Veelgestelde vragen

Meer weten over zonnepanelen in combinatie met thuisbatterijen? Een vraag over (slimme) laadpalen, airco’s of warmtepompen? Raadpleeg hier in één oogopslag heel wat nuttige informatie.

Vind je niet het juiste antwoord? Contacteer ons!

Zonnepanelen

Zonnepanelen (bij)plaatsen op een plat dak, garage of bijgebouw, is vaak een goede methode om groene stroom te produceren. Hoe weet je nu of jouw constructie geschikt is? Hierop moet je letten:

  • Check de ligging en oriëntering van het dak of bijgebouw. Komt de installatie bijvoorbeeld niet in de schaduw te liggen van de woning of omstaande bomen?
  • Hou zeker rekening met de draagkracht van het dak.
  • Waar nodig dienen er aanpassingen te gebeuren aan de elektrische installatie: zoals een extra zekeringkast, bekabeling of ondergrondse leidingen.

Kiezen voor Advenso. Dat is kiezen voor kwalitatieve zonnepanelen met een hoog rendement. Gemiddeld levert één paneel een productie tussen de 350 en 450 wattpiek. Hou er wel rekening mee dat zowel de weers- als omgevingsfactoren een belangrijke impact hebben. Zoals enerzijds de ligging van het gebouw, de oriëntering, de hellingsgraad en anderzijds de invloed van zon, schaduw en temperatuur.

Theoretisch levert een zuidelijke oriëntering in combinatie met een dakhelling tussen de 15 en 35 graden, het beste rendement op. Ben je daarnaast ook in de mogelijkheid om je zonnepanelen oostelijk of westelijk te oriënteren? Dan heeft een gespreide installatie zo zijn voordelen. In dat geval wekt de installatie van ’s morgens tot ’s avonds elektriciteit op. Bijgevolg kan je je productie beter afstemmen op je verbruik. Laat dat nu net dé sleutel zijn in energie-efficiëntie sinds de invoering van de digitale meter.

De digitale meter biedt meer voordelen dan je op het eerste zicht zou denken. Zo kan je als eigenaar van zonnepanelen je verbruik in detail opvolgen. Van het aantal kWh stroomproductie tot je eigen verbruik. Dit maakt het eenvoudiger om slim om te gaan met je energie. En zo te komen tot een efficiënter verbruik en dus een hogere besparing. Heb je toch een overschot aan elektriciteit? Dan is er de optie om je energie te verkopen aan je energieleverancier, te delen met je buurman, vriend, … of te gebruiken voor je eigen tweede verblijf.

De prijzen van zonnepanelen zijn dermate interessant geworden dat de overheid het niet langer nodig acht om overheidssteun te financieren. Hoewel de premies zijn weggevallen, blijft het een slimme zet om te investeren in zonnepanelen. Zo blijf je baas over jouw energie! In combinatie met onze andere energieoplossingen kan je flink besparen.

In combinatie met andere energiezuinige maatregelen, draagt het installeren van zonnepanelen bij tot het verbeteren van je EPC-score. Via deze tool van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap kan je je energiescore inschatten. Ook je architect kan je hierover verder informeren. Het laat geen twijfel dat zonnepanelen een meerwaarde geven aan je woning!

De installatie van zonnepanelen is meestal niet vergunningsplichtig. De enige uitzondering hierop is een beschermde woning met erfgoedwaarde. Toch kunnen de voorschriften afhangen van de stad of gemeente waar je woning gelegen is. Dit kan je dus best nog eens dubbelchecken bij de lokale technische dienst.

Zoals de naam doet vermoeden bevatten de blauwe of polykristallijne panelen meerdere siliciumkristallen per zonnecel, terwijl de monozonnepanelen slechts één siliciumkristal bevatten. Dit laatste type wordt steeds populairder voor woningen. Niet alleen omwille van de vlakke afwerking en zwarte look, maar ook qua rendement scoren monokristallijne zonnepanelen meestal enkele procenten beter. Dat hebben ze te danken aan het vernuftige productieproces, waarbij alle kristallen in dezelfde richting komen te liggen met het oog op een nog betere lichtabsorptie. Een erg dankbaar product dus voor kleinere dakoppervlaktes. Beschik je over voldoende ruimte? Dan zijn polykristallijne panelen eveneens een goede keuze en in aanschaf zelfs iets goedkoper. Zo bewijzen ze zeker hun nut voor bedrijfsgebouwen. Meer weten over de verschillende types? Praat met een expert van Advenso.

