Vlaamse regering keurt premie voor thuisbatterijen goed

Op 1 augustus werd het geven van een premie voor de thuisbatterij goedgekeurd door de Vlaamse regering. Met een batterij kunnen kleine producenten hun overtollige stroom opslaan en achteraf weer ontladen, wanneer hen dat het beste uitkomt. Op die manier wordt men minder afhankelijk van het distributienet.

Een batterij voor huishoudelijk gebruik heeft een capaciteit tussen de 4 en 8 kW. Voor de zwaarste thuisbatterij betaal je al rap 8000 euro. De premie zal 250 euro per kilowattuur bedragen met een maximum van 3200 euro per aansluitingspunt of 35 procent van de investeringskost. Voorlopig is de premie verkrijgbaar tot eind 2020.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “ Met een premie willen we eigenaars van zonnepanelen over de streep trekken om een batterij aan te schaffen.

Waarom kiezen voor een premie? Wie meer stroom opwekt dan hij nodig heeft en niet beschikt over een batterij dient die overtollige stroom op het net te zetten. Voor dit gebruik van het net wordt een prosumententarief aangerekend. In dat geval is een premie dus voordeliger. Bovendien ben je met een thuisbatterij minder afhankelijk van het distributienet. Bij een eventuele stroompanne beschik je met een thuisbatterij nog altijd over je eigen stroom.