Ik heb een bestaande zonnepaneleninstallatie. Kan ik een thuisbatterij plaatsen?

Heb je reeds zonnepanelen en wil je je installatie uitbreiden met een thuisbatterij? Dat kan perfect! We overlopen de verschillende technische scenario’s: Is je installatie reeds uitgerust met een hybride omvormer? Dan kunnen wij zonder probleem de thuisbatterij rechtstreeks aansluiten. Is de huidige omvormer niet compatibel met een thuisbatterij maar wens je die te behouden? Dan kunnen wij een bijkomende batterij-omvormer plaatsen om de thuisbatterij op aan te sluiten. In dezelfde situatie, kan je er ook voor kiezen om de huidige omvormer te laten vervangen door een hybride versie.

Zijn er verschillende types van thuisbatterijen?

Er zijn inderdaad verschillende types thuisbatterijen op de markt. Advenso biedt een breed portfolio aan van diverse hoogwaardige merken. Jouw persoonlijke projectmanager bij Advenso denkt met je mee en adviseert de beste oplossing op maat van jouw installatie en energienoden.

Welke afmetingen heeft een thuisbatterij?

De afmetingen van een thuisbatterij zijn afhankelijk van het vermogen en de opslagcapaciteit ervan. Voor een courante huishoudelijke installatie, mag je ervan uitgaan dat een thuisbatterij een omvang heeft van 40 x 60 x 30 cm (B x H x D). Bij voorkeur wordt een batterij op de grond geplaatst of aan een stevige wand bevestigd.

Kan ik energie-onafhankelijk worden met een thuisbatterij?

Dankzij een thuisbatterij verhoog je aanzienlijk je zelfconsumptie: gemiddeld van 35% naar 75%. Waarom niet voor de volle 100%? De reden daarvoor is dat het rendement van zonnepanelen niet het hele jaar even hoog ligt. Bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden moet je wel nog stroom afnemen van het distributienet.

Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Gemiddeld verdien je de investering van een thuisbatterij terug na 6,5 jaar. Daarna is alles wat je uitspaart pure winst. Een slimme zet, zeker als je weet dat de levensduur van een thuisbatterij minstens 15 jaar bedraagt. Toch is de terugverdientijd van je installatie sterk afhankelijk van je verbruiksprofiel, investeringskost, de productie van je zonnepanelen en het aantal stroomverbruikers. Vraag advies aan onze experten.

Hoe lang slaat een thuisbatterij energie op?

‘Off-grid’ gaan ofwel volledig onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet is alsnog niet mogelijk met de thuisbatterij. In de zomer kan je dus bijvoorbeeld geen energie opslaan voor de winter. Wel is het perfect mogelijk om 1 à 2 dagen te overbruggen.

Is een thuisbatterij zonder zonnepanelen mogelijk?

Technisch is een thuisbatterij zonder zonnepanelen mogelijk en biedt bijvoorbeeld een oplossing in het geval van een stroomonderbreking. Maar hiervoor raden wij het niet meteen aan. De investering staat namelijk niet in verhouding met de beperkte besparing. Wat een heel ander verhaal is als je wel eigenaar bent van zonnepanelen.

Hoeveel kilowatt slaat een thuisbatterij op?

Doorgaans zijn thuisbatterijen modulair. De opslagcapaciteit verschilt van type tot type, maar ligt al snel rond de 2,4 kWh per module. Afhankelijk van jouw specifieke situatie, stellen onze ervaren vakmensen de meest geschikte oplossing voor. Daarnaast kan je heel gemakkelijk de capaciteit achteraf nog uitbreiden, door een module toe te voegen.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij slaat tijdelijk je overtollige groene stroom op om te vermijden dat de energie op het net geïnjecteerd wordt. Voor eigenaars van zonnepanelen levert dit een aanzienlijk voordeel op: je betaalt immers elektriciteit veel duurder terug aan dan de injectievergoeding die je zelf ontvangt. Dit maakt het een stuk interessanter om zo autonoom mogelijk je eigen energie te gebruiken. We noemen dit het verhogen van de zelfconsumptie.

Collectief bouwverlof

Vanwege het bouwverlof zijn we collectief gesloten van 20/07/2024 tot en met 11/08/2024. Intussen laden wij volop onze batterijen op. 

Tot snel!