Zonnepanelen of fotovoltaïsche panelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Zodra de zonnecellen lichtstralen opvangen, produceren ze groene stroom. Hoe meer lichtinval, hoe hoger dus de productie. En het hoeft heus geen zonovergoten weer te zijn. Zo ligt het rendement op bewolkte dagen weliswaar een beetje lager, maar is zelfs dan nog meer dan behoorlijk te noemen.

Warmtepompen

Kies voor een warmtepomp en compenseer tot 40% van je investering dankzij de energiepremies van de Vlaamse Overheid. Het type toestel (lucht-water, lucht-lucht of een hybride systeem) en het vermogen bepalen het premiebedrag. Meer info op mijnverbouwpremie.be. Tip: ook sommige gemeenten of provincies geven een financiële tegemoetkoming bij de installatie van een warmtepomp.

Jazeker, en met het oog op het verlagen van je energiefactuur, is dit zelfs een absolute aanrader. Wekt je fotovoltaïsche installatie voldoende energie op? Dan verwarm je niet alleen CO₂-neutraal, maar ook volledig gratis.

Aangezien warmtepompen ofwel energie uit de omgevingslucht halen of warmte onttrekken uit de aardbodem, heeft de buitenunit een cruciale functie en is de plaatsing ervan steeds nodig.

Kenmerkend voor de warmtepomp is dat je je woning én verwarmt én koelt én sanitair warm water produceert. De technologie is bovendien efficiënt, energiezuinig en milieuvriendelijk. Advenso beschikt over een breed gamma van warmtepompen, zodat we voor elk type woning een passende oplossing bieden. Van nieuwbouw tot gerenoveerde woningen. In combinatie met je bestaande cv-installatie, als mono-unit of zelfs als verwarmingssysteem voor je zwembad. Onze experten zetten graag de verschillende mogelijkheden voor je op een rij, zodat je de juiste keuze kunt maken. Goed om weten: een warmtepomp komt in aanmerking voor een premie van de Vlaamse overheid (zie ook vraag ‘Komt een warmtepomp in aanmerking voor een premie van de Vlaamse Overheid?’).

Warmtepompen vergen minimaal onderhoud en de levensduur ligt op minstens 20 jaar.

Zoals de naam doet vermoeden, onttrekt dit type warmtepomp energie uit de aardbodem. Dit kan volgens twee technieken: uit grondwater of aardwarmte. In beide gevallen zijn verticale boringen nodig al dan niet op grote diepte. Via een buizen- en pompsysteem met warmtewisselaar wordt koude vloeistof door de bodem geleid, op natuurlijke wijze opgewarmd om uiteindelijk warmte door te geven aan het verwarmingssysteem binnenin de woning. De investering is iets duurder dan voor warmtepompen die energie uit de omgevingslucht halen, maar daartegenover staat dat ook het rendement hoger ligt en je dus op langere termijn meer bespaart op je energiefactuur. Onze experten zetten graag de mogelijkheden op een rij afgestemd op je persoonlijke woonsituatie, budget en wensen.

Enkele belangrijke voordelen van een hybride warmtepomp zijn:

  • Dit type warmtepomp is prima geschikt in combinatie met een (bestaande) cv-installatie.
  • Een hybride warmtepomp is een betaalbare en interessante investering, zowel voor bestaande als nieuwbouwwoningen.
  • Energiezuinige en milieuvriendelijke verwarmingsmethode.

Een warmtepomp of toch klassieke centrale verwarming met radiatoren? Kiezen hoeft niet, want een hybride warmtepomp maakt de combinatie! Het hybride systeem schakelt automatisch van de warmtepomp naar de gasketel en kiest steeds de zuinigste formule. Zo geniet jouw gezin op elk moment van aangename warmte.

