Wanneer je overweegt om zonnepanelen te installeren, bestudeer je best de verschillende soorten zonnepanelen voor je een keuze maakt. Elk type zonnepanelen heeft voor- en nadelen. Je weegt ze dus best af op het vlak van efficiëntie, kosten en installatievereisten. Wat weegt voor jou het meest door?
Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten zonnepanelen: monokristallijn, polykristallijn, dunne film, glas/glas, N-type, P-type, heterojunctie en backcontactcellen.
Monokristallijne zonnepanelen worden gemaakt van één enkele kristallijne siliciumstructuur. Ze zijn te herkennen aan hun uniforme donkere kleur en afgeronde hoeken.
Polykristallijne zonnepanelen worden gemaakt van meerdere kristallen silicium. Dit type paneel is te herkennen aan zijn blauwachtige kleur en rechthoekige cellen.
Dunne film zonnepanelen worden gemaakt door dunne lagen van fotovoltaïsch materiaal op een ondergrond aan te brengen. Dit type paneel is flexibel en heeft een uniforme zwarte kleur.
Glas/glas zonnepanelen hebben zowel aan de voorkant als de achterkant van de cel een glaslaag. Traditionele zonnepanelen daarentegen hebben glas aan de voorkant en folie aan de achterkant.
Gekende Aziatische merken van glas/glas zonnepanelen zijn:
Ook de volgende Europese merken produceren glas/glas zonnepanelen:
N-type zonnepanelen zijn monokristallijne zonnepanelen. Ze zijn gemaakt van silicium, waar fosfor in gedoteerd is. Hoewel de fosfor maar in een zeer kleine hoeveelheid is aangebracht, zorgen deze fosforatomen toch voor een negatieve lading. Gekende merken die N-type zonnepanelen produceren, zijn Jinko Solar en Longi Solar.
P-type zonnepanelen zijn monokristallijne zonnepanelen. Het silicium van een P-type zonnepaneel is gedoteerd met borium, wat resulteert in een positieve lading. P-type zonnepanelen komen veel vaker voor dan N-type zonnepanelen.
Heterojunctie zonnepanelen combineren dunne lagen amorf silicium met kristallijn silicium om de voordelen van beide materialen te benutten.
Backcontactcellen zijn zonnepanelen waarbij de elektrische contacten aan de achterkant van de cel zijn geplaatst, waardoor de voorkant volledig blootgesteld is aan zonlicht. De merken Longi Solar en Sunpower zijn gekend voor hun productie van dit soort zonnecellen.
Naast de bovengenoemde typen zijn er ook veelbelovende nieuwe technologieën in ontwikkeling:
Elk type zonnepaneel heeft unieke kenmerken en voordelen. Nu je de verschillende soorten zonnepanelen kent, kun je een weloverwogen beslissing nemen die het best past bij jouw situatie en behoeften.
Of je nu kiest voor monokristallijne, polykristallijne of dunne film, voor glas/glas, voor het N-type of net het P-type, voor heterojunctie of backcontactcellen, je investering in zonne-energie zal bijdragen aan een duurzamere toekomst en zorgt gegarandeerd voor besparingen op je energierekening.
Contacteer ons
050 70 34 33
info@advenso.be
Website gemaakt door Het DENKhuis | DENK!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken we technologieën zoals cookies om apparaatgegevens op te slaan en/of te openen. Door toestemming te geven voor deze technologieën kunnen we gegevens verwerken zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site. Als u geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een negatief effect hebben op bepaalde functies en kenmerken.
We zetten de deuren van onze gloednieuwe showroom open om jou met plezier te ontvangen. Maak een afspraak, kom langs en bewonder onze producten van dichtbij.
Ontvang je graag gerichte informatie over onze duurzame energieoplossingen? Kom naar onze infoavonden of belevingsdagen en we vertellen er jou alles over!