De voordelen van zonnepanelen in 2024

In 2024 krijg je amper nog premies voor de aanschaf van zonnepanelen. Wat zijn dan nog de voordelen van zonnepanelen? Waarom zou je anno 2024 nog zonnepanelen laten installeren?

De voordelen van zonnepanelen in 2024

Financiële voordelen van zonnepanelen

Terugverdientijd

Ondanks het wegvallen van de premies voor zonnepanelen, is de terugverdientijd nog nooit zo laag geweest. Meer nog, het is net omdat zonnepanelen aanschaffen financieel steeds aantrekkelijker wordt, dat de premies zijn afgeschaft.

Leg je vandaag zonnepanelen, dan mag je verwachten dat je ze binnen vier tot zes jaar terugverdiend hebt via de energiefactuur. Energiekosten blijven jaar na jaar stijgen, dus wie een deel van zijn energie zelf kan produceren, doet een mooie investering.

Niet alleen de hoge energiekosten zorgen voor een lage terugverdientijd, ook de steeds efficiëntere technologie zorgt ervoor dat je vandaag meer bespaart met zonnepanelen dan enkele jaren geleden.

Inkomsten van zonnepanelen

Na vier tot zes jaar heb je dus je zonnepanelen terugverdiend, maar dan begint het pas: wat je hierna nog op je energie bespaart, is zuivere winst. Aangezien zonnepanelen vandaag de dag een levensduur hebben van boven de vijfentwintig jaar, geniet je nog twintig jaar van gratis stroom.

Bovendien kan je de stroom die je zonnepanelen méér opbrengen dan dat je zelf verbruikt, opnieuw injecteren op het net, en ontvang je daar een vergoeding voor. Hoeveel die vergoeding bedraagt, hangt af van vraag en aanbod. Dankzij slimme sturing bepaal je zelf mee hoeveel jouw zonnepanelen opbrengen.

Zonnepanelen verlagen je EPC en verhogen de waarde van je huis

De verkoopprijs van huizen met zonnepanelen ligt gemiddeld hoger dan die van huizen zonder zonnepanelen. Men spreekt van een verschil van zo’n 5000€. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat zonnepanelen een gunstige invloed hebben op de EPC-waarde van je woning.

 

Voordelen voor het milieu

Stroom produceren zonder broeikasgassen

Je weet wellicht wel dat zonnepanelen duurzaam zijn, maar weet je ook waarom? Bij het omzetten van zonne-energie naar stroom komen geen broeikasgassen vrij. Bij fossiele brandstoffen, zoals steenkool en aardgas, is dat wel het geval. Per zonnepaneel produceer je zo’n 140 kilo CO2 minder per jaar.

De productie van zonnepanelen

Natuurlijk is de productie van zonnepanelen ook belastend voor het milieu. Toch valt dit beter mee dan lang werd beweerd: de terugverdientijd op CO2-vlak is twee jaar. Dat is drie keer minder dan de financiële terugverdientijd!

Bovendien zijn zonnepanelen voor 90% recycleerbaar; oude, kapotte zonnepanelen komen dus niet op de afvalberg, maar worden herbruikt om nieuwe panelen van te maken.

Minder afhankelijk dankzij zonnepanelen

De prijsschommelingen van de energieprijzen de voorbije jaren: we moeten er geen tekeningetje bij maken, maar we doen het toch:

Bron: VREG, juni 2024

Wat als je een deel van je energie zelf kunt produceren? De zon schijnt namelijk voor iedereen. Dan ben je minder afhankelijk van de energieleveranciers en hun soms grillige prijzen.

Haal steeds meer voordeel uit je zonnepanelen met nieuwe technologieën

De technologie rond zonnepalen staat niet stil. Enerzijds worden de nieuwe generaties zonnepanelen steeds efficiënter, en anderzijds kan je je zonnepaneleninstallatie koppelen aan andere moderne technologieën voor nóg meer opbrengst.

Verbeterde efficiëntie

Wist je dat de nieuwste zonnepanelen erin slagen om zelfs op bewolkte dagen energie op te wekken? Geen overbodige luxe in een land met gemiddeld maar vier à vijf uur zonneschijn per dag!

Bovendien gaan zonnepanelen nu een pak langer mee dan vroeger, tot meer dan vijfentwintig jaar. Je investering brengt dus langer op. Dat is zowel voor jouw portemonnee als voor de planeet een win.

Een derde innovatie die een enorm voordeel betekent voor eigenaars van zonnepanelen, zijn de zelfreinigende coatings. Daardoor moet je je panelen minder zelf reinigen. Als je zonnepanelen schuin genoeg liggen, hebben ze in de regel zelfs helemaal geen reinigingsbeurt meer nodig!

Zonnepanelen combineren met andere technologieën

De thuisbatterij is steeds populairder bij gezinnen in België. Het gebruik van een thuisbatterij zorgt ervoor dat je energie, geproduceerd door je zonnepanelen, kan opslaan om op een later moment te gebruiken. Aangezien veel gezinnen ’s avonds meer energie verbruiken dan overdag, wanneer de zon schijnt, levert zo’n thuisbatterij gemakkelijk veel voordeel op. De prijs die je betaalt voor energie die je van het net afhaalt, is namelijk een pak hoger dan wat je ontvangt om je zelf geproduceerde energie op het net te plaatsen.

Ook elektrische auto’s combineren met zonnepanelen is een slim idee. Met een elektrische wagen bespaar je op brandstof, maar in ruil verbruik je wel enorm veel stroom. Als je die energie zelf kan produceren door middel van zonnepanelen, dan rijd je dus eigenlijk zo goed als gratis!

Daarnaast komen er steeds meer slimme technologieën op de markt, die jou nóg meer voordeel van je zonnepanelen opleveren. Dankzij slimme monitoring kan je bijvoorbeeld jouw energiegebruik optimaliseren zonder dat je er zelf mee bezig hoeft te zijn. Heb je interesse in zo’n slimme sturing? Neem contact op en wij maken je graag wegwijs in de mogelijkheden.

Bezoek onze showroom

We zetten de deuren van onze gloednieuwe showroom open om jou met plezier te ontvangen. Maak een afspraak, kom langs en bewonder onze producten van dichtbij.

Kom naar onze infoavonden

Ontvang je graag gerichte informatie over onze duurzame energieoplossingen? Kom naar onze infoavonden of belevingsdagen en we vertellen er jou alles over!