Enkele belangrijke voordelen van een lucht-water warmtepomp zijn:

  • Lucht-water warmtepompen zijn uitgerust met een bovengrondse buitenunit, wat graafwerken en grondboringen overbodig maakt.
  • Dit type warmtepomp is ideaal om bestaande verwarmingsinstallaties te optimaliseren.
  • Lucht-water warmtepompen zijn uiterst stil en daardoor prima geschikt voor rijwoningen of zelfs in appartementen.

Een lucht-water warmtepomp onttrekt via een buitenunit warmte uit de omgevingslucht en geeft deze af aan een hydraulisch centraal verwarmingssysteem. Zo bekom je op een energiezuinige manier sanitair warm water en centrale verwarming.

Laadpalen

Een thuislaadpaal levert tot wel 4 uur tijdswinst op per laadbeurt. Een concreet voorbeeld: een elektrische wagen volladen via het stopcontact duurt gemiddeld 10 uur, terwijl je met een laadpaal na 6 uur weg kan scheuren. We vermelden er wel bij dat de laadtijd afhankelijk is van het type wagen en de accucapaciteit waarmee die is uitgerust.

Een laadpaal is duurzaam, waterdicht en vergt weinig onderhoud. Stof of vuil laat zich makkelijk verwijderen met een vochtige doek.

Aangezien de verdeelkast ervoor zorgt dat de stroom binnen je woning tot bij de aangesloten apparaten komt, is er een extra zekering nodig om de laadunit te kunnen aansluiten. Een tweede aandachtspunt is nagaan of de huidige differentieelschakelaar conform is. Na installatie van je laadstation vragen wij een keuring aan bij een erkend keuringsorganisme. Bij Advenso is dit inbegrepen in je prijsvoorstel.

Een laadpaal voor thuisgebruik is enkel bedoeld om privé te benutten en deel je dus niet met derden. Jouw persoonlijke badge geeft je veilig toegang tot je eigen elektriciteitsnetwerk. Je kan ook opteren voor een publieke laadpaal, die je tegen betaling openstelt voor andere gebruikers. In dat geval kan je zelfs genieten van een premie. Enige nadeel: je kan niet verhinderen dat je laadpaal bezet is wanneer jij zelf wil laden.

Advenso werkt met een kwalitatief gamma laadpalen in verschillende vormen en toepassingen. Naargelang jouw concrete situatie, installeren we de laadunit aan de muur of op een vrijstaande paal. Al dan niet uitgerust met een vaste laadkabel.

Op het assortiment laadpalen hanteert Advenso een garantietermijn van 2 jaar.

Jazeker! Je kan als bedrijf je laadpaal openstellen voor externe gebruikers. Wist je dat je voor het installeren van een publieke laadpaal zelfs in aanmerking komt voor een premie en/of een fiscale aftrekbaarheid geniet tot 200%? Meer informatie kan je terugvinden via deze link.

Een standaard laadpaal is een prima keuze om je hybride of elektrische wagen snel te laden. Via de bijhorende applicatie kan je je laadgedrag opvolgen. Bij een slimme laadpaal zal het toestel zichzelf zo afstellen dat de wagen zal laden wanneer de energieprijzen goedkoper zijn of wanneer de zonnepanelen veel groene stroom opwekken.

Het is perfect mogelijk om een thuislaadpaal te combineren met zonnepanelen. Sterker nog, mits een goede monitoring van je stroomproductie en verbruik, maakt een laadpaal net efficiënt gebruik van de door zonnepanelen geproduceerde energie.

De laadtijd is afhankelijk van de accucapaciteit waarmee je wagen is uitgerust. Je autodealer kan je hierover de nodige informatie verschaffen. Ook het type laadpaal en het vermogen van het elektriciteitsdistributienet spelen een rol. Beschikt je woning over een monofasige aansluiting? Dan ligt de laadtijd gemiddeld tussen de 5 en 8 uur. Bij een driefasige elektrische installatie gaat het sneller: meestal volstaan 4 tot 6 uur. Eén ding is zeker: een thuislaadpaal staat garant voor een gebruiksvriendelijke oplaadservice.

