Hoe verloopt de installatie van een airco?

Ben je van plan om een airco te installeren? Als je kiest voor een split airco, weet je wellicht graag op voorhand hoe de installatie zal verlopen. Hieronder lees je hoe wij proper en gebruiksvriendelijk een buitenunit met één of meerdere binnenunits installeren en verbinden.

Hoe verloopt de installatie van een airco?

Stap 1: De technische opmeting

Heb je een airco besteld bij Advenso? Dan plannen wij zo snel mogelijk een technische opmeting in. Één van onze installateurs komt langs om de beste locatie te bepalen voor de verschillende units van je airconditioning. Bij een single split gaat het om één binnenunit en één buitenunit, bij een multisplit airco installeren we één buitenunit en meerdere binnenunits.

Stap 2: installatie van de binnenunit(s) van de airco

Om een binnenunit te installeren, bevestigen we een montagebeugel aan de muur op de afgesproken locatie. We monteren kabelgoten en trekken er de verschillende leidingen door:

  • koelleidingen
  • condensafvoerslang
  • elektrische bekabeling

Is de installatie van een airco onderdeel van een nieuwbouw of een grondige renovatie? Dan kunnen we de leidingen ook in de muur inbouwen.

Eens de leidingen geïnstalleerd zijn, bevestigen we de binnenunit en sluiten we het toestel aan op de leidingen.

Installateur plaatst binnenunit van een split airco.

Stap 3: installatie van de buitenunit van de airco

Nadat alles binnen in gereedheid werd gebracht, monteren we de buitenunit van de airconditioning. Afhankelijk van jouw situatie doen we dat op één van volgende manieren:

  • hangend aan de muur: met een metalen beugel
  • staand: op rubberen blokken op de grond of op een plat dak

Bij de installatie van de buitenunit letten we erop dat het toestel gemakkelijk bereikbaar blijft voor onderhoud.

We plaatsen ook de leidingen, meestal in opbouw, net als binnen in de woning. Daarna verbinden we de leidingen met de buitenunit.

Stap 4: installatie van de airco

Nu alle onderdelen op hun plaats staan en verbonden zijn, starten we met de daadwerkelijke installatie van de airco. Dit verloopt in de volgende stappen:

  1. We vacumeren de koelleidingen. Door de aanwezige zuurstof of de waterdamp te verwijderen, zorgen we ervoor dat het koelmiddel uitstekend kan presteren.
  2. We vullen het systeem met koelmiddel.
  3. We sluiten alle units aan op het elektrisch netwerk.
  4. We testen natuurlijk of alles werkt.
  5. We controleren de luchtstroom, de koeling en de verwarming én doen de nodige aanpassingen aan het systeem.

Stap 5: afwerking en uitleg

Zo, alles werkt zoals het hoort. Moet er nog ergens iets afgewerkt worden? Een gat in de muur dat gedicht moet worden bijvoorbeeld? Dan doen we dat proper en vlot.

Wanneer we klaar zijn en alles opgeruimd hebben, mag je van ons nog wat uitleg verwachten over de werking van je nieuwe airconditioning. Zo kan je meteen profiteren van aangename temperaturen!

Stap 6: onderhoud van je airconditioning

Hoewel het onderhoud van je airco strikt gezien geen onderdeel is van het installatieproces, willen we het hier toch vermelden. Onderhoud is namelijk heel belangrijk bij airconditioning. Noteer alvast in je agenda dat je best jaarlijks je airco laat onderhouden.

Tijdens zo’n onderhoud checken we de ventilator, de filter en de veiligheid van je toestel. Zo kan jij blijven genieten van gezonde binnenlucht. Bovendien verbruikt een degelijk onderhouden toestel minder energie en gaat het langer mee.

Wij installeren jouw airco

Nu je weet hoe de installatie van een aircosysteem in zijn werk gaat, kan je overgaan tot de allereerste stap: vraag een offerte aan. Stuur ons een bericht of kom langs in onze showroom.

Bezoek onze showroom

We zetten de deuren van onze gloednieuwe showroom open om jou met plezier te ontvangen. Maak een afspraak, kom langs en bewonder onze producten van dichtbij.

Kom naar onze infoavonden

Ontvang je graag gerichte informatie over onze duurzame energieoplossingen? Kom naar onze infoavonden of belevingsdagen en we vertellen er jou alles over!