Alles wat je moet weten over de digitale meter in België

Met de invoering van de digitale meter in België zijn er veel vragen en onduidelijkheden ontstaan. Van verplichting tot de voordelen en nadelen, en de situatie voor eigenaars van zonnepanelen – dit artikel geeft antwoord op de meest gestelde vragen over de digitale meter.

Alles over de digitale meter

Wat is een digitale meter?

Een digitale meter is een slim meettoestel dat zowel elektriciteit als gasverbruik nauwkeurig registreert en deze gegevens digitaal verstuurt naar de energieleverancier. Dit betekent dat je geen meterstanden meer hoeft door te geven. De digitale meter toont je actuele verbruik en biedt de mogelijkheid om je energieverbruik in detail te registreren en in te zien via bijvoorbeeld de app van je netbeheerder.


Is de digitale meter verplicht?

Ja, in Vlaanderen is de digitale meter verplicht voor nieuwe aansluitingen, bij renovaties, en bij andere specifieke omstandigheden, zoals wanneer je zonnepanelen installeert. Ook wordt de oude meter na verloop van tijd automatisch vervangen door de digitale versie.

In Wallonië is de situatie anders. Daar is de digitale meter nog niet verplicht. De Waalse regering heeft besloten de invoering voorlopig uit te stellen vanwege zorgen over kosten, technische uitdagingen en privacykwesties. Wallonië wil wellicht eerst de effecten van de digitale meter in Vlaanderen evalueren en mogelijke problemen voorkomen. Dit betekent dat inwoners van Wallonië (voorlopig) nog gebruik kunnen maken van hun klassieke meter.


Wat kost een digitale meter?

De kosten van de digitale meter en de installatie zijn meestal inbegrepen in de netkosten die je betaalt via je energiefactuur. Deze kosten worden dus verspreid over alle gebruikers, waardoor de financiële impact voor het individu beperkt blijft.


Kun je een digitale meter weigeren?

Je kunt de plaatsing van een digitale meter niet weigeren, omdat deze verplicht is binnen de Europese Unie, en dus ook in Vlaanderen. Sinds 1 juli 2019 plaatst Fluvius alleen nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas.

Heb je zonnepanelen geïnstalleerd vóór 2021 en nog een klassieke elektriciteitsmeter? Dan kun je een digitale meter laten plaatsen wanneer Fluvius in jouw buurt digitale meters installeert. Dit biedt ook de mogelijkheid om de retroactieve investeringspremie aan te vragen. Als je niet ingaat op dit aanbod, kun je de plaatsing van de digitale meter nog uitstellen tot 1 januari 2025.

Er is 1 mogelijkheid wanneer je de digitale meter kan weigeren en dat is als je een gebruiker bent van exclusief nachttarief. Het uitstel is dan mogelijk tot 1 januari 2028 tenzij je zonnepaneleninstallatie al 15 jaar oud is, bij een uitbreiding of bij een nieuwe installatie.


Hoe kun je de digitale meter aflezen en opvolgen?

Het aflezen van de digitale meter werkt anders dan bij de klassieke draaischijfmeters. Op het display zie je direct je verbruik. Voor een beter overzicht kun je een Energie Management Systeem installeren.


Digitale meter en zonnepanelen

Voor mensen met zonnepanelen zijn er belangrijke veranderingen. Bij de digitale meter verdwijnt de “terugdraaiende teller,” wat betekent dat je opgewekte energie apart wordt geregistreerd van de energie die je verbruikt. Hoewel het systeem anders werkt, kunnen prosumenten nog steeds hun teruggeleverde energie compenseren, maar dit gebeurt via een apart tarief. Dit nieuwe compensatiesysteem kan financieel minder voordelig zijn dan het oude systeem, wat voor sommige zonnepaneeleigenaars een nadeel kan zijn.


Wat zijn de voordelen en nadelen van de digitale meter?

Voordelen

  • Inzicht in verbruik: Door de uitlezing via apps en online platforms kun je nauwkeurig je energieverbruik in de gaten houden en mogelijk kosten besparen.
  • Automatische uitlezing: Geen gedoe meer met het doorgeven van meterstanden.
  • Geschikt voor duurzame technologieën: De digitale meter ondersteunt installaties zoals zonnepanelen en laadpalen voor elektrische voertuigen.
  • Geen prosumententarief bij zonnepanelen: Als je zonnepanelen hebt, hoef je geen prosumententarief te betalen, omdat de digitale meter het verbruik en de teruggeleverde energie nauwkeurig registreert, wat voordelig is voor huiseigenaren met een eigen zonnepaneleninstallatie.

