Soorten airco

Hoe heb jij je huis het liefst? Gezellig warm in de winter en aangenaam fris in de zomer? Dat willen we allemaal wel! Met airconditioning maak je werk van deze droom. Twijfel je nog tussen de verschillende soorten airco? Dan helpen wij je hieronder op weg: we bespreken de meest voorkomende types airco met hun voordelen en nadelen. En tot slot helpen we jou om te bepalen welke soort airconditioning het best bij jou past.

De verschillende soorten airco vergeleken: welke airco past het best bij jou?

Er bestaan heel wat soorten airconditioning. Zij verschillen dan bijvoorbeeld in wat ze kunnen of in hoe ze werken. In dit artikel beperken wij ons tot drie types airco die zich van elkaar onderscheiden op het vlak van hun werking: we maken een onderscheid tussen vaste en mobiele aircotoestellen, en de vaste types splitsen we op in airco’s met of zonder buitenunit.

Was jij eerder op zoek naar de verschillen op het vlak van functie? Bijvoorbeeld omdat je meer wilt weten over airco gebruiken als verwarming? Bespreek jouw vraag dan met één van onze positivo’s. Die voorziet je met plezier van een antwoord op maat van jouw situatie.

Airco met buitenunit en binnenunit(s)

De aircotoestellen met een buitenunit, ook wel split airconditioning genoemd, zijn het meest gekend bij het grote publiek; zo’n buitenunit valt natuurlijk op in het straatbeeld: hij is onder het dak van een huis gemonteerd (tegen een topgevel) of hij staat of hangt tegen de buitenmuur van een gebouw.

Een airco bestaat nooit uit alleen een buitenunit. Deze unit wordt aangevuld met één of meerdere binnenunits. In dat laatste geval spreken we van een multisplit airco. Met zo’n multisplit airconditioning kan je meerdere ruimtes apart afkoelen (of opwarmen).

Maar waarvoor dient zo’n buitenunit en hoe werkt airconditioning met binnen- en buitenunit precies?

Verwarmingsmodus en koelingsmodus airco.

Wel, airco maakt gebruik van een koelvloeistof om de lucht af te koelen. De binnenunit van een split airco verkoelt de binnenruimte via condensatie. De vloeistof in de buizen neemt de omgevingswarmte op en verdampt.

Binnenin het koelbuizensysteem wordt de damp naar de buitenunit getransporteerd. Daar wordt de koelstof opnieuw gekoeld  met behulp van een ventilator. Is de stof voldoende afgekoeld? Dan verandert ze opnieuw in vloeistof en stroomt ze weer naar de binnenunit. Op die manier blijft het proces van verkoelen en verwarmen continu doorlopen.

De buitenunit bevat dus eigenlijk de ventilator van het aircosysteem, die ervoor moet zorgen dat de opgewarmde lucht opnieuw kan afkoelen.

Airco zonder buitenunit

Ook een airco met alleen een binnenunit, vaak een monoblock airco genoemd, is een vaste airco. De binnenunit is dus vast gemonteerd in een woning. Het proces van koelen en verwarmen is hetzelfde als bij de split airco, maar beide fasen van het proces spelen zich af in de binnenunit. De warme lucht wordt bij zo’n monoblock airco meestal via een rooster naar buiten geleid. Het is dan belangrijk dat de airco geïnstalleerd is aan een buitenmuur. Zo nodig kan de damp ook via een afvoerslang naar buiten geleid worden.

Er bestaan verschillende modellen binnenunits, afhankelijk van de plaats waar je ze wilt installeren: raammodellen, plafondmodellen, wandmodellen, vloermodellen …

Mobiele airco

Mobiele airco’s vind je zowel met als zonder buitenunit. De werking van een mobiele airco is dezelfde als die van een vast toestel, maar het grote verschil is dat deze airconditioning niet vastgemaakt is aan een muur. Je kan het toestel dus in meer dan één ruimte gebruiken.

