27/08/2020

Vlaanderen trekt nieuwe steunpremie uit voor zonnepanelen

Bron: De Tijd, Vlaamse overheid

Met de overschakeling van de terugdraaiende teller naar de digitale meter heeft Vlaams Minister van Energie, Zuhal Demir, besloten om vanaf 1 januari 2021 een steunpremie te voorzien voor Vlaamse gezinnen die investeren in een nieuwe installatie. Op deze manier wil de Vlaamse overheid de bevolking aanmoedigen om te investeren in duurzame energie.

Wanneer een Vlaams gezin belegt in zonnepanelen zal deze een installatiepremie tot 1500 euro kunnen ontvangen. Het premiebedrag is namelijk beperkt tot 40% van de investeringskost. Momenteel is de kost van een zonnepaneelinstallatie ongeveer 5.000 tot 5.500 euro. Naargelang deze kost daalt in de toekomst, zal ook het bedrag van de steunpremie veranderen. Wie investeert, krijgt 300 euro per Kilowatt piek voor de eerste vier Kilowatt piek. Daarna volgt een premie van 150 euro per Kilowatt piek tot de zesde geïnvesteerde Kilowatt piek.

Er kan beroep gedaan worden op de premie voor bestaande gebouwen tot en met eind 2024. De Vlaamse overheid trekt een budget uit van 32 miljoen uit, dit betekent dat zo’n 21.333 gezinnen van de premie kunnen genieten.

Grotere installaties en beschermede afnemers

Niet enkel Vlaamse gezinnen zullen kunnen gebruik maken van de premie, ook een premie voor grotere installaties en middelgrote windmolens zal beschikbaar worden. Voor installaties van 40 Kilowatt tot 20 Megawatt voorziet de Vlaamse regering een bedrag van 25 miljoen euro onder de vorm van een aanbestedingsmechanisme. Hierdoor zal de subsidiekost niet in de elektrische factuur worden opgenomen, wat vroeger wel het geval was.

Beschermde afnemers hebben recht op een steunpremie die iets hoger ligt dan dat van de doorsnee Vlaamse gezinnen. Beschermde afnemers zullen kunnen genieten van 360 euro per geïnvesteerde Kilowatt piek voor de eerste vier Kilowatt piek en 180 euro per Kilowatt piek van vier tot zes Kilowatt piek. Dit komt neer op een premie van maximaal 1.800 euro per gezin.

Ben je als particulier of bedrijf geïnteresseerd in een installatie? Bij Advenso helpen we je hier graag mee verder. Ontdek dan meer informatie via https://www.advenso.be/producten/zonnepanelen/ of contacteer ons voor een gratis energie-analyse.

Gelijkaardige blogberichten

Advenso zonnepanelen

Waarom nog investeren in zonnepanelen?

Je bent van plan om te investeren in vormen van duurzame energie. En je denkt aan bijvoorbeeld zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij. Al snel kom je te weten dat het plaatsen van zonnepanelen nog altijd een slimme...

Advenso zonnepanelen

Investeren in zonne-energie: kopen of huren?

Heb je besloten om te investeren in zonnepanelen? Dan volgt de vraag of je ervoor kiest om zonnepanelen te kopen, te huren of misschien zelfs te financieren door middel van een krediet. Sinds 2019 kan je in België namelijk opteren voor...

Advenso zonnepanelen

2020: een belangrijk jaar voor zonnepanelen

Sinds enkele jaren zijn zonnepanelen prominenter in het straatbeeld beginnen verschijnen. De ecologische en fiscale voordelen zorgen ervoor dat deze steeds meer in trek zijn, ook in Vlaanderen. Hoe zal de toekomst van zonnepanelen...