Hoe bereken je de opbrengst van zonnepanelen?

Ze zeggen dat zonnepanelen goed zijn voor je portemonnee, maar natuurlijk wil jij daar resultaten van zien: hoe bereken je de opbrengst van jouw zonnepanelen?

Hoe bereken je de opbrengst van zonnepanelen?

Welke factoren hebben invloed op de opbrengst van zonnepanelen?

Berekenen hoeveel je zonnepanelen opbrengen, is geen eenvoudig rekensommetje. Verschillende factoren beïnvloeden namelijk die opbrengst:

 • Hoe energie-efficiënt zijn jouw zonnepanelen?
 • Waar woon je en welk klimaat heerst er daar?
 • Hoe zijn je panelen gesitueerd (oriëntatie en hellingshoek)?
 • Zijn er elementen die de werking van je zonnepanelen belemmeren?

Efficiëntie van zonnepanelen

Hoe efficiënt zonnepanelen zijn, hangt af van verschillende factoren:

 • Het type zonnecel dat ze gebruiken: monokristallijn, polykristallijn of dunne film
 • Het rendement van de zonnepanelen (hoeveel procent van het zonlicht dat op het paneel valt, wordt er effectief omgezet in elektriciteit? Dit wordt bij de specificaties meestal uitgedrukt in procent.
 • Het vermogen van de zonnepanelen. Dit wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp).
 • De levensduur.
 • De lichtgevoeligheid: panelen die gevoeliger zijn, zullen ook op bewolkte dagen meer energie produceren.

Bij Advenso kan je kiezen tussen verschillende merken zonnepanelen: de Chinese merken Jinko en Longi en het Europese merk Sonnenstromfabrik. Wij kiezen bewust hoogkwalitatieve zonnepanelen: zo haal jij als klant het meest uit jouw investering. Vraag naar de specificaties van onze zonnepanelen.

Daarnaast speelt ook de leeftijd van de zonnepanelen een rol in hun efficiëntie: de opbrengst neemt elk jaar een klein beetje af. Hoeveel de opbrengst afneemt, kan je afleiden uit de specificatie die de producenten ‘degradatiesnelheid’ noemen.

Ook de netheid van je zonnepanelen is van belang: vuile zonnepanelen brengen minder op. De nieuwste zonnepanelen kunnen zichzelf proper houden, maar het kan geen kwaad om dit toch zelf ook wat mee in de gaten te houden.

Je woonplaats bepaalt de zoninstraling

Met goed geïnstalleerde zonnepanelen heb je maar één ding nodig om stroom op te wekken: zon. Hoeveel zon er instraalt op je panelen, heb je helaas niet helemaal zelf in de hand. In mediterrane landen schijnt de zon veel langer. De opbrengst van zonnepanelen zal daar dan ook groter zijn dan in België.

Toch neemt het aantal zonne-uren hier ook geleidelijk aan toe. Bovendien worden zonnepanelen steeds beter, waardoor je met nieuwere modellen ook bij minder zoninstraling meer opbrengst hebt.

De invloed van het aantal zonuren op de opbrengst van zonnepanelen, zie je mooi geïllustreerd in onderstaande afbeelding. De zonnige maanden mei, juni en juli leveren ruim vier keer meer stroom op dan de donkere maanden november, december en januari.

De optimale hellingshoek en oriëntatie

Ook de oriëntatie van je zonnepanelen speelt een belangrijke rol bij hun opbrengst. De zon staat het hoogst in het zuiden en dus brengen zuidgerichte zonnepanelen het meest op. Is je dak georiënteerd naar het zuidoosten of het zuidwesten? Ook dan mag je je beide handen kussen, want ook dat levert een voordelige oriëntatie op voor je zonnepanelen.

Elementen die de opbrengst van je zonnepanelen belemmeren

België is dichtbebouwd. Niet iedereen heeft dus de luxe van een dak zonder stoorzenders die voor schaduw zorgen.

 • andere, hogere gebouwen naast je
 • een kerktoren op het dorpsplein
 • een dakkapel, schoorsteen of antenne op je eigen dak
 • een hoge boom in je tuin

Hoe meer tijd per dag je zonnepanelen in de schaduw liggen van die stoorzenders, hoe meer opbrengst jij misloopt. Heb je inderdaad last van schaduw op je dak? Dan doen wij een schaduwanalyse en baseren we daar ons legplan op. Zo krijg jij ondanks de schaduw toch een zo hoog mogelijke opbrengst!

Bereken zelf de opbrengst van je zonnepanelen

Berekening zonder externe factoren

Gemiddeld benutten zonnepanelen rond de 85% van hun piekvermogen. Dat piekvermogen of die capaciteit wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp) en vind je bij de specificaties van je zonnepanelen. Om de opbrengst van je zonnepanelen te berekenen – geen rekening houdend met externe factoren zoals oriëntatie, zonuren en dergelijke – gebruik je dus de volgende formule:

Opbrengst in kWh = 0,85 x piekvermogen in Wp

Maar wat leveren zonnepanelen op in euro? Daarvoor moet je het aantal kWh per jaar, maand of dag vermenigvuldigen met de energieprijs van het moment.

Opbrengst in € = Opbrengst in kWh x energieprijs van het moment

Rekening houden met externe factoren

De berekening hierboven geldt voor je zonnepanelen in de ideale omstandigheden. In werkelijkheid kan het wel eens wat minder zijn: misschien is het bij jou niet mogelijk om je zonnepanelen zuidgericht en met een hellingsgraad van 35% te plaatsen. Dan moet je de opbrengst uit de formule hierboven nog vermenigvuldigen met de verliesfactor (in procent) die jouw situering met zich meebrengt. In de tabel van Hespul hieronder kan je deze verliesfactor aflezen.

De tabel van Helspul toont de verliesfactor van je zonnepanelen op basis van de oriëntatie op het zuiden en de hellingsgraad van je zonnepanelen. Vermenigvuldig deze verliesfactor met je opbrengst om de reële opbrengst van je zonnepanelen te berekenen.
De tabel van Helspul

De formule wordt dan dus:

Reële opbrengst in € = Opbrengst in € x verliesfactor in %

Hoe kan je zelf de opbrengst van je zonnepanelen zo hoog mogelijk houden?

Eens je zonnepanelen geïnstalleerd zijn, werken ze in principe autonoom, dus zonder dat je er veel naar om moet zien. Toch raden we aan om de opbrengst van je zonnepanelen wat in de gaten te houden. Zo merk je het meteen op als er bijvoorbeeld één uitvalt. Dit gebeurt zelden, maar je bent er beter snel bij om vlot weer je opbrengst te maximaliseren. Of merk je dat je zonnepanelen minder opbrengen dan voordien? Dan is het misschien eens tijd voor een grondige reiniging.

Je zonnepanelen in de gaten houden, kan je onder andere door middel van een monitoringsysteem. Meer weten? Contacteer ons. Wij geven je graag meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

Bezoek onze showroom

We zetten de deuren van onze gloednieuwe showroom open om jou met plezier te ontvangen. Maak een afspraak, kom langs en bewonder onze producten van dichtbij.

Kom naar onze infoavonden

Ontvang je graag gerichte informatie over onze duurzame energieoplossingen? Kom naar onze infoavonden of belevingsdagen en we vertellen er jou alles over!