De correcte installatie van zonnepanelen is cruciaal om ervoor te zorgen dat ze optimaal presteren en een maximale hoeveelheid elektriciteit opwekken.
Van planning tot testen: zonnepanelen installeren doe je best stap voor stap.
Vooraleer je zonnepanelen installeert, moet je verschillende keuzes maken:
Daarnaast is het ook belangrijk om in orde te zijn met de regelgeving en om te onderzoeken hoe je je nieuwe zonnepanelen-installatie zal financieren.
We bespreken elk van deze elementen hieronder.
Om te beslissen hoeveel zonnepanelen je zal plaatsen, moet je bepalen hoeveel energie je huishouden of bedrijf nodig heeft. Analyseer daarvoor je huidige energieverbruik én ga eens na of je energiebehoefte in de (nabije) toekomst zal veranderen. Overweeg je bijvoorbeeld de aanschaf van een elektrische wagen met laadpaal of een warmtepomp? Of zal je gezin binnenkort uitbreiden?
Je huidige energieverbruik kan je nagaan door je elektriciteitsverbruik in kilowattuur (kWh) te bekijken op de jaarafrekening van je energiefactuur. Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, volg je de volgende formule:
energieverbruik per jaar / 0,85 / 400 = aantal zonnepanelen nodig
In deze formule staat 0,85 voor efficiëntie van je zonnepanelen (dat ligt gemiddeld rond de 85% van hun piekvermogen) en 400 voor het piekvermogen van de zonnepanelen. De meeste zonnepanelen hebben in 2024 een piekvermogen van 400 Wp.
Heb je bijvoorbeeld een jaarlijks energieverbruik van 2700 kWh, dan raden we aan om 8 zonnepanelen te plaatsen. Natuurlijk hangt het aantal zonnepanelen dat je kan plaatsen, ook af van het locatieonderzoek.
Tijdens een locatieanalyse onderzoeken we de verschillende mogelijke locaties voor jouw zonnepanelen. Vaak liggen zonnepanelen op een dak, maar het kan bijvoorbeeld ook op de grond. We controleren verschillende factoren:
Heb je beslist uit hoeveel zonnepanelen je installatie zal bestaan en waar je ze zal plaatsen? Dan is het moment aangebroken om de verschillende componenten te selecteren uit de eindeloze mogelijkheden.
Afhankelijk van je budget en je efficiëntievereisten kies je tussen monokristallijne, polykristallijne of dunne film zonnepanelen. Ontdek de verschillen tussen de verschillende soorten zonnepanelen. Welke soort je ook kiest, selecteer altijd panelen van gerenommeerde fabrikanten, die goede garanties bieden.
Ook omvormers heb je in verschillende soorten, afhankelijk van je systeemconfiguratie en schaduwbeheer: stringomvormers, micro-omvormers of power optimizers. Belangrijk bij de keuze van je omvormer, is dat hij compatibel moet zijn met de capaciteit van je zonnepanelensysteem en dat hij goede garantievoorwaarden heeft. Twijfel je? Vraag raad aan onze positivo’s.
Verder moet je natuurlijk ook een passend montagesysteem kiezen. Selecteer een systeem dat past bij je daktype (schuin of plat) en dat duurzaam en roestbestendig is. De verschillende montagetechnieken leggen we in de volgende paragraaf verder uit.
Wil je zonnepanelen plaatsen, zorg er dan voor dat je voldoet aan de regelgeving die geldt in jouw gemeente: heb je voor jouw installatie een vergunning nodig? Voor dakgebonden installaties zijn er geen vergunning nodig. Voldoe ook aan de bouwvoorschriften en de veiligheidsnormen. Dit zijn de belangrijkste veiligheidsnormen:
Eens je al je materialen gekozen hebt, weet je ook hoeveel je zonnepaneleninstallatie zal kosten. Ga na of je in aanmerking komt voor subsidies of belastingvoordelen. Is de investering te zwaar om zelf te kunnen dragen? Dan kan je financieringsopties zoals een lening of een lease-overeenkomst overwegen. Houd bij je keuze rekening met de voorspelling dat je zonnepanelen zich binnen de 4 tot 6 jaar vanzelf terugbetalen.
Verschillende soorten zonnepaneleninstallaties vragen om verschillende montagetechnieken. Hieronder bespreken we de meest voorkomende technieken.
