29/05/2020

Het elektriciteitsnet als batterij

Ook door België werd het klimaatakkoord 2020-2050 ondertekend. Tegen 2050 zal op Belgische bodem enkel 100% aan hernieuwbare energie aangeboden worden. Momenteel bedraagt het marktaandeel aan groene stroom 18,6% van de totale productie van elektriciteit. Welke rol spelen wij als gezinsleden en werknemers in deze revolutie en worden onuitputtelijke energiebronnen de norm? 

Smart energy

Groene stroom wordt uitsluitend geproduceerd uit hernieuwbare bronnen. De volledige overstap zou een aanpassing betekenen aan het elektriciteitsnetwerk, de ruimtelijke ordening en de algemene Belgische infrastructuur. De energiemarkt verandert razendsnel waardoor het elektriciteitsnetwerk flexibeler en dynamischer wordt.

Voorlopig leveren zonnepanelen geen of weinig energie bij donker weer. De productie van stroom vindt voornamelijk overdag plaats, het moment waarop men meestal niet thuis is en het minste energie verbruikt. Maximaal profiteren van groene stroom? Dan is het interessant om te investeren in een huisbatterij.  Wij vertellen u alles over de werking en voordelen van dit systeem.

100% groene stroom

Zonnepanelen leveren 100% groene energie, maar de niet-geconsumeerde stroom die overdag wordt geproduceerd komt terug terecht op het net. Maar liefst 75% wordt weer op het net geplaatst om het er later terug af te halen aan een prosumententarief. De resterende 25% telt voor zelfconsumptie. Een thuisbatterij zorgt voor een lagere afhankelijkheid van het net en doet de zelfconsumptie stijgen naar 75%. Met behulp van deze installatie kan overdag eigen geproduceerde zonnestroom opgeslagen worden om deze dezelfde avond nog te gebruiken.

Ook zonder zonnepanelen is het mogelijk om de thuisbatterij in te schakelen om ’s avonds aan het goedkoopste tarief stroom van het net te halen. Het voordeligste tarief is enkel van toepassing bij een energiecontract met dag- en nachttarief. Met een thuisbatterij wordt minder beroep gedaan op het net en slaat de accu de geproduceerde stroom van de zonnepanelen op voor later verbruik. Ondanks de mogelijkheid wordt het moeilijk om de investering terug te verdienen. De levensduur van deze accu ligt tussen de 10 en 20 jaar. Op jaarbasis kan er 100 euro uitgespaard worden waardoor het 40 à 50 jaar duurt voordat de investering is terugverdiend.

Hoe werkt een huisbatterij?

Een huisbatterij is de ideale aanvulling op een zonne-installatie. Het volledige systeem bestaat uit een batterij, omvormer en metersysteem voor de efficiëntie van de opslag en energieverbruik. De zonnepanelen zetten zonne-energie om in gelijkstroom. Deze gelijkstroom kan verschillende kanten uit gaan: voor direct verbruik, opslag in de huisbatterij of injectie op het elektriciteitsnet.

De twee meest voorkomende types van een huisbatterij zijn lithium-ion en loodzuurbatterijen. De lithium-ion batterij is de populairste en ideaal voor gebruik in huis. Deze batterij laadt snel op en beschikt over een grote opslagcapaciteit. De loodzuurbatterij is de goedkopere optie maar komt met enkele nadelen. Deze batterij kan maar met de helft ontladen om een negatief effect op de levensduur van de accu te vermijden. Daarbovenop heeft deze batterij een slechte impact op het milieu. Met oog op een groene toekomst is een lithium-ion batterij de beste keuze.

 Is een thuisbatterij rendabel?

Zoekt u naar een opmerkelijke investering? Dan zijn huisbatterijen interessant, maar enkel in combinatie met zonnepanelen. U investeert in eigen geproduceerde energie waardoor u minder afhankelijk bent van het net. Alhoewel de kostprijs vrij hoog ligt en de terugverdientijd vrij lang is, blijft het een interessante investering.

Gelijkaardige blogberichten

Advenso zonnepanelen

Waarom nog investeren in zonnepanelen?

Je bent van plan om te investeren in vormen van duurzame energie. En je denkt aan bijvoorbeeld zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij. Al snel kom je te weten dat het plaatsen van zonnepanelen nog altijd een slimme...

Advenso zonnepanelen

Investeren in zonne-energie: kopen of huren?

Heb je besloten om te investeren in zonnepanelen? Dan volgt de vraag of je ervoor kiest om zonnepanelen te kopen, te huren of misschien zelfs te financieren door middel van een krediet. Sinds 2019 kan je in België namelijk opteren voor...