Kosten en terugverdientijd van zonnepanelen in Vlaanderen

Zonnepanelen installeren is een investering die zich op termijn terugbetaalt door besparingen op de energierekening en door verschillende financiële voordelen. Hieronder bespreken we de kosten en de terugverdientijd van zonnepanelen in Vlaanderen, rekening houdend met de huidige regelgeving in 2024 en met stimuleringsmaatregelen.

Kosten en terugverdientijd van zonnepanelen in Vlaanderen

Hoeveel kosten zonnepanelen?

De totale kosten voor de installatie van zonnepanelen in Vlaanderen kunnen variëren, afhankelijk van een samenspel van factoren:

  • de grootte van het systeem: hoe meer zonnepanelen, hoe duurder, maar ook hoe groter de potentiële opbrengst.
  • het type panelen: monokristallijne panelen zijn duurder, maar efficiënter dan polykristallijne panelen.
  • de complexiteit van de installatie: een dak dat moeilijk bereikbaar is of dat om een speciale montage vraagt, kan de kosten verhogen.
  • de omvormer: micro-omvormers zijn doorgaans duurder dan string-omvormers.

Gemiddeld liggen de kosten voor een zonnepanelensysteem in Vlaanderen tussen de € 4000 en € 6000 voor een standaard woninginstallatie van 4 kWp (kilowattpiek).

Doordat zonnepanelen steeds goedkoper worden, wordt hun terugverdientijd steeds korter.

Subsidies en financiële stimulansen voor zonnepanelen

Omdat zonnepanelen zo financieel voordelig zijn geworden, is de steun in Vlaanderen afgebouwd. Toch kan je onrechtstreeks nog steeds subsidies en interessante leningen bekomen voor energiezuinige renovaties.

Bovendien geldt voor installaties bij woningen ouder dan 10 jaar een verlaagd BTW-tarief van 6% in plaats van het standaard 21%.

Besparingen op de energiefactuur

Zonnepanelen kunnen een aanzienlijk deel van je elektriciteitsbehoefte dekken. Daardoor ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en dus verlaagt je energierekening. Hoeveel je exact bespaart, hangt af van je energieverbruik en de grootte van je systeem. Gemiddeld bespaart een Vlaams huishouden met een zonnepanelensysteem van 4 kWp jaarlijks tot 500 euro op de energierekening.

Met een thuisbatterij kan je dit voordeel verhogen tot 750 euro per jaar.

Met een slimme sturing waarbij je bespaart op capaciteitstarief en gebruik maakt van dynamische energietarieven, kan de besparing zelfs oplopen tot 980 euro per jaar.

Terugverdientijd van zonnepanelen

De terugverdientijd van een zonnepanelensysteem is de periode die nodig is om de initiële investering terug te verdienen via de besparingen op de energierekening en de ontvangen subsidies.

Gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt momenteel op vier tot zes jaar. Deze schattingen zijn gebaseerd op de huidige elektriciteitsprijzen en de gemiddelde jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen in Vlaanderen.

De invloed van elektriciteitsprijzen op de terugverdientijd

Stijgende elektriciteitsprijzen kunnen de terugverdientijd van zonnepanelen verkorten. Naarmate de prijzen van elektriciteit stijgen, worden de besparingen groter, wat de terugverdientijd inkort.

Een duurzame investering met een lage terugverdientijd

De installatie van zonnepanelen in Vlaanderen is een financieel aantrekkelijke investering, vooral dankzij de besparingen op de energierekening. Met een gemiddelde terugverdientijd van vier tot zes jaar kunnen huiseigenaren snel profiteren van gratis zonne-energie, terwijl ze bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Bezoek onze showroom

We zetten de deuren van onze gloednieuwe showroom open om jou met plezier te ontvangen. Maak een afspraak, kom langs en bewonder onze producten van dichtbij.

Kom naar onze infoavonden

Ontvang je graag gerichte informatie over onze duurzame energieoplossingen? Kom naar onze infoavonden of belevingsdagen en we vertellen er jou alles over!