Bereid het dak goed voor vooraleer je er zonnepanelen op gaat installeren. Zorg voor een waterdichte afdichting, zo voorkom je lekken. Plaats geen zonnepanelen op asbestdaken of op een dak zonder onderdak.
Bevestig pas na deze voorbereiding de dakhaken en de montagerails aan het dak.
Afhankelijk van je daktype (schuin of plat), de soort dakbedekking van je schuin dak (pannen, leien, tegelpannen, golfplaten, zink) en de opbouw van je plat dak (enkel of duaal) verschilt de montagetechniek. Vraag meer informatie over de montage op jouw dak.
Voor grondmontage van zonnepanelen kies je voor een locatie met een maximale blootstelling aan zonlicht. Zorg voor een stabiele en vlakke ondergrond. Installeer op deze ondergrond de funderingen, schroefpalen of betonblokken waarmee je de structuur van de installatie gaat ondersteunen. Monteer daarna de frameconstructie, waar je later je zonnepanelen op gaat bevestigen, op deze funderingen.
De montage en installatie van een Solar Carport en van een Solar Fence (zonnepanelen als afsluiting) volgen dezelfde stappen en verlopen op een gelijkaardige manier .
Building Integrated Zonnepanelen zijn geïntegreerd in het dak, de gevel of het balkon (solar balcony). Om je zonnepanelen hierin te integreren, moet je eerst geschikte bouwmaterialen én geschikte zonnepanelen selecteren. Daarna monteer je de zonnepanelen als onderdeel van de gevel, de dakpannen of de vensters en verbind je ze met het elektrische systeem van het gebouw.
Na de montage volgt het plaatsen van de zonnepanelen. Hiervoor bevestig je de zonnepanelen met klemmen aan de rails van je montagesysteem. Zorg ervoor dat ze goed vastzitten en dat ze uitgelijnd zijn.
Verbind de zonnepanelen met elkaar, in serie of parallel, afhankelijk van je systeemontwerp. Sluit de bedrading aan op je omvormer.
Zorg ervoor dat het systeem goed geaard is volgens de lokale regelgeving. Alleen zo kan je garanderen dat het systeem veilig is.
Nu je zonnepanelen geïnstalleerd zijn, kan je de omvormer op een geschikte locatie monteren. Dit is bij voorkeur dicht bij de zonnepanelen en bij de meterkast. Je installateur kiest normaal tijdens de voorbereiding al de beste locatie voor je omvormer.
Sluit de omvormer aan op de meterkast en zorg ervoor dat alle verbindingen veilig en correct zijn.
Voer na de installatie van je zonnepanelen een veiligheidscontrole uit: zijn alle elektrische verbindingen veilig? Voldoen ze aan de lokale voorschriften?
Test ook de panelen. Zet het systeem aan en controleer of de zonnepanelen correct werken en of ze de verwachte hoeveelheid energie opwekken.
Stel uiteindelijk de omvormer in en zorg ervoor dat deze correct is geconfigureerd voor monitoring en energiebeheer.
Het installatieproces van zonnepanelen is een stapsgewijs proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd om maximale efficiëntie en levensduur van het systeem te garanderen. Door de stappen uit dit artikel goed te volgen en de installatie correct uit te voeren, kun je genieten van de voordelen van zonne-energie en bijdragen aan een duurzamere toekomst. Regelmatig onderhoud en monitoring zullen er bovendien voor zorgen dat je zonnepanelensysteem jarenlang optimaal blijft presteren.
Contacteer ons
050 70 34 33
info@advenso.be
Website gemaakt door Het DENKhuis | DENK!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken we technologieën zoals cookies om apparaatgegevens op te slaan en/of te openen. Door toestemming te geven voor deze technologieën kunnen we gegevens verwerken zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site. Als u geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een negatief effect hebben op bepaalde functies en kenmerken.
Profiteer nu van een geweldige deal: ontvang tot wel €500 cashback bij de aankoop van een energiezuinige Daikin airco! Transformeer jouw woning in een oase van comfort, terwijl je ook nog eens slim bespaart. Maar wees er snel bij, deze actie geldt van 01/12/2024 tot 31/03/2025!
We zetten de deuren van onze gloednieuwe showroom open om jou met plezier te ontvangen. Maak een afspraak, kom langs en bewonder onze producten van dichtbij.
Ontvang je graag gerichte informatie over onze duurzame energieoplossingen? Kom naar onze infoavonden of belevingsdagen en we vertellen er jou alles over!