Het fotovoltaïsch effect is een natuurlijk proces dat het mogelijk maakt om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Dit is de essentie van hoe zonnepanelen werken en ook de reden waarom zonnepanelen een duurzame energiebron vormen.
Op deze pagina leggen we uit wat het fotovoltaïsche effect is, hoe het werkt, en welke materialen en technologieën erbij komen kijken.
Het fotovoltaïsche effect is een fysiek en chemisch fenomeen waarbij een materiaal elektriciteit genereert wanneer het wordt blootgesteld aan licht. Dit effect werd voor het eerst ontdekt door de Franse wetenschapper Edmond Becquerel in 1839.
Voor het fotovoltaïsch of foto-elektrisch effect heb je zonnecellen nodig. Hieronder bespreken we eerst de opbouw en de functie van de zonnecellen in zonnepanelen, en daarna bekijken we hoe het fotovoltaïsch effect werkt bij zonnepanelen.
Zonnecellen zijn opgebouwd uit halfgeleidermaterialen. Meestal is dat silicium, een halfgeleidermateriaal dat perfect is om licht te absorberen en elektriciteit op te wekken.
Daarnaast bevatten zonnecellen een zogenaamde p-n overgang. Dat is een grensvlak tussen twee verschillende soorten halfgeleidermaterialen: het p-type silicium en het n-type silicium. Dankzij deze overgang ontstaat er een elektrisch veld dat de beweging van elektronen bevordert, waardoor er stroom kan ontstaan.
Een zonnecel heeft verschillende functies:
In de meeste gevallen wordt silicium gebruikt in de zonnecellen van zonnepanelen. Verschillende soorten silicium zijn hiervoor geschikt:
Ook de volgende alternatieve materialen zijn gebruikt voor toepassingen in zonnepanelen:
Het fotovoltaïsch effect kennen we vooral van zonnepanelen, maar het wordt ook breder ingezet. Hieronder bespreken we de verschillende toepassingen op residentieel en commercieel/industrieel vlak. We eindigen met enkele innovatieve toepassingen.
Zonnepanelen worden op daken geïnstalleerd om elektriciteit voor huishoudelijk gebruik op te wekken. Daarnaast wordt het fotovoltaïsch effect ook ingezet in zonneparken: dat zijn grote velden met zonnepanelen die elektriciteit opwekken voor gemeenschappen of voor commerciële doeleinden.
Ook bedrijfsgebouwen gebruiken zonnepanelen op hun dak om stroom te leveren voor bedrijfsactiviteiten.
In de industrie wordt zonne-energie gebruikt voor het aandrijven van industriële processen. Dit kan met zonnepanelen of hele zonneparken, aangezien industriële toepassingen vaak veel energie vragen.
De wereld staat niet stil. Naast zonnepanelen duiken er ook nieuwe toepassingen op die gebruik maken van het foto-elektrisch effect:
Het fotovoltaïsche effect is een fascinerend en essentieel proces dat de basis vormt voor de werking van zonnepanelen. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit via halfgeleidermaterialen zoals silicium en wekken zo op een duurzame en efficiënte manier energie op. Met de voortdurende ontwikkeling van nieuwe materialen en technologieën blijft het potentieel voor zonne-energie groeien, waardoor het een belangrijke rol speelt in de overgang naar een duurzamere toekomst.
Contacteer ons
050 70 34 33
info@advenso.be
Website gemaakt door Het DENKhuis | DENK!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken we technologieën zoals cookies om apparaatgegevens op te slaan en/of te openen. Door toestemming te geven voor deze technologieën kunnen we gegevens verwerken zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site. Als u geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een negatief effect hebben op bepaalde functies en kenmerken.
We zetten de deuren van onze gloednieuwe showroom open om jou met plezier te ontvangen. Maak een afspraak, kom langs en bewonder onze producten van dichtbij.
Ontvang je graag gerichte informatie over onze duurzame energieoplossingen? Kom naar onze infoavonden of belevingsdagen en we vertellen er jou alles over!