Premie zonnepanelen 2024

In Vlaanderen zijn er in 2024 geen premies voor zonnepanelen meer. Toch is het nog steeds interessant om zonnepanelen te installeren; ook zonder premie heb je ze namelijk ze snel terugverdiend.

Waarom is er geen premie voor zonnepanelen meer in 2024?

Vanaf 2021 werden terugdraaiende tellers geleidelijk aan vervangen door digitale meters. Een groot voordeel voor eigenaars van zonnepanelen viel daarmee weg: ze konden de totale opbrengst van hun zonnepanelen niet meer integraal aftrekken van hun energieverbruik. Met de digitale teller wordt namelijk het reële verbruik in kaart gebracht.

Bovendien werden we in 2021 ook overweldigd door een energiecrisis. Om zonnepanelen ondanks de digitale meters toch interessant te houden en zo met z’n allen minder afhankelijk te zijn van energiebronnen uit het buitenland, deelde de Vlaamse regering extra premies uit voor de installatie van zonnepanelen.

Hoewel de premie in eerste instantie voorzien was tot en met 2024, werd later beslist om ze toch al eerder terug te schroeven.

De reden hiervoor is dat zonnepanelen steeds goedkoper worden. Daardoor is de investering in duurzame energie minder immens. Volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir was het de bedoeling om met de premie de terugverdientijd van zonnepanelen te beperken tot tien jaar. Wie in 2024 nog zonnepanelen koopt, verdient deze ook zonder premie nog vóór 2034 terug.

Al zijn de premies voor zonnepanelen in 2024 afgeschaft, je spaarvarken zal er niet veel van merken: zonnepanelen zijn namelijk goedkoper geworden.

Hoe zit het met de btw op zonnepanelen?

Wie in een recent verleden zonnepanelen kocht, betaalde maar 6% btw in plaats van 21%, zelfs wanneer de woning waarop de zonnepanelen geïnstalleerd werden, jonger was dan 10 jaar. Ook deze maatregel werd teruggeschroefd in 2024. Vanaf 2024 betaalt alleen wie zonnepanelen laat plaatsen op een woning ouder dan 10 jaar, maar 6% btw. Een bijkomende voorwaarde is dat deze zonnepanelen geplaatst worden door een erkende installateur. Alle anderen betalen wel het standaard tarief van 21% btw.

Wil jij zonnepanelen laten leggen door een erkend installateur en profiteren van het verlaagde btw-tarief? Vraag een offerte aan.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen zonder premie?

Hierboven kon je lezen dat de terugverdientijd van zonnepanelen nu ook zonder premie minder is dan tien jaar.

Hoe snel je je zonnepanelen terugverdient, hangt af van verschillende factoren:

  • De aankoopprijs van je zonnepanelen
  • De ligging, oriëntatie en hellingsgraad van je zonnepanelen
  • De weersomstandigheden
  • De gangbare energieprijzen

Aangezien de aankoopprijs van zonnepanelen het voorbije decennium alleen maar gedaald is, is ook de terugverdientijd ervan aanzienlijk verminderd. In tien jaar tijd daalde de aankoopprijs tot minder dan 1 € per watt piek (wP).

Watt piek staat voor het totale  vermogen van zonnepanelen onder ideale testomstandigheden. De prijs uitgedrukt in Euro per Wattpiek is een goede maatstaf om verschillende types zonnepanelen en offertes te vergelijken.

Op de weersomstandigheden en de schommelende energieprijzen heb je weinig invloed, maar de ligging, de oriëntatie en de hellingsgraad van je zonnepanelen heb je wel zelf in de hand. Laat je bijstaan door een zonnepanelenexpert om de best mogelijke combinatie voor jouw woning te bepalen.

Met onze tools kunnen we vrij goed de terugverdientijd voorspellen, voor zonnepanelen gekocht in 2024 ligt die rond de 3 à 6 jaar.

 

Vereenvoudigd rekenvoorbeeld terugverdientijd zonnepanelen

We adviseren om altijd een diepgaandere en persoonlijke berekening te maken waarbij we rekening houden met de paramaters van jou situatie en de graad van zelfconsumptie maar onderstaande geeft een zeer goede globale inschatting  van de terugverdientijd van zonnepanelen.

10 zonnepanelen van 415 Wp met een hybride omvormer kosten ongeveer 4.399 Euro inclusief 6% btw. Deze installatie zal ongeveer 3.750 kWh per jaar produceren. Uit zeer recente cijfers van de VREG  blijkt dat de gemiddelde kWh prijs op de energiemarkt vandaag 0,33 Euro per kWh bedraagt en het gzinsbudget daarmee 1.250 euro op jaarbasis bedraagt voor elektriciteit. We kunnen dus besluiten dat de terugverdientijd hier ongeveer 3,5 jaar is.

(https://dashboard.vreg.be/report/DMR_Prijzen_elektriciteit.html)

 

Wil je weten hoe snel jij je investering zal terugverdienen? Vraag raad aan onze zonnepanelenexperts.

Deel deze pagina

Email
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Advenso
Marsbiebuikstraat 13
8210 Zedelgem

Volg ons

Bezoek onze showroom

We zetten de deuren van onze gloednieuwe showroom open om jou met plezier te ontvangen. Maak een afspraak, kom langs en bewonder onze producten van dichtbij.

Kom naar onze infoavonden

Ontvang je graag gerichte informatie over onze duurzame energieoplossingen? Kom naar onze infoavonden of belevingsdagen en we vertellen er jou alles over!