Thuisbatterijen

De installatie van een thuisbatterij vergt weinig aanpassingen aan de zekeringenkast. Het enige wat we moeten voorzien is een energiemeter waarop de thuisbatterij wordt aangesloten. Verder is de accu uitgerust met een UTP-kabel, die ervoor zorgt dat de thuisbatterij automatisch op- en ontlaadt wanneer nodig.

Heb je reeds zonnepanelen en wil je je installatie uitbreiden met een thuisbatterij? Dat kan perfect! We overlopen de verschillende technische scenario’s:

  • Is je installatie reeds uitgerust met een hybride omvormer? Dan kunnen wij zonder probleem de thuisbatterij rechtstreeks aansluiten.
  • Is de huidige omvormer niet compatibel met een thuisbatterij maar wens je die te behouden? Dan kunnen wij een bijkomende batterij-omvormer plaatsen om de thuisbatterij op aan te sluiten.
  • In dezelfde situatie, kan je er ook voor kiezen om de huidige omvormer te laten vervangen door een hybride versie.

Er zijn inderdaad verschillende types thuisbatterijen op de markt. Advenso biedt een breed portfolio aan van diverse hoogwaardige merken. Jouw persoonlijke projectmanager bij Advenso denkt met je mee en adviseert de beste oplossing op maat van jouw installatie en energienoden.

De afmetingen van een thuisbatterij zijn afhankelijk van het vermogen en de opslagcapaciteit ervan. Voor een courante huishoudelijke installatie, mag je ervan uitgaan dat een thuisbatterij een omvang heeft van 40 x 60 x 30 cm (B x H x D). Bij voorkeur wordt een batterij op de grond geplaatst of aan een stevige wand bevestigd.

Dankzij een thuisbatterij verhoog je aanzienlijk je zelfconsumptie: gemiddeld van 35% naar 75%. Waarom niet voor de volle 100%? De reden daarvoor is dat het rendement van zonnepanelen niet het hele jaar even hoog ligt. Bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden moet je wel nog stroom afnemen van het distributienet.

Gemiddeld verdien je de investering van een thuisbatterij terug na 6,5 jaar. Daarna is alles wat je uitspaart pure winst. Een slimme zet, zeker als je weet dat de levensduur van een thuisbatterij minstens 15 jaar bedraagt. Toch is de terugverdientijd van je installatie sterk afhankelijk van je verbruiksprofiel, investeringskost, de productie van je zonnepanelen en het aantal stroomverbruikers. Vraag advies aan onze experten.

‘Off-grid’ gaan ofwel volledig onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet is alsnog niet mogelijk met de thuisbatterij. In de zomer kan je dus bijvoorbeeld geen energie opslaan voor de winter. Wel is het perfect mogelijk om 1 à 2 dagen te overbruggen.

Technisch is een thuisbatterij zonder zonnepanelen mogelijk en biedt bijvoorbeeld een oplossing in het geval van een stroomonderbreking. Maar hiervoor raden wij het niet meteen aan. De investering staat namelijk niet in verhouding met de beperkte besparing. Wat een heel ander verhaal is als je wel eigenaar bent van zonnepanelen.

Doorgaans zijn thuisbatterijen modulair. De opslagcapaciteit verschilt van type tot type, maar ligt al snel rond de 2,4 kWh per module. Afhankelijk van jouw specifieke situatie, stellen onze ervaren vakmensen de meest geschikte oplossing voor. Daarnaast kan je heel gemakkelijk de capaciteit achteraf nog uitbreiden, door een module toe te voegen.

Een thuisbatterij slaat tijdelijk je overtollige groene stroom op om te vermijden dat de energie op het net geïnjecteerd wordt. Voor eigenaars van zonnepanelen levert dit een aanzienlijk voordeel op: je betaalt immers elektriciteit veel duurder terug aan dan de injectievergoeding die je zelf ontvangt. Dit maakt het een stuk interessanter om zo autonoom mogelijk je eigen energie te gebruiken. We noemen dit het verhogen van de zelfconsumptie.