Nadelen

  • Kosten voor zonnepaneeleigenaars: Het verdwijnen van de terugdraaiende teller kan voor sommige eigenaars financieel minder gunstig uitpakken.
  • Privacyzorgen: Omdat de meter continu gegevens doorstuurt, maken sommige mensen zich zorgen over de bescherming van hun privacy.
  • Complexiteit van tarieven: Dynamische prijzen en het verschil tussen piek- en daluren kunnen voor sommige mensen verwarrend zijn.

Digitale meter en specifieke situaties

  • Accumulatieverwarming: Voor wie gebruikmaakt van accumulatieverwarming kan de digitale meter nog steeds werken met de verschillende tarieven per tijdstip.
  • Digitale meter voor huurders: Als huurder is de digitale meter over het algemeen geen keuze, aangezien de netbeheerder deze installeert. Toch kunnen huurders ook profiteren van het inzicht in verbruik dat de digitale meter biedt.
  • Bij een verhuis: De digitale meter blijft op de locatie, dus bij een verhuizing neem je hem niet mee. De nieuwe bewoner kan gebruik maken van dezelfde meter zonder wijzigingen.

Hoe vraag je de digitale meter aan?

In Vlaanderen wordt de digitale meter automatisch door Fluvius geïnstalleerd op basis van een uitrolschema. Je hoeft de installatie meestal niet zelf aan te vragen, tenzij je een nieuwe aansluiting nodig hebt of bij renovaties waarbij de oude meter wordt vervangen.


Wanneer krijg je je digitale meter?

Via deze link krijg je een indicatie van wanneer jouw digitale meter geplaatst wordt. Neem zeker de EAN-code van je elektriciteitsmeter bij de hand, via deze code zal je te weten komen wanneer digitale meter geplaatst wordt.


Is de digitale meter veilig?

De digitale meter voldoet aan strenge veiligheidseisen en gebruikt versleuteling om gegevens te beschermen. Er zijn echter speciale versies beschikbaar voor consumenten die zich zorgen maken over straling of draadloze verbindingen, zoals een digitale meter zonder wifi of communicatie via een externe antenne.


Wat zijn de verschillen tussen de digitale meter en de slimme meter?

Soms worden de termen digitale meter en slimme meter door elkaar gebruikt, maar in essentie zijn ze hetzelfde: beide zijn ontworpen om energiedata digitaal door te sturen en het verbruik in detail te registreren. De term “slimme meter” benadrukt vooral de functionaliteit voor data-uitwisseling en koppeling aan apps.


Verlies je je groene stroomcertificaten bij de plaatsing van de digitale meter?

Nee, je verliest je groene stroomcertificaten niet bij het plaatsen van een digitale meter. De digitale meter heeft geen invloed op de certificaten die je hebt ontvangen voor de geproduceerde groene stroom via bijvoorbeeld zonnepanelen. De certificaten blijven geldig, zolang je zonnepanelen voldoen aan de voorwaarden en je aan de regels van de groenestroomcertificatenregeling blijft voldoen. De digitale meter helpt enkel bij het correct registreren van je verbruik en de teruggeleverde energie, maar heeft verder geen invloed op je recht op groene stroomcertificaten.


Conclusie

De digitale meter brengt een hoop nieuwe mogelijkheden en voordelen met zich mee, van beter inzicht in energieverbruik tot automatische uitlezing. Voor zonnepaneeleigenaars en mensen met specifieke energiebehoeften, zoals accumulatieverwarming, kunnen de nieuwe regels en tarieven echter impact hebben op de kosten. Desondanks vormt de digitale meter een belangrijke stap naar een duurzame en slimme toekomst in de energievoorziening.


Tot €500 cashback op Daikin airco's

Profiteer nu van een geweldige deal: ontvang tot wel €500 cashback bij de aankoop van een energiezuinige Daikin airco! Transformeer jouw woning in een oase van comfort, terwijl je ook nog eens slim bespaart. Maar wees er snel bij, deze actie geldt van 01/12/2024 tot 31/03/2025!

Bezoek onze showroom

We zetten de deuren van onze gloednieuwe showroom open om jou met plezier te ontvangen. Maak een afspraak, kom langs en bewonder onze producten van dichtbij.

Kom naar onze infoavonden

Ontvang je graag gerichte informatie over onze duurzame energieoplossingen? Kom naar onze infoavonden of belevingsdagen en we vertellen er jou alles over!