Kan ik zonnepanelen op een plat dak, een garage of aanbouw plaatsen?

Zonnepanelen (bij)plaatsen op een plat dak, garage of bijgebouw, is vaak een goede methode om groene stroom te produceren. Hoe weet je nu of jouw constructie geschikt is? Hierop moet je letten: Check de ligging en oriëntering van het dak of bijgebouw. Komt de installatie bijvoorbeeld niet in de schaduw te liggen van de woning of omstaande bomen? Hou zeker rekening met de draagkracht van het dak. Waar nodig dienen er aanpassingen te gebeuren aan de elektrische installatie: zoals een extra zekeringkast, bekabeling of ondergrondse leidingen.

Wat is het rendement per zonnepaneel?

Kiezen voor Advenso. Dat is kiezen voor kwalitatieve zonnepanelen met een hoog rendement. Gemiddeld levert één paneel een productie tussen de 350 en 450 wattpiek. Hou er wel rekening mee dat zowel de weers- als omgevingsfactoren een belangrijke impact hebben. Zoals enerzijds de ligging van het gebouw, de oriëntering, de hellingsgraad en anderzijds de invloed van zon, schaduw en temperatuur.

Welke oriëntering van het dak levert het beste rendement?

Theoretisch levert een zuidelijke oriëntering in combinatie met een dakhelling tussen de 15 en 35 graden, het beste rendement op. Ben je daarnaast ook in de mogelijkheid om je zonnepanelen oostelijk of westelijk te oriënteren? Dan heeft een gespreide installatie zo zijn voordelen. In dat geval wekt de installatie van ’s morgens tot ’s avonds elektriciteit op. Bijgevolg kan je je productie beter afstemmen op je verbruik. Laat dat nu net dé sleutel zijn in energie-efficiëntie sinds de invoering van de digitale meter.

Wat is de invloed van de digitale meter op het rendement van zonnepanelen?

De digitale meter biedt meer voordelen dan je op het eerste zicht zou denken. Zo kan je als eigenaar van zonnepanelen je verbruik in detail opvolgen. Van het aantal kWh stroomproductie tot je eigen verbruik. Dit maakt het eenvoudiger om slim om te gaan met je energie. En zo te komen tot een efficiënter verbruik en dus een hogere besparing. Heb je toch een overschot aan elektriciteit? Dan is er de optie om je energie te verkopen aan je energieleverancier, te delen met je buurman, vriend, … of te gebruiken voor je eigen tweede verblijf.

Wat is er gewijzigd op het vlak van premies voor zonnepanelen?

De prijzen van zonnepanelen zijn dermate interessant geworden dat de overheid het niet langer nodig acht om overheidssteun te financieren. Hoewel de premies zijn weggevallen, blijft het een slimme zet om te investeren in zonnepanelen. Zo blijf je baas over jouw energie! In combinatie met onze andere energieoplossingen kan je flink besparen.

Welke impact hebben zonnepanelen op de EPC-waarde van mijn woning?

In combinatie met andere energiezuinige maatregelen, draagt het installeren van zonnepanelen bij tot het verbeteren van je EPC-score. Via deze tool van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap kan je je energiescore inschatten. Ook je architect kan je hierover verder informeren. Het laat geen twijfel dat zonnepanelen een meerwaarde geven aan je woning!

Heb ik een bouwvergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen?

De installatie van zonnepanelen is meestal niet vergunningsplichtig. De enige uitzondering hierop is een beschermde woning met erfgoedwaarde. Toch kunnen de voorschriften afhangen van de stad of gemeente waar je woning gelegen is. Dit kan je dus best nog eens dubbelchecken bij de lokale technische dienst.

Wat is het verschil tussen poly- en monokristallijne zonnepanelen?

Zoals de naam doet vermoeden bevatten de blauwe of polykristallijne panelen meerdere siliciumkristallen per zonnecel, terwijl de monozonnepanelen slechts één siliciumkristal bevatten. Dit laatste type wordt steeds populairder voor woningen. Niet alleen omwille van de vlakke afwerking en zwarte look, maar ook qua rendement scoren monokristallijne zonnepanelen meestal enkele procenten beter. Dat hebben ze te danken aan het vernuftige productieproces, waarbij alle kristallen in dezelfde richting komen te liggen met het oog op een nog betere lichtabsorptie. Een erg dankbaar product dus voor kleinere dakoppervlaktes. Beschik je over voldoende ruimte? Dan zijn polykristallijne panelen eveneens een goede keuze en in aanschaf zelfs iets goedkoper. Zo bewijzen ze zeker hun nut voor bedrijfsgebouwen. Meer weten over de verschillende types? Praat met een expert van Advenso.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen of fotovoltaïsche panelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Zodra de zonnecellen lichtstralen opvangen, produceren ze groene stroom. Hoe meer lichtinval, hoe hoger dus de productie. En het hoeft heus geen zonovergoten weer te zijn. Zo ligt het rendement op bewolkte dagen weliswaar een beetje lager, maar is zelfs dan nog meer dan behoorlijk te noemen.

Collectief bouwverlof

Vanwege het bouwverlof zijn we collectief gesloten van 20/07/2024 tot en met 11/08/2024. Intussen laden wij volop onze batterijen op. 

Tot snel!