De werking van zonnepanelen

Wist je dat je méér groene energie kunt opwekken als je een beetje thuis bent in de werking van zonnepanelen? Meer energie opwekken, betekent minder afhankelijk zijn van de schommelende energieprijzen. En dat, dat klinkt sinds de energiecrisis van 2021 als muziek in de oren.

Ben je benieuwd hoe zonnepanelen nu precies werken en hoe je deze kennis kunt gebruiken om zoveel mogelijk opbrengst te genereren? Hieronder vertellen we je er meer over.

Zonnepanelen in werking: elk van deze fotovoltaïsche cellen zet zonlicht om in elektrische stroom.

De werking van zonnepanelen onder de loep: hoe wek je met zonnepanelen zoveel mogelijk groene energie op?

We willen met z’n allen zonnepanelen op ons dak, maar de meeste mensen weten niet hoe deze precies werken. Wil jij daar verandering in brengen? We leggen het je uit, van het opvangen van het zonlicht tot het gebruiken van elektriciteit in je woning.

Werking zonnepanelen: van zonlicht naar energie

Zonnepanelen zijn opgebouwd uit fotovoltaïsche cellen. Wanneer die cellen het zonlicht vangen, zetten ze dit zonlicht meteen om in energie. Hoe ze dit doen? De fotovoltaïsche cellen zijn meestal van silicium gemaakt. Het zonlicht activeert de elektronen in het silicium, waardoor ze gaan bewegen. Op die manier ontstaat er een elektrische stroom.

Werking omvormer zonnepanelen: van gelijkstroom naar wisselstroom

De stroom die ontstaat in de zonnepanelen is gelijkstroom: de elektronen in het silicium bewegen allemaal in één richting. De meeste huishoudelijke apparaten werken echter op wisselstroom. Om de gelijkstroom van de zonnepanelen om te zetten in wisselstroom, installeren we bij de zonnepanelen altijd een omvormer. Dankzij die omvormer kan je de stroom die je uit je zonnepanelen haalt, gewoon thuis gebruiken. Of opslaan in een thuisbatterij, om ze op een later moment toch weer te gebruiken.

De relatie tussen de opbrengst en de werking van zonnepanelen

Nu we de werking van zonnepanelen kennen, kunnen we nagaan hoe we met onze zonnepanelen meer opbrengst kunnen genereren. Alles staat of valt met de mogelijkheid om zonlicht op te vangen.

Schaduw ondermijnt de werking van je zonnepanelen

Het is essentieel dat je zonnepanelen zoveel mogelijk zonlicht vangen. Installeer ze dus niet op een plaats die de hele dag overschaduwd wordt door bijvoorbeeld een hoger dak.

Maar wat als je niet beschikt over voldoende plaats uit de schaduw? Dan kan je dit ongemak compenseren door gebruik te maken van micro-omvormers of optimisers. Deze regelen op het niveau van de fotovoltaïsche cellen stroom en spanning, waardoor elk beetje zon die je zonnepanelen opvangen, ook al is het maar door één cel, toch gebruikt kan worden.

Welke oriëntatie en hellingsgraad zorgen voor een optimale werking?

Kies daarnaast slim de oriëntatie en de hellingsgraad van je installatie.

De beste oriëntatie voor zonnepanelen in België is naar het zuiden. Ook zuidwest of zuidoost zorgen voor een aantrekkelijke opbrengst.  Een hellingshoek van 30 tot 40 graden is dan weer perfect voor een hoog rendement. (De meeste hellende daken hebben een helling van 45°).

Hoewel panelen het hoogste vermogen halen als je ze naar het zuiden richt, wordt er ook meer en meer Oost-West (Duaal opstelling) geplaatst. Het voordeel hiervan is dat je dan een betere spreiding van je productie tijdens de dag krijgt en dat is tegenwoordig dan weer belangrijk voor het verhogen van je zelfconsumptie.

Bij platte daken wordt er bijna altijd gebruik gemaakt van driehoeksteunen onder een hellingshoek van 13°, die Oost-West (Duaal opstelling) gericht zijn.

Na een lenteschoonmaak werken je zonnepanelen beter

Vogelpoep of natte bladeren die vastkleven op je zonnepanelen, … ze bevorderen de werking van je zonnepanelen niet. Wie gewoon zonnepanelen installeert en er daarna nooit meer naar omkijkt, zal dat merken in zijn rendement. Maak regelmatig de fotovoltaïsche cellen vrij tijdens een grondige opfrisbeurt, zo krijgt elke cel de kans om optimaal het zonlicht op te vangen en jou van groene energie te voorzien.

En geef toe: alles wat je regelmatig eens poetst, gaat langer mee toch? Hoe langer je gebruik kunt maken van je investering, hoe hoger het rendement!

De plaats van de omvormer bepaalt mee de opbrengst van de zonnepanelen

Je weet intussen dat je een omvormer nodig hebt om gebruik te kunnen maken van de stroom die je zonnepanelen leveren. Maar wist je ook dat je je omvormer best zo dicht mogelijk bij je zonnepanelen in de buurt plaatst? Onderweg naar de omvormer gaat er namelijk altijd wat stroom verloren. Hoe korter de route naar de omvormer, hoe minder stroom er verloren gaat en hoe meer opgewekte stroom jij kunt gebruiken!

Kan je de omvormer niet dicht bij de panelen plaatsen, dan kunnen eventuele verliezen gecompenseerd worden door zwaardere kabels te gebruiken.

Haal zelf zoveel mogelijk uit jouw zonnepanelen

Ben je door dit artikel wel iets wijzer geworden over de werking van zonnepanelen, maar voel je je niet zeker genoeg om zelf zoveel mogelijk uit jouw zonnepanelen te halen? Dat is helemaal normaal, en gelukkig hoef je niet alles zelf te doen. Doe beroep op een erkende zonnepaneleninstallateur (RESCERT gecertificeerd) en slaap op je twee oren. Zo komt onze professionele opmeter vóór de installatie ter plaatse uitzoeken waar we je zonnepanelen en je omvormer best kunnen installeren, hoeveel zonnepanelen jouw gezin nodig heeft en wat de geschatte opbrengst van je zonnepaneleninstallatie zal zijn. Vraag snel een offerte aan.

Deel deze pagina

Email
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Tot €500 cashback op Daikin airco's

Profiteer nu van een geweldige deal: ontvang tot wel €500 cashback bij de aankoop van een energiezuinige Daikin airco! Transformeer jouw woning in een oase van comfort, terwijl je ook nog eens slim bespaart. Maar wees er snel bij, deze actie geldt van 01/12/2024 tot 31/03/2025!

Bezoek onze showroom

We zetten de deuren van onze gloednieuwe showroom open om jou met plezier te ontvangen. Maak een afspraak, kom langs en bewonder onze producten van dichtbij.

Kom naar onze infoavonden

Ontvang je graag gerichte informatie over onze duurzame energieoplossingen? Kom naar onze infoavonden of belevingsdagen en we vertellen er jou alles over!