Dynamische energietarieven

Naast een variabel en een vast tarief kan je als consument ook kiezen voor een dynamisch energietarief. Dit soort energiecontract is ongelooflijk flexibel: de prijzen van een dynamisch energiecontract kunnen van uur tot uur variëren, waar variabele tarieven maar om de drie tot zes maanden veranderen.

Dynamische energietarieven

Hoe werken dynamische energieprijzen?

Dynamische energieprijzen zijn rechtstreeks gekoppeld aan de markt en worden dus bepaald door vraag en aanbod. Iedere dag om 12 uur worden de uurtarieven voor het daaropvolgende etmaal bekendgemaakt. Verschillende factoren hebben invloed op de marktdynamiek:

  • het seizoen
  • dag versus nacht
  • werkweek versus weekend
  • eventuele vakantieperiodes
  • het precieze aantal zonne-uren van die dag
  • windsnelheid
  • enzovoort

Sommige van deze omstandigheden zijn vrij voorspelbaar, andere iets minder.

Hoe hou je met dynamische tarieven je energiefactuur onder controle?

Kies je voor een dynamisch energietarief, dan kan je veel controle uitoefenen op je energiefactuur door gebruik te maken van een slim energiemanagementsysteem (EMS). Deze automatische sturing helpt je om je verbruikspatronen maximaal af te stemmen op de markttarieven. Zo krijg je niet alleen meer controle, maar ook een beter inzicht in je energieverbruik.

De voordelen van dynamisch stroomtarief met slimme aansturing

Energie-efficiënt

Bij een dynamisch energietarief wil je zo weinig mogelijk energie verbruiken als de prijs hoog is. De energieprijs is het hoogst in de piekuren, en dus komt het erop aan je elektriciteitsverbruik waar mogelijk te verschuiven naar de daluren. Vergeet dus niet om tijdens de piekuren zoveel mogelijk apparaten uit te schakelen. Je kan ze dan op een ander moment op volle toeren laten draaien. Dankzij het EMS-systeem hoef je hier zelf niet constant over na te denken: de planning van je energieverbruik laat je met een gerust hart over aan je slimme sturing.

Kostenbesparend

Dynamische tarieven kunnen dus een mooie besparing opleveren. De slimme sturing zorgt er namelijk voor dat je veel energie verbruikt op een moment dat de prijzen laag zijn. Zo haal je als consument je voordeel uit energie-overschotten op de markt.

Transparant

Dynamische tarieven weerspiegelen de real-time kosten voor energieproductie, waardoor je als eindgebruiker een beter inzicht krijgt in hoe de energiemarkt en het distributienet werken.

Duurzaam

Energie besparen tijdens de piekuren is niet alleen gunstig voor je portemonnee, het draagt ook bij tot een efficiënter gebruik van de beschikbare energiebronnen en van het distributienet in het algemeen. Wat dan weer een gunstige invloed heeft op het milieu.

Zijn er ook nadelen aan je energieverbruik afstemmen op dynamische energietarieven?

Hoewel dynamische energietarieven tal van voordelen bieden, loeren er ook risico’s om de hoek; de energiemarkt kan namelijk erg onvoorspelbaar zijn. Slaag je er niet in je energieverbruik af te stemmen op de goedkoopste momenten van de dag? Dan wordt met een dynamisch tarief je energiefactuur wel heel onvoorspelbaar.

Net daarom is het belangrijk om je persoonlijke omstandigheden en energiebehoeften goed in te schatten. Welk energietarief is voor jouw situatie het meest gunstig?

Waag je je toch aan een dynamisch energiecontract? Hieronder lees je hoe je met een slim sturingssysteem de risico’s tot een minimum beperkt.

Hoe spelen slimme oplossingen in op dynamische energietarieven?

Real-time monitoring en optimalisatie

Je energieverbruik automatisch op een lager pitje zetten tijdens piekuren? Voor de volle 100% je eigen groene stroom gebruiken? Het slimme sturingssysteem volgt jouw energieverbruik in detail op, en speelt meteen in op gunstige markttarieven, zonder dat jij er zelf je kop over moet breken.

Hoe werkt slimme sturing? Een schematische uitleg.

Flexibiliteit in energiegebruik dankzij win-win combinaties

Door de slimme sturing te combineren met energieopslag, zoals een thuisbatterij, kan je extra besparen op de energiekosten. De thuisbatterij vult zichzelf wanneer de prijzen laag zijn, en die goedkope energie verbruik je later tijdens de duurdere uren. Een perfect georkestreerd geheel, automatisch aangestuurd door de slimme tool.

Je hebt er daarnaast alle baat bij om een groot energieverbruik, zoals het laden van je elektrische wagen, te verschuiven naar een moment waarop de markt lage prijzen hanteert. Dankzij laadpalen met load balancing verloopt dit proces moeiteloos.

Ontdek hoe jij kan profiteren van een dynamisch energiecontract

Wil je nagaan of een dynamisch energiecontract past bij jouw specifieke situatie? Hoe jij je voordeel kan halen uit flexibele energieprijzen? Neem contact op en dan bekijken we samen welke slimme oplossingen voor jou haalbaar zijn.

Bezoek onze showroom

We zetten de deuren van onze gloednieuwe showroom open om jou met plezier te ontvangen. Maak een afspraak, kom langs en bewonder onze producten van dichtbij.

Kom naar onze infoavonden

Ontvang je graag gerichte informatie over onze duurzame energieoplossingen? Kom naar onze infoavonden of belevingsdagen en we vertellen er jou alles over!