Natuurlijk moet ook een mobiele airco zich van de warme lucht kunnen ontdoen. Dat gebeurt over het algemeen via een afvoerslang.

Voor- en nadelen van de verschillende soorten airco

Hieronder vergelijken we de drie soorten airco op het vlak van prijs, geluid, efficiëntie, milieuvriendelijkheid en uiterlijk.

Prijs

De mobiele airco heeft van de drie modellen de laagste aankoopprijs, maar omdat dit soort airco een hoger verbruik heeft dan de vaste soorten, loopt de kostprijs in de loop der jaren wel op.

Van de vaste airco’s zijn de split modellen duurder dan de monoblockmodellen. Zo’n split systeem is bovendien moeilijker te installeren, dus ook daar betaal je iets meer voor. Wil je een multisplit airco? Dan betaal je natuurlijk extra voor elke extra binnenunit die je koopt.

Geluid airco

Het minste geluidshinder heb je bij een split airco. De ventilator en de compressor bevinden zich namelijk buitenshuis. Een monoblock airco en een mobiele airco maken meer lawaai.

Efficiëntie

De buitenunit van een split airco zorgt ervoor dat de ruimte efficiënter gekoeld kan worden. Een monoblock airco en een mobiele airco zijn minder efficiënt.

Milieuvriendelijkheid

Mobiele airconditioning verbruikt een pak meer energie dan vaste aircotoestellen. In combinatie met zonnepanelen kan je een vaste airco zelfs echt milieuvriendelijk noemen.

Uiterlijk airco toestellen

Een mobiele airco is best zwaar en groot. Het voordeel is wel dat je hem gemakkelijk kan opbergen eens je hem niet meer nodig hebt.

We moeten eerlijk zijn, een buitenunit is niet super mooi. Veel mensen kiezen er dan ook voor om deze zoveel mogelijk buiten het zicht te plaatsen. De binnenunit van een split airco is dan wel weer compacter dan een monoblock binnenunit. Bovendien kan je kiezen waar in de ruimte je deze binnenunit plaatst. Een monoblock airco moet je aan een buitenmuur plaatsen, dus op dat vlak ben je minder flexibel.

De afbeelding hieronder vat alle voor- en nadelen van de verschillende types airco nog eens samen:

Soorten airco vergeleken: een samenvatting van de voor- en nadelen van de verschillende soorten airco.

Welke soort airco past het best bij jou?

Elk toestel heeft zijn voor- en nadeel, we adviseren je graag op maat welke airco voor jou het beste is. Toch zijn wij zelf niet zo’n fan van mobiele airconditioning, omdat die minder energiezuinig is dan de vaste modellen.

Van de vaste modellen heeft de airco met buitenunit enkele duidelijke voordelen: dit toestel werkt efficiënter dan het monoblock systeem, je hebt een ruimere keuze waar je de binnenunit plaatst, en het gebruikscomfort is veel hoger doordat je minder last hebt van lawaai binnenshuis. Kies je voor een multisplit, dan heb je bovendien de vrijheid om meerdere ruimtes van airconditioning te voorzien.

Het grote voordeel van het monoblocksysteem is dan weer de aantrekkelijke prijs. Als je maar één ruimte moet verkoelen, en die ruimte heeft ten minste één buitenmuur, dan is zo’n airco zonder buitenunit zeker een valabele optie.

Twijfel je nog welke soort airco het best in jouw woning zou passen? Stel je vraag aan onze positivo’s. Zij helpen je graag met hun deskundig advies.

 

Deel deze pagina

Email
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Advenso
Marsbiebuikstraat 13
8210 Zedelgem

Volg ons

Bezoek onze showroom

We zetten de deuren van onze gloednieuwe showroom open om jou met plezier te ontvangen. Maak een afspraak, kom langs en bewonder onze producten van dichtbij.

Kom naar onze infoavonden

Ontvang je graag gerichte informatie over onze duurzame energieoplossingen? Kom naar onze infoavonden of belevingsdagen en we vertellen er jou alles over!