Micro-omvormers voor zonnepanelen: slimme keuze? 

Als het aankomt op het kiezen van de juiste technologie voor uw zonnepanelen, duiken de termen ‘micro-omvormers’, ‘stringomvormers’, ‘optimizers’ en merknamen zoals ‘SolarEdge’ en ‘Enphase’ regelmatig op. Maar wat zijn micro-omvormers precies en waarom zou u ze overwegen voor uw zonne-energiesysteem? In dit artikel verkennen we de voordelen en de afwegingen om u te helpen bepalen of micro-omvormers de slimme keuze zijn voor uw situatie.

Wat zijn micro-omvormers?

Micro-omvormers zijn kleine omvormers die achter elk zonnepaneel worden geïnstalleerd. In tegenstelling tot stringomvormers, die de opgewekte gelijkstroom (DC) van een hele reeks zonnepanelen omzetten in bruikbare wisselstroom (AC) voor uw huis, zet een micro-omvormer de DC van een individueel paneel om. Dit zorgt voor een fijnmaziger controle en monitoring van de prestaties van elk zonnepaneel.

Voordelen van Micro-omvormers

Micro-omvormers bieden enkele duidelijke voordelen ten opzichte van traditionele stringomvormers:

  • Betere prestaties bij schaduw: Omdat elk paneel onafhankelijk werkt, heeft schaduw op één paneel geen invloed op de productie van de andere panelen.
  • Eenvoudige uitbreiding: Het toevoegen van meer zonnepanelen aan uw systeem is eenvoudiger omdat u niet gebonden bent aan de capaciteit van een centrale omvormer.
  • Flexibeler design: Micro-omvormers kunnen makkelijker ingezet worden bij zeer kleine systemen of installaties waar meerdere orientaties en hellingsgraden gecombineerd moeten worden.
  • Langere levensduur: Micro-omvormers hebben de neiging om langer mee te gaan dan stringomvormers, vaak met garanties die tot 25 jaar kunnen duren.
  • Monitoring op paneelniveau: U kunt de prestaties van elk individueel paneel volgen, wat nuttig is voor het snel opsporen van eventuele problemen.

Afwegingen

Er zijn ook afwegingen bij het kiezen van micro-omvormers:

  • Kosten: De initiële kosten van een systeem met micro-omvormers liggen hoger dan die van een systeem met een stringomvormer.
  • Installatie: Het installeren van micro-omvormers vraagt meer specialisatie van het installatiebedrijf.
  • Herstellingen: hoewel micro-omvormers met een lange garantie komen, kunnen ze ook nog altijd stuk gaan en voor servicekosten zorgen. Om service kosten te beperken kan u beter geen micro omvormers plaatsen op moeilijk bereikbare daken waarbij een hoogwerker noodzakelijk is voor een vervanging.
  • De betere merken van string omvormers gaan tegenwoordig ook al zeer slim om met schaduwmanagement.

Stringomvormers en Optimizers

Een alternatief voor micro-omvormers zijn stringomvormers, vaak in combinatie met optimizers zoals die van SolarEdge. Optimizers worden ook achter elk paneel gemonteerd en verbeteren ook de prestaties van het paneel, vergelijkbaar met micro-omvormers. Het verschil is dat de DC nog steeds wordt omgezet in AC door een centrale stringomvormer. Dit kan een middenweg bieden tussen de voordelen van micro-omvormers en de eenvoudiger installatie en lagere kosten van stringomvormers.

Conclusie

Of micro-omvormers de slimme keuze zijn voor uw zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie van uw huis, de hoeveelheid schaduw die uw zonnepanelen ontvangen, en uw budget. Hoewel de initiële investering hoger kan zijn, kunnen de verbeterde prestaties en de uitgebreide monitoring- en garantievoorwaarden op lange termijn voordelig uitpakken. Het is aan te raden om een gecertificeerde installateur te raadplegen die uw situatie kan analyseren en een gepersonaliseerd advies kan geven.

Advenso heeft ruime ervaring in zowel stringomvormers, micro-omvormers als systemen met optimizers. Indien u vragen heeft, helpen we u dan ook graag verder met advies voor uw persoonlijke installatie.

Enphase Silver installer

 

Bezoek onze showroom

We zetten de deuren van onze gloednieuwe showroom open om jou met plezier te ontvangen. Maak een afspraak, kom langs en bewonder onze producten van dichtbij.

Kom naar onze infoavonden

Ontvang je graag gerichte informatie over onze duurzame energieoplossingen? Kom naar onze infoavonden of belevingsdagen en we vertellen er jou alles over!