Airco

De installateurs van Advenso houden uiteraard het kap- en breekwerk zo beperkt mogelijk. Om dit te vermijden, kunnen de leidingen in een kabelgoot op de muur bevestigd worden. Boringen om de koelleidingen naar de buitenunit te leiden, zijn nu eenmaal noodzakelijk maar na de werken wordt het stof en vuil netjes verwijderd.

Jazeker, en met het oog op het verlagen van je energiefactuur, is dit zelfs een absolute aanrader. Op zonnige – en dus op de warmste – momenten van de dag heb je het meeste rendement van je zonnepanelen. Laat dit nu net ook de uren zijn waarop je de airconditioning het meest benut. Met het oog op de digitale meter is dit interessant.

Een aircotoestel is eigenlijk een soort lucht-lucht warmtepomp, waarmee je het hele jaar door geniet van een aangenaam binnenklimaat. Ideaal om de hitte buiten te houden in de zomer, en tegelijk een energiezuinige verwarmingsmethode in de winter of tussenseizoenen.

Met een cassettemodel kies je voor een subtiel design dat naadloos ingebouwd wordt in het plafond. Of opteer je voor een oplossing met onzichtbare luchtkanalen, mooi verwerkt achter roosters die bovendien in diverse stijlen en kleuren verkrijgbaar zijn? Een ding is zeker: beide systemen zijn bijzonder geschikt voor grotere ruimtes zoals winkels, kantoorgebouwen en horecazaken.

Advenso beschikt over een breed gamma van aircotoestellen, zodat we voor elke ruimte een gepaste oplossing bieden. Wens je een aangename verkoeling in een kleinere ruimte, zoals een bureel of slaapkamer? Dan zijn onze compacte wandmodellen met strak design een uitstekende keuze.

Een airconditioning is eigenlijk een soort lucht-lucht warmtepomp, dat bestaat uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Indien de buitenunit verbonden is met meerdere aircotoestellen binnenin de woning, spreken we van een multisplit airconditioningsysteem.

Een aircotoestel is eigenlijk een soort lucht-lucht warmtepomp, dat bestaat uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Indien de buitenunit verbonden is met één airconditioner binnenin de woning, spreken we van een monosplit airconditioningsysteem.

Hoewel de misvatting bestaat dat je van airco ziek kunt worden, bewijst een goed onderhouden airco het tegendeel. Het systeem koelt en droogt de lucht en zuivert bovendien de lucht van pollen, stof en chemicaliën. Een te groot temperatuurverschil kan wel een boosdoener zijn. Zo mag het contrast tussen de buiten- en binnentemperatuur niet meer dan 6 graden bedragen. Ook een te lage luchtvochtigheid kan bij sommige mensen een droog gevoel in neus en keel geven. Het lichaam produceert zelf meer slijm om de vochtbalans in evenwicht te houden, wat soms verkeerdelijk aanvoelt als een verkoudheid. Om dit te voorkomen kan je bij de meeste aircotoestellen naast de temperatuur ook zelf de luchtvochtigheid instellen.

De huidige systemen zijn een pak zuiniger en stiller dan oudere modellen. Bovendien kan je de meeste airco’s op een geluiddempende stand zetten. Advenso biedt ook fluisterstille toestellen aan, speciaal geschikt voor bijvoorbeeld slaapkamers. Enkel de zachtdraaiende ventilator kan hoorbaar zijn. Maar storend is het niet, hooguit vergelijkbaar met een luchtverplaatsing.

Beleef onze positieve energie

Op zaterdag 14 september staan de deuren van onze showroom doorlopend open van 10u00 – 18u00 voor een heuse beleving voor jou én jouw gezin! Ontdek onze acties, ga mee in een hoogwerker of op de foto met het Duracell konijn!

Er komen verschillende gastsprekers langs om jou te informeren over duurzame energie terwijl je geniet van een hapje & drankje. Zien we jou dan?