17/04/2019

Digitale meter: Vlaams Parlement zet licht op groen

Sedert 3 april 2019 is de onzekerheid rond de digitale meter van tafel gevaagd. De regering heeft beslist dat de terugdraaiende meter voor 15 jaar van kracht is voor alle eigenaars van zonnepanelen die hun installatie laten plaatsen voor 31 december 2020.

Hoe zit dat systeem met terugdraaiende teller in elkaar?

Het systeem met terugdraaiende teller beschouwt het elektriciteitsnet als een soort van batterij voor uw overtollige stroom. De stroom die u te veel produceert met uw zonnepanelen mag u nadien zo weer van het net halen aan éénzelfde tarief. De teller gaat vooruit of achteruit op basis van de hoeveelheid elektriciteit die u van het net haalt of er terug op zet.


Digitale meter of analoge meter? Ontvang meer informatie over de mogelijkheden via een Advenso energie-expert

 

Naam*

E-mail*

Telefoon*

Postcode*

Lead Status
Lead Source
Ik heb interesse in

Vul de Captcha in


Energieneutraal wonen

Als de productie van uw zonnepanelen lager is dan de consumptie aan energie, neem je namelijk extra elektriciteit af van het net afhankelijk van hoeveel je nodig hebt. Vooral in de winter is dit het geval: dan produceren zonnepanelen minder en beroepen zonnepaneleneigenaars zich meer op het reguliere elektriciteitsnet voor hun energiebehoeften.

In de zomer zien we in de meeste gevallen een omgekeerde beweging: dan produceren veel huizen met zonnepanelen meer energie dan in het gezin wordt verbruikt. In de warme, zonnige perioden wordt alle overtollige energie dus terug op het elektriciteitsnet gezet. Als zonnepanelenspecialist zal Advenso steeds nauwkeurig berekenen hoeveel zonnepanelen uw woning nodig heeft om zo dicht mogelijk bij de energieneutraliteit te zitten. Hiermee bedoelen we dat je evenveel energie produceert als verbruikt en dus eigenlijk niets of amper iets moet betalen aan een energieleverancier.

Er is slechts één kost waar de zonnepaneleneigenaar extra rekening mee moet houden en dat is het prosumententarief. Dat is het forfaitair bedrag dat je betaalt om de continue wisselwerking op het net te mogen doen. Deze bijdrage is regionaal gebonden en afhankelijk van het type omvormer. Zo kent uw investering na de terugverdientijd nog vele jaren financieel rendement. Uw energiefactuur bedraagt voor de komende 15 jaar louter het prosumententarief.

Benieuwd naar hoeveel prosumententarief u zou betalen met zonnepanelen? Hier tonen we een voorbeeld hoe het prosumententarief berekend wordt door de VREG.

Je kunt ook je vraag rechtstreeks stellen aan Advenso en een berekening op maat terugkrijgen. Geef indien mogelijk uw jaarlijks verbruik en bij benadering het oppervlakte van uw dak mee zodat we een nauwkeurige berekening kunnen doen.

Wat verandert met de digitale meter?

Bij het digitaal systeem werkt het anders en draait de teller niet meer terug als je energie op het elektriciteitsnet zet. Met de digitale meter worden zowel je verbruik als opbrengst parallel naast elkaar gemeten. De digitale meter voorziet verschillende tarieven, vaak meerdere tarieven per dag. Het is dan meer van belang om te consumeren als de zonnepanelen stroom opwekken. Het te betalen prosumententarief zal afhangen van de hoeveelheid elektriciteit die terug op het net wordt geplaatst.

 

Huisbatterij in combinatie met zonnepanelen: geen prosumententarief meer

Om een energie-installatie zo rendabel mogelijk te maken, kun je gaan werken met huisbatterijen om energie-overschotten in op te slaan. De technologie van batterijen is de laatste jaren sterk geëvolueerd en een huisbatterij heeft een enorme opslagcapaciteit. Bovendien worden huisbatterijen gesubsidieerd door Vlaanderen. Je krijgt tot 3200 euro premie als je huisbatterijen installeert.

Met een huisbatterij wordt je energiebevoorrading zoveel mogelijk autonoom. Je teveel aan stroom wordt opgeslagen op momenten dat je ze niet nodig hebt, waardoor je nagenoeg geen gebruik meer hoeft te maken van het elektriciteitsnet.

Een huisbatterij heeft een capaciteit van 1,2kW tot 12kW waarmee een gezin gemiddeld tussen de 3 uur en 3 dagen autonoom kan leven (afhankelijk van de capaciteit van de batterij).

Een huisbatterij biedt enorm veel toekomst omdat het je dus in staat stelt om bijna volledig energieneutraal te leven, waardoor je geen (of veel minder) prosumententarief meer betaalt in het nieuwe systeem. Maar opnieuw: het systeem met terugdraaiende teller kan nog genomen worden tot 2035 dus er kan nog met een gerust gemoed voor beide systemen gekozen worden.

Voor welk systeem kies je best?

Het analoge systeem en digitale systeem hebben elk meerdere kenmerken. Er zijn niet echt nadelen of voordelen bij elk van de systemen, omdat de beste keuze afhankelijk is van je huidig verbruik en de geschatte productie van zonne-energie. Hieronder geven we een kort overzicht van een aantal belangrijke kenmerken bij het analoge en digitale systeem. Heb je hier vragen over? Laat je dan vrijblijvend adviseren door één van onze medewerkers.

Analoog systeem:

 1. Je weet perfect hoeveel je jaarlijks betaalt voor je energie.
 2. De opname en injectie van/op het elektriciteitsnet zijn dezelfde tarieven.
 3. Je betaalt prosumententarief
 4. Het elektriciteitsnet is je batterij.

Digitaal Systeem:

 1. Je betaalt geen prosumententarief
 2. De opname en injectie van/op het net zijn afhankelijke tarieven
 3. Je kunt een persoonlijke huisbatterij voorzien om zoveel mogelijk autonoom te zijn
 4. Meterstanden hoeven niet meer te worden doorgegeven


Ontdek alle voordelen en nadelen van de digitale meter en analoge meter. Laat je contacteren via e-mail of telefoon door een van onze energie-experts.

 

Naam*

E-mail*

Telefoon*

Postcode*

Lead Status
Lead Source
Ik heb interesse in

Vul de Captcha in


Gelijkaardige blogberichten

Investeren in zonne-energie: kopen of huren?

Heb je besloten om te investeren in zonnepanelen? Dan volgt de vraag of je ervoor kiest om zonnepanelen te kopen, te huren of misschien zelfs te financieren door middel van een krediet. Sinds 2019 kan je in België namelijk opteren voor...

2020: een belangrijk jaar voor zonnepanelen

Sinds enkele jaren zijn zonnepanelen prominenter in het straatbeeld beginnen verschijnen. De ecologische en fiscale voordelen zorgen ervoor dat deze steeds meer in trek zijn, ook in Vlaanderen. Hoe zal de toekomst van zonnepanelen...

Het elektriciteitsnet als batterij

Ook door België werd het klimaatakkoord 2020-2050 ondertekend. Tegen 2050 zal op Belgische bodem enkel 100% aan hernieuwbare energie aangeboden worden. Momenteel bedraagt het marktaandeel aan groene stroom 18,6% van de totale productie...

 • Maak een gratis energie-analyse!

  Advenso, de energie-architect, komt graag bij u langs op een dag en tijdstip naar wens. Wij nemen binnen de 72 uur contact met u op om een gepast moment vast te leggen.

 • Mijn adres

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.