Peak shaving of piekafvlakking als antwoord op het capaciteitstarief

Peak shaving of piekafvlakking als antwoord op het capaciteitstarief

Het capaciteitstarief: niet per se duurder…

Sinds de invoering van het capaciteitstarief worden de distributienettarieven mee bepaald door je piekverbruik. Wie grote hoeveelheden stroom tegelijkertijd afneemt – ook al is het maar kortstondig – betaalt dus meer. Maakt de nieuwe tarifering onze energiefactuur nu duurder of net goedkoper? Dat is de hamvraag. Peak shaving anticipeert hierop door stroompieken af te vlakken.

Waarom peak shaving naast goedkoper ook duurzamer is

We produceren met z’n allen steeds meer groene stroom, maar nemen ook steeds grotere hoeveelheden elektriciteit af van het net. Extreme pieken dreigen in de toekomst het distributienet te overbelasten. Piekafvlakking helpt in het algemeen de druk op het net te verminderen, waardoor we meer kunnen vertrouwen op ons elektriciteitsnet.

Bovendien draagt peak shaving ook bij tot een gezond milieu: als er onvoldoende hernieuwbare energie beschikbaar is om aan ons piekverbruik te kunnen beantwoorden, moet de energiemarkt alsnog naar fossiele brandstoffen grijpen. Kunnen we dat vermijden door ons piekverbruik af te vlakken, dan verminderen met z’n allen de uitstoot van broeikasgassen.

Hoe pas je peak shaving toe bij je thuis?

Er zijn twee manieren om pieken in je stroomverbruik te voorkomen en dus aan peak shaving te doen. Je kan ofwel je verbruikspatronen aanpassen, ofwel een thuisbatterij gebruiken als energiebuffer. Natuurlijk kan je beide methodes ook perfect combineren.

Pas je verbruikspatronen aan

Wie tegelijk de elektrische oven, droogkast, vaatwas- en wasmachine gebruikt en ook nog eens de elektrische wagen oplaadt, veroorzaakt een verbruikspiek en zal daardoor een hogere netkost betalen. Dergelijke pieken moeten we dus vermijden door onze verbruikspatronen te sturen.

Weet jij hoeveel stroom je afneemt van het net? En welke verbruikspatronen je daarbij vertoont? Het is nooit te laat om hier inzicht in te krijgen. Het gebruik van slimme monitoring-tools kan hierbij helpen. Deze technologie houdt je verbruik nauwkeurig in de gaten en stuurt bij waar nodig. De tools helpen je dus niet alleen om inzicht te verwerven in je verbruik, maar zorgen er meteen ook voor dat je energiefactuur omlaag gaat!

Sla energie op met een thuisbatterij

Daarnaast is het gebruik van energieopslagsystemen een slimme truc om pieken te vermijden. Een voorbeeld hiervan is de thuisbatterij, die nog steeds aan populariteit wint. Doordat je eerst de opgeslagen reserves aanspreekt wanneer je energie verbruikt, voorkom je hoge verbruikspieken. En hoe lager de pieken, hoe lager je capaciteitstarief!

Of je nu kiest voor slimme monitoring of voor een thuisbatterij, je kan steeds bij Advenso terecht voor onafhankelijk advies én voor de aankoop en installatie van betrouwbare apparatuur van hoogwaardige kwaliteit. Contacteer ons.

Bezoek onze showroom

We zetten de deuren van onze gloednieuwe showroom open om jou met plezier te ontvangen. Maak een afspraak, kom langs en bewonder onze producten van dichtbij.

Kom naar onze infoavonden

Ontvang je graag gerichte informatie over onze duurzame energieoplossingen? Kom naar onze infoavonden of belevingsdagen en we vertellen er jou alles over!