief aangerekend. In dat geval is een premie dus voordeliger. Bovendien ben je met een thuisbatterij minder afhankelijk van het distributienet. Bij een eventuele stroompanne beschik je met een thuisbatterij nog altijd over je eigen stroom.

Gelijkaardige blogberichten

Het elektriciteitsnet als batterij

Ook door België werd het klimaatakkoord 2020-2050 ondertekend. Tegen 2050 zal op Belgische bodem enkel 100% aan hernieuwbare energie aangeboden worden. Momenteel bedraagt het marktaandeel aan groene stroom 18,6% van de totale productie...

Laadpunten: een investering in de toekomst

Het gebruik van groene energie heeft in 2019 de kaap van 20% bereikt. Hoewel het verbruik van fossiele brandstoffen nog steeds een groot deel uitmaakt van ons dagelijks leven, is stroom uit hernieuwbare bronnen goed bezig aan zijn...

Zonnepanelen op carport plaatsen

Zonnepanelen op carport plaatsen

Een carport zorgt er niet enkel voor dat je auto droog en veilig staat: een carport kan ook uitstekend dienen als plek om een zonnepaneleninstallatie te installeren....

  • Maak een gratis energie-analyse!

    Advenso, de energie-architect, komt graag bij u langs op een dag en tijdstip naar wens. Wij nemen binnen de 72 uur contact met u op om een gepast moment vast te leggen.

  • Mijn postcode

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.