Hoe zijn zonnepanelen opgebouwd?

Zonnepanelen zijn complexe systemen. Ze zijn opgebouwd uit meerdere lagen en componenten. Elk onderdeel is onmisbaar om zonlicht efficiënt om te zetten in elektriciteit.

Op deze pagina geven we een gedetailleerd overzicht van de opbouw van zonnepanelen en de functie van elke laag.

Hoe zijn zonnepanelen opgebouwd?

De verschillende lagen van een zonnepaneel

Zonnepanelen bestaan uit verschillende lagen, die samenwerken om zonlicht om te zetten in elektrische energie. Hieronder leer je meer over de kenmerken en functie van elke laag.

De beschermende glaslaag

De beschermende glaslaag is bestand tegen schokken en spanningen. Dat moet wel, aangezien deze laag de zonnepanelen moet beschermen tegen weersomstandigheden: regen, maar ook hagel.

Een ander essentieel kenmerk van de beschermende glaslaag, is dat ze heel goed het zonlicht doorlaat. Op die manier bereikt het zonlicht maximaal de onderliggende lagen van het zonnepaneel.

De bovenste laag van een zonnepaneel is natuurlijk heel vatbaar voor vuil. Daarom is de beschermende glaslaag zelfreinigend. Zo lijdt de efficiëntie van een zonnepaneel nauwelijks onder vervuilende omstandigheden: zand, vuile vlekken van sneeuw, uitwerpselen van vogels, blaadjes,…

De anti-reflectielaag

De anti-reflectielaag vermindert de reflectie van zonlicht, zodat er meer licht in de zonnecellen wordt geabsorbeerd en het zonnepaneel dus efficiënter werkt. Bovendien verhoogt de anti-reflectielaag ook de levensduur van het paneel: ze beschermt het paneel tegen degradatie door minder UV-licht door te laten.

De anti-reflectielaag van zonnepanelen bestaat meestal uit siliciumoxide of uit titaniumoxide.

Vader en dochter vangen de zon in een zonnepaneel. Advenso.

De zonnecellen of fotovoltaïsche cellen

De fotovoltaïsche cellen of zonnecellen vormen de kern van een zonnepaneel. Ze bestaan voornamelijk uit silicium. Afhankelijk van het soort zonnepaneel zijn ze mono- of polykristallijn.

Zonnecellen staan in voor de energieproductie. Met hun p-n overgangen, georganiseerd in een raster of matrix, creëren ze een elektrisch veld en zetten ze zonlicht om in elektrische stroom. Dit proces heet het fotovoltaïsch effect.

Het encapsulant of de EVA-folie

Het encapsulant houdt de zonnecellen op hun plaats en beschermt ze:

  • tegen trillingen
  • tegen vocht
  • tegen temperatuur

Zo voorkomt het encapsulant mechanische schade aan de zonnepanelen.

We noemen deze laag ook wel de EVA-folie, naar het transparante materiaal waaruit ze bestaat: Ethyleen-Vinyl-Acetaat (EVA).

De backsheet

Ook de achterkant van een zonnepaneel moet beschermd worden tegen vocht en andere schade. Dat is de functie van de backsheet. Deze laag is gemaakt van duurzame, weerbestendige materialen zoals polymeer of kunststof. Steeds vaker wordt er ook voor een glasmateriaal gekozen, voor een nóg betere bescherming van de zonnecellen.

Behalve voor bescherming staat de backsheet ook in voor de elektrische isolatie van het zonnepaneel.

Het frame

Het frame maakt het mogelijk om een zonnepaneel gemakkelijk te monteren op een dak of een montagesysteem. Daarnaast geeft het frame ook structuur en stevigheid aan het zonnepaneel, waardoor het paneel langer meegaat. Het is meestal gemaakt van aluminium, omdat dit een duurzaam maar licht materiaal is.

De opbouw van zonnepanelen begrijpen

De opbouw van zonnepanelen is een samenspel van verschillende lagen en componenten die samenwerken om zonlicht efficiënt om te zetten in elektriciteit. Wil je kunnen oordelen welk type zonnepanelen het best past bij jouw specifieke toepassingen of omstandigheden? Dan is het goed om te begrijpen hoe elke laag bijdraagt aan de functionaliteit en de efficiëntie van het zonnepaneel.

Bezoek onze showroom

We zetten de deuren van onze gloednieuwe showroom open om jou met plezier te ontvangen. Maak een afspraak, kom langs en bewonder onze producten van dichtbij.

Kom naar onze infoavonden

Ontvang je graag gerichte informatie over onze duurzame energieoplossingen? Kom naar onze infoavonden of belevingsdagen en we vertellen er jou alles over!